UDARA TERCEMAR

Jerebu datang lagi...

Bercakap pasal jerebu... Mari kita belajar tentang keperluan asas manusia
dalam subjek sains DARJAH DUA.
Kita belajar tentang keperluan asas manusia sebagai benda hidup. hahaha jangan marah bila kakchah cakap manusia ni benda. iTU YANG SAINS CAKAP.
Keperluan paling asas manusia adalah udara, makanan, minuman, pakaian dan tempat tinggal.
mari kita lihat keperluan tempat tinggal. Tempat tinggal diperlukan untuk keselamatan daripada gangguan haiwan buas. Perlindungan juga diperlukan daripada kepanasan terik matahari atau kesejukan ditimpa hujan. Namun, manusia boleh tinggal di dalam gua, atas pokok, bawah jambatan atau tepi kaki lima.
Bagaimana pula keperluan manusia terhadap pakaian? Yang asasnya manusia hanya perlukan sesuatu untuk melindungi tubuhnya daripada kesejukan. Manusia boleh guna kulit haiwan, kertas, plastik, daun-daun sebagai pakaian bagi menutup tubuh supaya tdk kesejukan. Kalau sekarang kita pakai baju sutera, baju mahal, itu semua adalah kemewahan.
Macamana pula keperluan terhadap makanan?  Boleh makan ubi, buah2 liar, daun-daun atau tanah untuk elak kelaparan. Makanan sedap atau tidak, manusia ada deria rasa. boleh pilih-pilih pula mana yang hendak makan. Kalau nak berpantang, Boleh saja tak makan itu tetapi makan ini. Kalau nak berpuasa, beberapa belas jam pun boleh tahan. Tak dapat makan berbelas jam? pun masih boleh hidup.
Minum? Manusia boleh sahaja tak minum selama 48jam. Tetapi jika tidak minum lebih lama daripada itu... kita akan terhidrat dan mati. hmmm lama juga boleh teruskan hidup.
Dan keperluan asas yang terakhir... udara untuk bernafas. Yang inilah paling utama. Kita tidak perlu buat apa-apa untuk menyedut udara. Tidak perlu membayar sewa seperti menyewa rumah. Tidak perlu bekerja untuk membeli pakaian, makanan dan minuman. Udara kita dapat percuma. Percuma?
Ya, PERCUMA! Siapa yang kena bayar? kita boleh ambil udara di mana-mana sahaja. Tak perlupun bayar cukai udara. Selagi kita tinggal di bumi, kita bebas bernafas. dengan percuma.
dan kini... ruang udara di bumi tercemar dengan segala macam racun.  Pencemaran asap karbon monoksida berleluasa? Dapatkah kita tahan udara PERCUMA itu daripada memasuki rongga pernafasan kita? Jangankan luar rumah, dalam rumah pun bahaya. Kulapuk, habuk terampai, wap lembab berbakteria, lumut, pengeluapan bahan kimia daripada perabut, barang2 plastik, kayu dan sebagainya... udara dalam rumah juga perlu bersih agar kita bebas daripada ancaman bahaya.
Bagaimana kalau ada pencemaran udara? Bahaya pencemaran udara kepada kesihatan manusia. memang bahaya. Bolehkah kita mengelak daripada udara beracun. Kalau kita tahan nafas, bolehkah?
10 minit? BOLEH?
Budak darjah dua pun tahu jawapannya.
Kecil tetapi sangat berkuasa.  Bak kata orang kecil2 cili padi.  Juga ringan.

Jadi, bagi membersihkan udara kita, gunalah penapis udara yang baik. Okamizu Air detoxifier. Ia dapat membersihkan udara yang kotor, beracun atau berkimia. kerana udara begitu penting dalam hidup kita, kita perlu bijak memilih yang menguntungkan diri kita. Okamizu bukan sahaja dapat menapis udara, malahan ia dapat membunuh bakteria yang terdapat dalam udara di ruang udara rumah kita.

ada teknologi ozon. 
Jangan tahan nafas anda.  Biarkan anda bernafas dengan bebas.  Dapatkan produk ini dengan tawaran harga istimewa.  Murah sahaja.  RM3177.  Harga ahli murah lagi.  harga ahli berniaga lagi murah.  
Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.

Arkib Blog