FOREVER LIVING kesihatan bisness cantik NUSKIN online aloe vera herba ALOEVERA petua bisness to bisness forever bisness plan cerita-ceriti pengedar kulit JIMAT SLIMMING BIOEVER bisnes Dnars Skincare semulajadi online as lidah buaya penyakit perniagaan rawatan JOM DETOX Untung BISNES kanser Aloe vera gel detox jerawat okamizu penapis udara ubat gigi EJEN DIPERLUKAN FLPAloe NUSKIN Pharmanex PROMOSI gaya sihat murah CLean9 anti aging peluang testimoni articsea bisnes global buat duit madu rakan kongsi BISNES MOBAIL SPA GALVANICSPA WAJAH foreverliving jutawan khasiat kulit berminyak/jerawat R2 living testimonie FLP articsea KULIT KERING kecantikan kencing manis makanan produk sembelit suplemen supliment ANTI KEDUT PRODUK RESDUNG Radang TILAM BIOVELOCITY bisnes forever delima jantung jerebu kolagen kolesterol penapis air untung usus BBplus Kalogen Noni air detoxifier bersih clean 9 demo detoks ejen halal hebat kanser kulit keletihan pakar pencegahan pendapatan pomesteen prolife III ramadhan sunnah suppliment vitamin AGELOC Kelas kecantikan NUSKIN 180 PENYEGAR WAJAH Rawatan Penjagaan Kulit Muka di rumah mudah dan murah ahli air aloevera gel badan berminyak bijak berjimat buaya cuci usus diet dan bersenam dunia ejen utara facial florida kajian keuntungan kolestrol kopi mineral lidah malaysia masalah mudah dan cantik penjagaan register online resdung sakit selangor tenaga tips kecantikan toksin usahawan FLP absobent C Ginseng IFANCA MOBAIL STOKIS FLP Tips Pemutihan Kulit World Wellness agent antioksida antioksidan bakteria gigi bercuti biovco bisness to business bonus cadar 3D cancer darah tinggi detoc diabetis diskaun duit mudah ejen alor setar ejen pulau pinang ekzema gastrik gel genie bra gin-chia herba semulajadi honey insentif islam kakchah kaya kelas percuma kenapa kulit cantik kurus lubuk duit makan makanan tambahan masker menghindar penuaan merawat migrain mineral minyak zaitun motivasi negeri sembilan online bisness pelembab pemulihan penapis air FIR pengedar diperlukan penyakit kronik penyembuh penyembuh penyakit puasa seremban skincare stroke terbaik terlajak ulser water filter ALOE FIRST AgeLocTransformation set Antioksiden BODYSHAPE DOUBLE STEMCELL Diabetes FLP Ultra FLP royal jelly Fields of Greens Forever tooth Bright Free aloevera GALVANIC BODYSPA KULIT NORMAL MH370 ORAC PLAN PMS PRODUK SNE Prolife 3 SPA nuskin TAMBAHAN air purifier air zam-zam aktiviti kecantikan al-quran aloe gelly aloe heat lotion aloegelly anggur angin anti anti kanser anti radang asma asthma awet muda bagaimana bahaya barbadensis bee propolis berat berat badan berkesan bertoksik bisnes dunia daftar darah doa ejen perlis facebook forever brunei. aloevera free g3 gout hadith harga hormon imun jeragat jerantut join kanser kolon karies gigi kawal kanser kebas tangan kedah kelantan kepala keradangan kewangan kimia klinikal kolon korea kuala lumpur kuantan kucing kurma kurus badan langkah dan tip lebah lelong lemak maggi maggie manfaat manggis manja marketing masalah tulang membersihkan mengurang dan menurunkan berat badan menjana metabolisma mlm mudah muka network networking nilai omega 3 organik pantai timur part payu dara pembersihan kolon pencemaran pencernaan pengedar Utara penghadaman pengurusan penyahtoksin penyakit kulit penyelidikan penyembuhan perak polishing peel produk madu program Clean 9 propolis punca putihkan gigi racun makanan rawatan stress register royal jelly rujukan sakit lutut scrub sebab sedekah sedi lutut sendi sensitif simple spa strok time udara utara 20 3 3 konsep 30 40 50 ARTIS Aloe vera MSM Alzheimer Alzheimer tumor Antara Argi BIZNES Bagi anda di kawasan Malaysia Selatan CADAR PATCHWORK CLOEPATRA CoQ10 DNA Epoch Glacial Marine Mud FDA FLP propolis krim Forever B12 Forever Calsium Forever Freedom Forever cardiohealth Forever lean GARLIC-THYME Galvanic spa Garcinia HIV IASC IBS International aloe science council JAKIM JELEBU JURNAL Johor Batu pahat KKM KL KUALA PILAH Kemaman Ko Enzim Kota kinabalu Majlis Aloe Sains Antarabangsa Makanan ideal yang dari sumber semulajadi Melaka Minuman tenaga FAB (Forever Active Boost) Mu Muar Muar untung bizz Nu Skin Nuskin Clear Action PRODUK ANUGERAH PROLIFE PURE MARINE CALOGEN Pahang Pencegahan dan pengurusan kencing manis Penyahtoksik Penyembuhan Semulajadi Untuk Kanser Produk suppliment terbaik untuk rawatan dan menghindar penyakit buasir Qays bin Rafi Al-Qatsi RAWATAN RAMBUT RAWATAN SEMULAJADI RX WATER Radang sendi dan pencegahan Resdung (Sinusitis) Resdung (Sinusitis) dan pencegahan bersama Forever Living SAKIT SENDI DAN GOUT BERBEZA ATAU SAMA SALAM AIDILFITRI 2015 MAAF ZAHIR BATIN SENAWANG September Spa di rumah Temerloh Touch Of Forever Tri-Phasic White System activator active probiotic air bersih air bertenaga air molekul halus ajen aktif alahan alam alfalfa alkali alkohol allah aloefirst aloever alovera amalan ampang analisis angin ahmar anthraquinone anti oksidan anti penuaan anti-bakteria anti-radang anti-virus anugerah forever apa aprikot aroma spa collection artritis asid amino asid salisilik asli aspirin avacado avocado bahan kimi rendah banyak barah barah payu dara barang barli barly batu batu karang bebas bee honey bee pollen beli online beli pos bengkel berlemak berminyak/jerawat berpaten berry bibir bizznest black boroi botol aloevera buah pinggang buasir bukit jalil buncit burn fat cabaran cara cave celup cerita cheras collection comel cyberjaya daftar ahli dan antitumor darah rendah dari rumah day2 debunga demam demam kuning demo aloevera dha di rumah di terima diet dilwale dirumah doktor dubur ejen aktif ejen brunei elergik energy water enzim epa epal equin park essential oil faedah fluoride foerever forever fiber forever kids forever therm freedom full full time gandum ganjaran hebat gelap gemuk gigi gin chia ginko plus global global rally gombak grass gula guna hadiah halal produk aloe vera hand and face soap haram harta hati head hepatitis herbal hijrah how hubungi ibu ibu bersalin ibu mengandung immune impian income infak isnes jana jaya jimat. jom journal jual jus delima jus manggis kacak kaedah kajol kalori kami perlukan kanak-kanak kandungan karada kardiovaskular katarak kawal kawalan kebaikan kebengkakan dan keradangan urat darah kecergasan kecing manis kedut kedutan kekenyalan kelana jaya kelang kelembapan kulit kemurungan kepong keputihan keram kering kerja kesan kesuburan khasiat cuka klia kolagen larut komisyen kongsi kopi kota baru kronik ku kuala kudat kuku kulit berminyak kulit kering dan berminyak kulit lembut kulit mulus kurangkan berat kursus kecantikan kusam lada langkah lanjut usia lavender lawan penyakit leher lemak tepu lemak.aloevera lembut lemon.papermint letih leukemia liang roma lidah bauaya lignin lipis local lumayan lumut madu asli maggis makan malam percuma maketing malam manjung masa masaalah masalah berat badan masalah bintik hitam massage relaxing mata melancong melembap dan mengurangkan tisu parut melembut melembutkan melindungi membantu members memperbaharui memulihkan mencantikkan mencari mencegah menentang mengamit mengandung mengantuk mengenal menguatkan badan menjaga menopaos merah merangsang meransang organ tubuh mesin minyak minyak pati miyak jojoba mlm.bisness modal najis nak negara nutien nutrien nutrisi nutrition nyanyuk obesiti oder online offline omega 9 omron order online forever otot pakar perubatan parkinson part time part-time partner parut payudara pedih ulu hati pegurusan berat badan pelaburan menguntungkan pelancongan pelangsing pelembab NaPCA pelembapan kulit pemakanan pemasaran pembersihan pembersihan mendalam penanam penapis penat pencapaian mewah pengawet pengedar Penang pengedar aloevera penggalak penuaan penyakit asma yang teruk penyelesaian percutian perhatian perhiasan perlis perlu perubatan perubatan aloe vera perubatan terbaik perunding kesihatan petaling pigmen pollen port dickson powder and activator facelift produk Forever singapura proses prostat prostate protein protien psoriasis puchong pulau pinang pulih putih putrajaya racun rakan rambut ramping rasullullah rawatan kecantikan rawatan wajah regangan kulit relaxing resdung aloe heat lotion resepi detox rezeki risiko rm90 runcit sabah sabah sarawak sabun sabun susu beras sahih bukari sains sainstis sakit belakang sakit jantung salam saluran darah saponin saraf sarawak sea seberang prai sebulan segar seimbang sejarah sel darah selamat semanis senak perut senaman untuk cantik sengal senggugut seoul sepang serangan jantung serum sesemut set setiu setiwan sexy sg besi shah sijil halal sinar matahari skin care spike stamina stokis stomach stretch mark subang suci sulpelemen kucing sulpelemen kucing. spike sumber sunah sunblock SPF35 sunblok sunsreeen protector syarikat tanda-tanda tekanan teknologi tinggi tenaga batin tenaga batin lelaki tenang teori terapi terbesar terbukti terengganu terhangat termeloh tidur tinggi tips to toksid trengganu tumbuhan tumor ubat urat urat saraf urut usia viagra video vip visceral vitalize vitamin A vitolize men wajib wang besar wanita weight wheat wheat grass white zaharudin zaitun

Translate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 Disember 2013

KISAH NOSTALGIA PRODUK ALOEVERA

15 ke 25 tahun lalu, produk aloevera ni sangat popular.  ramai orang menggila dengan produk aloevera.  kakchah sendiri menjadi penggunanya.  Masa tu gaji kakchah kecil.  Muka kusam dan pucat.  walaupun muka tak pernah ditumbuhi jerawat, kakchah dikategorikan dalam golongan gadis tak berapa lawa tapi comel juga hehehehehe.
nak tahu ke kisah meleret-leret kakchah ni?

aloe jenis barbadensis miller


Kawan satu pejabat kakchah berpangkat kakak senior memperkenalkan kepada kakchah produk Aloe-plus.  Masa tu Aloe Plus tengah meletup.  ramai makcik-makcik yang buat bisnes aloevera dan berjaya dapat pendapat 4 hingga 5 angka.  Pejabatnya di chowkit.  Kakchah pun masuk la ahli dan ikut-ikut kakak tu.  ikut-ikut la sebab takdak kereta sendiri.  Kakak tu yang ambik dan bawa kakchah ke stokis chowkit tu. Dah join member... kakchah mulakan dengan menggunakan 3 produk.  pencuci mendalam, susu pembersih dan toner.  seminggu kemudian kakchah beli pula gel aloevera untuk disapukan ke wajah.  gel aloevera ni yang bekasnya berwarna biru.  sejuk saja gel tu.  kakchah pakai waktu sebelum tidur dan pagi sebelum keluar kerja.  Gaji bulan depan tu, Kakchah ambil juga aloevera jeli walaupun kakchah terpaksa minum sikit-sikit saja sebab nak jimat.  maklumlah gaji kecik.  nak hantar kat mak lagi.  nak simpan lagi... kawan sebaya kakchah yang sama anak dara... menegur sikap kakchah kerana membeli produk yang dianggap mahal.  mahal bagi kami yang bergaji kecil.  Gaji 400++.  harga barang yang kachah beli dah dekat RM200.  Tetapi kakchah tak kisah kerana kakchah bajet untuk guna dalam masa 3 ke 4 bulan.  Dalam masa tidak sampai sebulan, wajah kakchah nampak cerah semula jadi.  Semua orang dekat pejabat tertanya-tanya mengapa kakchah yang tak berapa lawa bertukar macam cinderela.  Ya, kakchah menjadi lawa kerana kulit kakchah licin dan cerah dari dalam sebab kakchah minum aloevera jus.  kawan sekolah kakchah bertemu dengan kakchah seperti tidak percaya yang kakchah secantik itu.
Di pejabat pula, kakchah menjadi tumpuan ejen-ejen syarikat pelancongan yang datang berurusan dengan kakak kerani di meja depan kakchah.  yang lelaki cuba nak 'tackle' hati kakchah.  Yang perempuan nak tahu rahsia kecantikan kakchah.

aloe juga boleh dimakan sebagai pencuci mulut (eh seeloknya minum ia dulu sebelum makan)


kakchah meneruskan penggunaan produk ini sehinggalah kakchah bertukar tempat kerja dan jawatan.  namun selepas 5 ke 6 tahun kemudian, kakchah tidak bertemu lagi dengan produk-produk jenama syarikat aloe-plus tu... sedih juga sebab kakchah sayang sangat dengan produk-produk yang menjadikan kakchah Cinderella tu..... huhuhuu...
yang kakchah temui ialah dari jenama lain seperti debella, NR vera dan banyak la lagi.  Oleh kerana eloe-plus kakchah tu dah sukar ditemui (mungkin dah tutup syarikat tu)... kakchah pun beli la aloevera lain.  tetapi mengapa tidak sehebat aloevera aloeplus ya? kakchah tak dapat jawapannya.

Kini, kakchah bertemu jodoh dengan Foreverliving.  kakchah tertarik dengan aloeveranya yang 100% asli. dan harganya memang mampu milik.  kakchah teringat kembali nostalgia zaman kegemilangan aloePus.  jus aloeveranya sangat hebat.  gel aloevera dalam tiub sangat menakjubkan.  boleh layur jari dengan pemetik api tapi tak rasa panas setelah menyapunya.  kakchah benar-benar teringatkan AloePlus. dan paling kakchah terkejut... lambang helang itu! Forever living... adakah ia ada sejak dulu-dulu lagi?  AloePlus?
....
... (sambungan)

0 ulasan:

Google+ Followers