PENYAKIT DARAH TINGGI dan SAUNA


Tahukah kawan-kawan, sauna boleh meredakan penyakit darah tinggi.
Bersauna baik untuk tubuh badan. Nak tahu bagaimana, sila lihat di sini http://www.infraredsauna.com.my/. Di sini juga anda dapat melihat bagaimana sauna dapat memberi pelbagai manfaat.

Rasionalnya, usia yang semakin meningkat akan meningkatkan risiko penyakit terutama darah tinggi, kencing manis dan penyakit jantung. Pertambahan usia menyebabkan kadar metabolisma kita semakin lemah. Maka, kita semakin kurang bertenaga melakukan senaman dan semakin malas. Mengapa kita semakin malas? Salah satu faktor kemalasan kita adalah lambakan toksik dalam badan kita. Kadar metabolisma yang rendah menyebabkan kita semakin sukar berpeluh - satu lagi sebab toksin terus terperangkap dalam tubuh. Dengan ini, kita mudah mendapat stress. Stress ini disebabkan oksigen kurang dalam darah dan otak kita. Punca-punca stress boleh dibaca di sini http://psikotube.blogspot.com/2010/04/punca-punca-stress.html
Tenangkan diri anda dengan bersauna. Secara amalinya, sauna akan meningkatkan ransangan kelenjar peluh seterusnya mengeluarkan toksin dari peluh. Anda akan dapat rasakan peluh yang awal-awal itu sangat masin. (Tak caya, rasalah sendiri hehehe. Alah, peluh sendiri, bukan peluh ornag lain, kan?) Ini menunjukkan kadar toksin dalam tubuh adalah tinggi. Selepas itu, anda akan dapat merasakan tubuh terasa lebih ringan. Tiba-tiba sahaja anda terasa rajin. Anda terasa lebih bersemangat untuk membuat kerja seperti kerja-kerja berkebun, mengemas rumah dan bersenam . Saya sendiri terasa begitu tangkas walaupun umur sudah 40an. Sakit pnggang juga hilang. Seronoknya bersauna.

Bersaunalah setiap hari. Anda boleh memilih berbilik seperti di atas ini di rumah anda.


atau boleh juga beli yang seperti ini.

Tapi inipun mahal. Dan lagi memerlukan ruang yang besar. Hmm....
Saya memilih sauna yang lebih ringkas.


Yang ada wap air? Oh tidak. Ini yang saya pilih adalah ber- infrared. Senang saja. Selain daripada harganya murah, ia sangat sesuai bagi orang yang sangat sibuk dan malas 'berusaha lebih'. Dan paling penting, harganya. Hmm, cubalah kira jika anda kena bayar sehari RM20 sekali bersauna. Ya, kenalah sauna setiap hari untuk kesan yang lebih baik. Nak kurus, nak cantik, nak segarkan tubuh... mesti rajin buat kerja sikit.

Ok, mari kira sekali lagi... sehari katalah RM20. Jika sebulan dah berapa? Setahun pula berapa banyak perlu dihabiskan? Saya senang hati, jika RM20 tu dikumpulkan selama dua bulan, sudah lebih dari cukup untuk memiliki sauna sendiri. Mak ayah, anak beranak, suami isteri, anak saudara, kawan-kawan... semua boleh guna. Tak untung ke?
hmm... Nak ke? Saya boleh hantar. Siap ajar dan tips penggunaan atau lain perkataan, servis selepas jualan lagi.
HIDUP mestilah nak Cantik, Tapi mesti BIJAK memilih yang MUDAH. YANG PENTING Mudah dan BERKESAN.


Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.