FOREVER LIVING kesihatan bisness cantik NUSKIN online aloe vera herba ALOEVERA petua bisness to bisness bisness plan cerita-ceriti pengedar forever kulit JIMAT SLIMMING BIOEVER bisnes Dnars Skincare online as semulajadi lidah buaya penyakit perniagaan JOM DETOX Untung BISNES rawatan kanser Aloe vera gel detox okamizu penapis udara EJEN DIPERLUKAN FLPAloe NUSKIN Pharmanex PROMOSI gaya sihat jerawat murah ubat gigi CLean9 anti aging peluang bisnes global buat duit rakan kongsi BISNES MOBAIL SPA GALVANICSPA WAJAH articsea foreverliving kulit berminyak/jerawat madu testimoni R2 jutawan testimonie FLP articsea KULIT KERING kecantikan kencing manis khasiat living makanan sembelit ANTI KEDUT PRODUK RESDUNG Radang TILAM BIOVELOCITY bisnes forever jerebu kolagen kolesterol penapis air produk suplemen usus BBplus Kalogen Noni air detoxifier bersih clean 9 delima demo detoks ejen halal hebat jantung kanser kulit keletihan pakar pendapatan prolife III ramadhan sunnah untung AGELOC Kelas kecantikan NUSKIN 180 PENYEGAR WAJAH Rawatan Penjagaan Kulit Muka di rumah mudah dan murah ahli air aloevera gel badan berminyak bijak berjimat cuci usus diet dan bersenam ejen utara facial keuntungan kolestrol kopi mineral mudah dan cantik pencegahan penjagaan pomesteen register online resdung selangor supliment suppliment tenaga tips kecantikan toksin usahawan vitamin FLP absobent C Ginseng IFANCA MOBAIL STOKIS FLP Tips Pemutihan Kulit World Wellness agent antioksida bakteria gigi biovco bisness to business cadar 3D cancer darah tinggi detoc diabetis diskaun duit mudah dunia ejen alor setar ejen pulau pinang ekzema florida gastrik gel genie bra gin-chia herba semulajadi islam kajian kaya kelas percuma kulit cantik kurus lubuk duit makanan tambahan malaysia masalah masker menghindar penuaan merawat migrain mineral minyak zaitun motivasi online bisness pelembab pemulihan penapis air FIR pengedar diperlukan penyakit kronik penyembuh penyembuh penyakit puasa sakit skincare stroke terbaik terlajak ulser water filter ALOE FIRST AgeLocTransformation set Antioksiden BODYSHAPE DOUBLE STEMCELL Diabetes FLP Ultra FLP royal jelly Fields of Greens Forever tooth Bright Free aloevera GALVANIC BODYSPA KULIT NORMAL MH370 PLAN PMS PRODUK SNE Prolife 3 SPA nuskin TAMBAHAN air purifier air zam-zam aktiviti kecantikan aloe gelly aloe heat lotion aloegelly anti anti kanser anti radang antioksidan asma asthma awet muda bagaimana bahaya barbadensis bee propolis berat bercuti bertoksik bisnes dunia bonus buaya daftar darah doa ejen perlis facebook forever brunei. aloevera free g3 gout hadith harga honey hormon imun insentif jeragat jerantut join kanser kolon karies gigi kawal kanser kebas tangan kedah kelantan kepala keradangan kimia klinikal kolon kuantan kucing kurma kurus badan langkah dan tip lebah lelong lidah maggi maggie manfaat manja marketing masalah tulang membersihkan mengurang dan menurunkan berat badan metabolisma mudah muka negeri sembilan network omega 3 organik pantai timur part payu dara pembersihan kolon pencernaan pengedar Utara penghadaman pengurusan penyahtoksin penyakit kulit penyelidikan penyembuhan perak polishing peel produk madu program Clean 9 propolis punca putihkan gigi racun makanan rawatan stress register royal jelly sakit lutut scrub sebab sedekah sedi lutut sendi sensitif seremban spa strok time udara utara 20 3 3 konsep 30 40 50 ARTIS Aloe vera MSM Alzheimer Alzheimer tumor Antara Argi BIZNES Bagi anda di kawasan Malaysia Selatan CADAR PATCHWORK CLOEPATRA CoQ10 DNA Epoch Glacial Marine Mud FDA FLP propolis krim Forever B12 Forever Calsium Forever Freedom Forever cardiohealth Forever lean GARLIC-THYME Galvanic spa Garcinia HIV IASC IBS International aloe science council JAKIM JELEBU JURNAL Johor Batu pahat KKM KL KUALA PILAH Kemaman Ko Enzim Kota kinabalu Majlis Aloe Sains Antarabangsa Makanan ideal yang dari sumber semulajadi Melaka Minuman tenaga FAB (Forever Active Boost) Mu Muar Muar untung bizz Nu Skin Nuskin Clear Action ORAC PRODUK ANUGERAH PROLIFE PURE MARINE CALOGEN Pahang Pencegahan dan pengurusan kencing manis Penyahtoksik Penyembuhan Semulajadi Untuk Kanser Produk suppliment terbaik untuk rawatan dan menghindar penyakit buasir Qays bin Rafi Al-Qatsi RAWATAN RAMBUT RX WATER Radang sendi dan pencegahan Resdung (Sinusitis) Resdung (Sinusitis) dan pencegahan bersama Forever Living SALAM AIDILFITRI 2015 MAAF ZAHIR BATIN SENAWANG September Spa di rumah Temerloh Touch Of Forever Tri-Phasic White System activator active probiotic air bersih air bertenaga air molekul halus ajen aktif al-quran alahan alam alkali alkohol allah aloefirst aloever alovera amalan ampang analisis anggur angin ahmar anthraquinone anti oksidan anti penuaan anti-bakteria anti-radang anti-virus anugerah forever apa aprikot aroma spa collection artritis asid amino asid salisilik asli aspirin avacado avocado bahan kimi rendah banyak barah barah payu dara barang barli batu batu karang bebas bee honey bee pollen beli online beli pos bengkel berat badan berkesan berlemak berminyak/jerawat berpaten bibir bizznest black boroi botol aloevera buah pinggang buasir buncit burn fat cara cave celup cerita cheras collection comel cyberjaya daftar ahli dan antitumor darah rendah dari rumah debunga demam demam kuning demo aloevera dha di rumah diet dilwale dirumah doktor dubur ejen aktif ejen brunei elergik energy water enzim epa epal essential oil fluoride foerever forever fiber forever kids forever therm freedom full full time ganjaran hebat gelap gemuk gin chia ginko plus global rally gombak gula guna hadiah halal produk aloe vera hand and face soap hati head hepatitis herbal hijrah how hubungi ibu bersalin ibu mengandung immune income infak isnes jana jaya jimat. jom journal jus delima jus manggis kacak kaedah kajol kakchah kalori kami perlukan kanak-kanak kardiovaskular katarak kawal kawalan kebaikan kebengkakan dan keradangan urat darah kecergasan kecing manis kedut kedutan kekenyalan kelana jaya kelang kelembapan kulit kemurungan kenapa kepong keram kering kerja kesan kesuburan kewangan khasiat cuka klia kolagen larut komisyen kongsi kopi korea kota baru kronik ku kuala kudat kuku kulit berminyak kulit kering dan berminyak kulit lembut kulit mulus kurangkan berat kursus kecantikan kusam langkah lanjut usia lavender lawan penyakit leher lemak lemak tepu lemak.aloevera lembut lemon.papermint leukemia liang roma lidah bauaya lignin lipis local lumayan lumut madu asli maggis makan makan malam percuma maketing malam manggis manjung masalah berat badan masalah bintik hitam massage relaxing mata melancong melembap dan mengurangkan tisu parut melembut melembutkan melindungi members memperbaharui memulihkan mencantikkan mencari mencegah menentang mengamit mengantuk mengenal menguatkan badan menjana menopaos merah meransang organ tubuh minyak minyak pati miyak jojoba mlm.bisness modal najis nak negara networking nilai nutien nutrien nutrisi nutrition obesiti oder online offline omega 9 order online forever otot parkinson part time part-time partner parut pedih ulu hati pegurusan berat badan pelaburan menguntungkan pelancongan pelangsing pelembab NaPCA pelembapan kulit pemakanan pemasaran pembersihan pembersihan mendalam penanam penapis pencapaian mewah pencemaran pengawet pengedar Penang pengedar aloevera penggalak penuaan penyakit asma yang teruk penyelesaian percutian perlis perubatan perubatan aloe vera perubatan terbaik perunding kesihatan petaling pigmen pollen port dickson powder and activator facelift produk Forever singapura proses prostat protein protien psoriasis puchong pulau pinang pulih putih putrajaya racun rakan rambut ramping rasullullah rawatan kecantikan rawatan wajah regangan kulit relaxing resdung aloe heat lotion resepi detox rezeki rm90 rujukan sabah sabah sarawak sabun sabun susu beras sahih bukari sains sakit belakang sakit jantung salam saluran darah saponin saraf sarawak sea seberang prai sebulan segar seimbang sejarah sel darah selamat semanis senak perut senaman untuk cantik sengal senggugut seoul sepang serangan jantung serum sesemut set setiu setiwan sexy sg besi shah sijil halal simple sinar matahari skin care spike stamina stokis stomach stretch mark subang suci sulpelemen kucing sulpelemen kucing. spike sumber sunah sunblock SPF35 sunblok sunsreeen protector tanda-tanda tekanan teknologi tinggi tenaga batin lelaki tenang teori terapi terbesar terengganu terhangat termeloh tidur tinggi tips to toksid trengganu tumbuhan tumor ubat urat urat saraf urut usia viagra video vip vitalize vitamin A vitolize men wajib wang besar weight wheat grass white zaitun

#

##

#

#

#

#

#

#

PRODUK NO 1 DUNIA

Forever Living Product - Dapatkan produk-produk herba terbaik dunia untuk kesihatan dan kulit anda yang di proses secara semulajadi Hubungi kakchah 012 6448260, 010 4278224

Translate

23 Mac 2017

REZEKI YANG TIDAK DI SANGKA SAHABAT RASULULLAH

Suatu hari Rasulullah saw, berkata bahwa Abdur Rahman bin Auf r.a akan masuk surga paling akhir sekali karena terlalu kaya.Dan orang yang paling kaya akan dihisab paling lama.



Maka mendengarkan ini, Abdur Rahman bin Auf r.a pun bersedih, beliau pun berfikir, bagaimana caranya untuk menjadi miskin supaya dapat masuk syurga awal.

Setelah tamat Perang Tabuk, kurma di Madinah, yang ditinggalkan para sahabat menjadi busuk dan harganya jatuh. Mendengar hal tersebut, Abdur Rahman bin Auf r.a ikut prihatin dan karena sifat dermawanannya dan merasakan itu adalah jalan baginya untuk menjadi miskin, beliau pun menolong sahabat-sahabatnya itu. Abdur rahman bin Auf pun menjual semua hartanya, kemudian memborong semua kurma busuk milik para sahabat tadi dengan harga kurma segar.

Semua sahabat bersyukur dan senang, kurma yang dikhawatirkan tidak laku tiba-tiba habis diborong semuanya oleh Abdur Rahman bin Auf.

Sahabat lain yang mendengar berita itupun turut bergembira begitu juga dengan Abdur Rahman bin Auf r.a sangat bahagia karena sudah jatuh miskin.

Subhanallah..rencana Allah itu memang paling indah dan terbaik. Tiba-tiba, datang utusan dari negeri Yaman membawa berita dari Raja Yaman mereka mencari kurma busuk.

Waktu itu di Yaman sedang menular wabah penyakit dan ubat yang dapat menyembuhkan penyakit itu adalah KURMA BUSUK!

Oleh kerana yang memiliki banyak kurma busuk adalah Abdur Rahman bin Auf maka utusan Raja Yaman memborong semua kurma tersebut dengan harga 10 kali ganda harga kurma segar kepada Abdur Rahman bin Auf r.a

Allahuakbar..

Bukannya jatuh miskin dan bankrup malah Abdur Rahman bin Auf bertambah kaya raya.

Maka benarlah, Janji ALLAH itu pasti dan Allah pasti menepati janji-Nya,
Tiap kali kita melakukan 1 kebaikan maka Allah akan balas 10 kali ganda dan bahkan akan lebih. Dan hanya ALLAH lah yang Maha mengurniakan rezeki dan maha mengatur segala sesuatu.

21 Mac 2017

cuci usus penting ke?

Pening.
pabila ada orang bertanya macam mana nak cuci usus?  Kena guna berus ke?  Nak sabun apa?

Buat apa nak cuci? Aku tak cuci tak ada apa pun
Sama je.  Lawa je.  Mekap pakai bedak gincu dah pun lawa juga.

Hmmm
ok la
kakchah bg uolsss hayati gambar ni...


SANGGUP KE?

memangla kita takkan nampak apa yg berlaku dalam badan kita.  Sebab tu kita fikir tak perlulah cuci usus.  Tetapi, apa yang pasti, semua yang kita makan dan minum berkumpul di dalam usus sebelum ia dicernakan dan nutrisinya dihantar ke seluruh badan.  
Pernah tak tengok usus lembu yang dah disembelih.  Apakah warnanya, bagaimanakah rupanya? Lembu hanya makan rumput.  tetapi manusia makan macam macam.  Masak sedap-sedap dan berminyak berlemak, perasa perisa dan semuanya ada.  MAKAN memang sedap.
PERNAH TAK ANDA CUCI USUS ANDA? yang dah makan macam macam tu?
Kalau anda tak kisahpun usus anda tak dicuci, bayangkan anda tak kisah kalau setahun tak mandi,  

Kakchah nak ajak semua orang cuci usus.  
Bukan dengan sabun.
bukan dengan penyental.
tak perlu pun pergi hospital untuk telan ubat bagai
Doktor pun tak nak layan orang yang masih lagi sihat.  Doktor hanya mahu merawat orang yang sakit.  Anda kalau tak sakit, jngan mengada-ngada sibukkan kerja doktor.

Hanya telan aloevera

SAYA TAK SAKIT, SAYA TAK PERLUKAN UBAT.

Tahniah, syabas sebab anda masih sihat.  Ya, betul, anda tak perlukan ubat.  Hanya orang sakit kena jumpa doktor dan perlukan ubat.  
ALOEVERA ni BUKAN UBAT.  Ia makanan tambahan.  Memang orang sihatlah yang  perlu menjaga kesihatan.  Sebab kesihatan itu anugerah yang amat berharga, kita mesti dan wajib menjaganya.  WAJIB.  bukannya sunat.  Wajib sebab kesihatan bukanlah hak mutlak anda.  Ia adalah ANUGERAH DAN AMANAH TUHAN.  Kita wajib menjaganya agar sentiasa sihat. Sebab pabila sakit, kita pasti akan menyusahkan ramai orang.  
Kalau anda ada kemampuan, jagalah betul-betul.  Kita jaga jaga untuk mengurangkan risiko mendapat penyakit. semua tu kuasa TUHAN.  Kita jaga saja amanah yang diberikan.  
Kerana, jika kita sengaja membiarkan diri kita sakit, kita seolah-olah tidak mensyukuri nikmat Allah. 

Disebabkan menjaga kesihatan itu amat perlu... kakchah ada cara untuk berjimat.  

Hubungi kakchah 0126448260 
0104278224
0192830717

kami sedia membantu.  

syok tau bisnes ni.  kalau nak join kami, bimbingan santai akan kami berikan.  tanpa modal pun boleh mulakan bisnes.  Cemana?  PM kami ye?

20 Mac 2017

ALOE VERA SKIN CARE UNTUK PENJAGAAN KULIT LEBIH BERKESAN

Aloe Vera atau pun Lidah Buaya ni memang dah terkenal dengan banyak manfaatnya. Sekarang ni ramai juga yang menanam pokok lidah buaya dalam pasu kat rumah kan. Selain dari seni hiasan, banyak kegunaan dari pokok ni. Lidah buaya telah digunakan sebagai ubatan tradisional untuk melegakan luka, ruam, demam, gatal-gatal, kulit dan banyak lagi. Selain itu, pokok herba ini juga sangat popular dalam industri kosmetik dan produk kesihatan.

Aloe Vera memberikan manfaat luar biasa bagi kulit. Oleh karena itu, banyak digunakan sebagai bahan utama dalam banyak produk kecantikan dan kosmetik untuk meningkatkan warna kulit.

Antara sebab kenapa aloe vera sangat baik untuk kulit

Pelembab
Zat pelembab menakjubkan di pabrik memberikan banyak hidrasi, menyingkirkan sel-sel mati, menjaga kulit lembut, kenyal dan bercahaya.

Pewarnaan pigmen
Mereka mengurangi bintik-bintik gelap pigmentasi gelap merata, kulit terkelupas kering dan bintik-bintik render sehat bercahaya pada wajah.

Jerawat
Sifat anti-inflamasi dari Aloe Vera mencegah wabah jerawat dan jerawat , menyembuhkan lesi dan bekas jerawat secara efektif.

Keriput
Aloe Vera memiliki kemampuan merangsang produksi kolagen dan elastins, sehingga dapat meremajakan kulit dan pengurangan garis-garis halus dan kerutan.

Corak
Aloe Vera adalah obat yang indah untuk menghilangkan berjemur dan untuk mempromosikan bahkan kulit bersinar tanpa bercak-bercak hitam.

Antiaging
Aloe Vera revitalises kulit, mencegah penuaan dengan menghilangkan sel-sel mati dan mempromosikan kulit seperti baru.

Stretch Marks
Aloe Vera bekerja keajaiban dengan stretch mark dengan menghilangkan jejak mereka.

Kuku
Pijat yang baik untuk loyo kuku dengan Aloe Vera membantu memperkuat dan mengembalikan kemilau mereka.

Kulit berminyak
Aloe Vera dengan sifat astringent mengurangi produksi berlebihan kelenjar sebaceous sehingga mengurangi produksi minyak pada wajah.

Aloe vera baik untuk rambut
Pengobatan terbaik untuk rambut, Aloe Vera mengandung sifat anti-inflamasi menyembuhkan alopecia dan mengurangi rambut gugur.

Pertumbuhan rambut
Aloe Vera meningkatkan pertumbuhan rambut dan merangsang pertumbuhan di tempat yang botak.

Forever Living mempunyai banyak pilihan produk untuk kecantikan kulit muka dan seluruh tubuh kita..


Kami ada menganjurkan demo dan latihan SPA muka dan kulit mengikut permintaan sila berhubung dengan kakchah untuk maklumat lanjut



BELI SECARA AUTOMATIKNYA MENDAPAT KEAHLIAN PERCUMA SEUMUR HIDUP DENGAN SET DETOX PROMOSI BAWAH HARGA RM200 JOM KLIK http://www.wasap.my/60192830717 

19 Mac 2017

MODAL KECIK UNTUNG BANYAK DAN BERKALI-KALI

Perniagaan Modal Rendah, Dapat Untung rm1,000/bulan minimum


Bagaimana menjana pendapatan sampingan dengan modal minimun serendah rm90 sahaja pastinya ramai yang memerlukan pendapatan sampingan dalam kehidupan seharian kerana menampung perbelanjaan seharian yang semakin meningkat. 

RM90 ramai yang boleh memulakan bisnes ini namum ada juga yang tidak tetapi bermula dengan nilai yang kecil mempunyai risiko yang amat rendah sekali dan tidak mungkin akan menjadikan kita berhutang atau bankrup...kannn??

Terdapat beberapa bisnes yang sangat rendah risikonya seperti ;

1. Perkhidmatan
agent insuran,pembaikan komputer,tukang rumah,wireman

2. Agent Dropship
mempromosi produk dan perhidmatan secara online atau offline

3. Menjual bahan pakai buang
mengumpul plastik,botol,wayar atau apa saja bahan terbuang

4. Pengagkutan
teksi persendirian uber/grab, penghantar surat/barang


Antara perkhidmatan dan pembekalan diatas juga memerlukan beberapa kemahiran dan keperluan yang mungkin kita sudah miliki atau mungkin kita perlu dapatkan dahulu baru boleh dilakukan...

Agent dropship/pengedar

Produk-produk kecantikan kuli dan muka adalah salah satu produk yang mendapat permintaan tinggi di dunia dan Malaysia. Rata-rata pengguna adalah wanita dan tidak kurang juga lelaki yang mendapatkan perkhidmatan dan produk seperti itu.

Menjaga penampilan adalah salah satu sebab kenapa ianya menjadi semakin popular dan tidak mungkin akan tepu atau lenyap. Persoalanya bagaimana kita boleh bersama dengan peluang perniagaan seperti ini yang kian hari menjadi semakin popular.

Masih ramai di luar sana yang masih belum mengenali produk-produk daripada Forever Living Product yang sealam ini telah lama berada dipasaran dunia. Produk merangkumi penjagaan kesihatan tubuh badan,kulit,muka dan kecantikan


Antara produk Forever Living

Dengan rm90 kita boleh mengembangkan perniagaan tanpa risiko yang tinggi dan tanpa ada banyak over-head atau kos pengedalian yang perlu ditanggung. Forever Living mengamalkan perniagaan secara "Network Marketing" dan semua pengedar mendapat bayaran secara trading iaitu semua pengedar di bayar mengikut harga jualan produk walaupun kita membeli dengan harga diskaun.

Bagaimana keuntungan dibayar kepada pengedar melalui sistem Forever Living

Anda pengedar 

Belian selepas diskaun = rm1,118.00
Harga jualan runcit = rm1,720.00
untung jualan runcit = rm602

Komisyen dari jualan ahli dalam rangkaian 20% dari jualan runcit

Pengedar modal rm1,462.00
Nilai jualan runcit rm1,720.00

Kenalkan kepada 2 orang x 20% = rm688

Keuntungan rm688 + rm301 = rm1,290.00


Dapatkan produk asas bagai keperluan semua manusia untuk sama-sama detox bagi membersihkan usus dan salur darah daripada sebarang kemungkinan penyakit...in sha Allah dapat membantu kesihatan kita. 

Produk memiliki bahan semulajadi dan diperakui di seluruh 160 buah negara dan telah menggunakanya semenjak tahun 1978 ianya ditubuhkan.


Kami ada sistem bagaimana dari rm90 menjadi rm1,200 sebulan

klik link untuk maklumat lebih lanjut di http://www.wasap.my/60192830717


15 Mac 2017

TIPS BISNES BERLIPAT KALI GANDA

Sedekah & berinfak setiap hari semampu kita...Mungkinkah???

Credit: Muslimah sejati & 1001 tips suami isteri

“Setiap pagi ada dua Malaikat yang datang kepada seseorang, dimana yang satu berdoa: “Wahai Allah, berikanlah ganti kepada orang yang menafkahkan hartanya”, dan malaikat yang lain berdoa “Wahai Allah, binasakanlah harta orang yang kikir”(HR Bukhori, Muslim)

“Sesungguhnya sedekah itu dapat menangkal tujuh puluh macam bala’ (musibah). Karenanya perbanyaklah sedekah, baik dengan cara sembunyi ataupun terang – terangan, maka kamu pasti akan diberi pahala, ditolong dan rizkinya dicukupkan (oleh Allah SWT)”. (Hadist Rasulallah SAW, Riwayat Imam Muslim)

Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, ia berkata, “Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
Setiap persendian manusia diwajibkan untuk bersedakah setiap harinya mulai matahari terbit. Memisahkan (menyelesaikan perkara) antara dua orang (yang berselisih) adalah sedekah. Menolong seseorang naik ke atas kendaraannya atau mengangkat barang-barangnya ke atas kendaraannya adalah sedekah. Berkata yang baik juga termasuk sedekah. Begitu pula setiap langkah berjalan untuk menunaikan shalat adalah sedekah. Serta menyingkirkan suatu rintangan dari jalan adalah shadaqah ”. (HR. Bukhari dan Muslim)
penjelasan hadits ini.
Makna Sulama

(سُلاَمَى) bermakna persendian. Ada juga yang mengatakan bahwa maknanya adalah tulang.
Ibnu Daqiq Al ‘Ied mengatakan bahwa (سُلاَمَى) adalah persendian dan anggota badan.

Dinukil oleh Ibnu Daqiq Al ‘Ied bahwa Al Qadhi ‘Iyadh (seorang ulama besar Syafi’iyyah) berkata, “Pada asalnya kata (سُلاَمَى) bermakna tulang telapak tangan, tulang jari-jari dan tulang kaki. Kemudian kata tersebut digunakan untuk tulang lainnya dan juga persendian”.
Terdapat hadits dalam shohih Muslim bahwa tubuh kita ini memiliki 360 persendian. Di mana Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

إِنَّهُ خُلِقَ كُلُّ إِنْسَانٍ مِنْ بَنِى آدَمَ عَلَى سِتِّينَ وَثَلاَثِمَائَةِ مَفْصِلٍ
“Sesungguhnya setiap manusia keturunan Adam diciptakan memiliki 360 persendian.” (HR. Muslim no. 2377)

setiap hari diwajibkan bagi anggota tubuh kita untuk bersedekah. Yaitu diwajibkan bagi setiap persendian kita untuk bersedekah. Maka dalam setiap minggu berarti ada 360 x 7 = 2520 sedekah.

Faedah dari hadits ini menunjukkan setiap orang wajib bersedekah dengan setiap anggota badannya pada setiap harinya mulai dari matahari terbit. Karena perkataan Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam (عَلَيْهِ صَدَقَةٌ) menunjukkan wajibnya. Bentuk dari hal ini adalah setiap orang harus bersyukur kepada Allah setiap paginya atas keselamatan pada dirinya baik keselamatan pada tangannya, kakinya, dan anggota tubuh lainnya. Maka dia bersyukur kepada Allah karena nikmat ini.

Kalau ada yang mengatakan hal seperti ini sulit dilakukan karena setiap anggota badan harus dihitung untuk bersedekah?

Jawabannya : Nabi telah memberikan ganti untuk hal tersebut yaitu untuk mengganti 360 sedekah dari persendian yang ada. Penggantinya adalah dengan mengerjakan shalat sunnah Dhuha sebanyak 2 raka’at.

Dari Abu Dzar, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
« يُصْبِحُ عَلَى كُلِّ سُلاَمَى مِنْ أَحَدِكُمْ صَدَقَةٌ فَكُلُّ تَسْبِيحَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَحْمِيدَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَهْلِيلَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَكْبِيرَةٍ صَدَقَةٌ وَأَمْرٌ بِالْمَعْرُوفِ صَدَقَةٌ وَنَهْىٌ عَنِ الْمُنْكَرِ صَدَقَةٌ وَيُجْزِئُ مِنْ ذَلِكَ رَكْعَتَانِ يَرْكَعُهُمَا مِنَ الضُّحَى »
“Pada pagi hari diwajibkan bagi seluruh persendian di antara kalian untuk bersedekah. Maka setiap bacaan tasbih adalah sedekah, setiap bacaan tahmid adalah sedekah, setiap bacaan tahlil adalah sedekah, dan setiap bacaan takbir adalah sedekah. Begitu juga amar ma’ruf (memerintahkan kepada ketaatan) dan nahi mungkar (melarang dari kemungkaran) adalah sedekah. Ini semua bisa dicukupi (diganti) dengan melaksanakan shalat Dhuha sebanyak 2 raka’at.” (HR. Muslim no. 1704)

Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam pun menyemangati sahabat Bilal bin Robbah radhiyallahu ‘anhu untuk berinfak dan beliau katakan jangan khawatir miskin. Beliau bersabda,
أَنْفِقْ بِلاَل ! وَ لاَ تَخْشَ مِنْ ذِيْ العَرْشِ إِقْلاَلاً
“Berinfaklah wahai Bilal! Janganlah takut hartamu itu berkurang karena ada Allah yang memiliki ‘Arsy (Yang Maha Mencukupi).” (HR. Al Bazzar dan Ath Thobroni dalam Al Kabir. Syaikh Al Albani mengatakan bahwa hadits ini shahih. Lihat Shahihul Jaami’ no. 1512)
Bahkan Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam menegaskan sendiri bahwa harta tidaklah mungkin berkurang dengan sedekah. Beliau bersabda,
مَا نَقَصَتْ صَدَقَةٌ مِنْ مَالٍ
“Sedekah tidaklah mengurangi harta.” (HR. Muslim no. 2558, dari Abu Hurairah)

Makna hadits di atas sebagaimana dijelaskan oleh Yahya bin Syarf An Nawawi rahimahullahada dua penafsiran:
[1] Harta tersebut akan diberkahi dan akan dihilangkan berbagai dampak bahaya padanya. Kekurangan harta tersebut akan ditutup dengan keberkahannya. Ini bisa dirasakan secara inderawi dan lama-kelamaan terbiasa merasakannya.

[2] Walaupun secara bentuk harta tersebut berkurang, namun kekurangan tadi akan ditutup dengan pahala di sisi Allah dan akan terus ditambah dengan kelipatan yang amat banyak.

[3] dari Asma’ binti Abi Bakr, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda padaku,
لاَ تُوكِي فَيُوكى عَلَيْكِ
“Janganlah engkau menyimpan harta (tanpa mensedekahkannya). Jika tidak, maka Allah akan menahan rizki untukmu.” Dalam riwayat lain disebutkan,
أنفقي أَوِ انْفَحِي ، أَوْ انْضَحِي ، وَلاَ تُحصي فَيُحْصِي اللهُ عَلَيْكِ ، وَلاَ تُوعي فَيُوعي اللهُ عَلَيْكِ
“Infaqkanlah hartamu. Janganlah engkau menghitung-hitungnya (menyimpan tanpa mau mensedekahkan). Jika tidak, maka Allah akan menghilangkan barokah rizki tersebut

[4]. Janganlah menghalangi anugerah Allah untukmu. Jika tidak, maka Allah akan menahan anugerah dan kemurahan untukmu.” (HR. Bukhari no. 1433 dan Muslim no. 1029, 88)

Ibnu Baththol rahimahullah mengatakan, “Janganlah engkau menyimpan-nyimpan harta tanpa mensedekahkannya (menzakatkannya). Janganlah engkau enggan bersedekah (membayar zakat) karena takut hartamu berkurang. Jika seperti ini, Allah akan menahan rizki untukmu sebagaimana Allah menahan rizki untuk para peminta-minta.”
Allah Ta’ala berfirman,
مَثَلُ الَّذِينَ يُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ كَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنْبَتَتْ سَبْعَ سَنَابِلَ فِي كُلِّ سُنْبُلَةٍ مِئَةُ حَبَّةٍ وَاللَّهُ يُضَاعِفُ لِمَنْ يَشَاءُ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ
“Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh bulir, pada tiap-tiap bulir seratus biji. Allah melipat gandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki. Dan Allah Maha Luas (karunia-Nya) lagi Maha Mengetahui.” (QS. Al Baqarah: 261)

Allah Ta’ala berfirman,
لِيُنْفِقْ ذُو سَعَةٍ مِنْ سَعَتِهِ وَمَنْ قُدِرَ عَلَيْهِ رِزْقُهُ فَلْيُنْفِقْ مِمَّا آَتَاهُ اللَّهُ لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا مَا آَتَاهَا سَيَجْعَلُ اللَّهُ بَعْدَ عُسْرٍ يُسْرًا
“Hendaklah orang yang mampu memberi nafkah menurut kemampuannya. Dan orang yang disempitkan rezkinya hendaklah memberi nafkah dari harta yang diberikan Allah kepadanya. Allah tidak memikulkan beban kepada seseorang melainkan sekedar apa yang Allah berikan kepadanya. Allah kelak akan memberikan kelapangan sesudah kesempitan.” (QS. Ath Tholaq: 7)

Ibnu Jarir meriwayatkan bahwa Sahal ra menuturkan tentang Nabi Muhammad SAW.  Suatu ketika Rasulullah SAW pernah mengenakan pakaian yang terbuat dari kain wool berwarna hitam dipadu warna putih di bagian sisi-sisinya.  Lalu, beliau pun keluar menuju para sahabat seraya berkata: ”Wahai sahabatku, betapa bagusnya kain ini!” Seorang Arab Badui datang menghampiri beliau sambil menyatakan, ”Hadiahkanlah kain itu kepadaku, wahai Rasulullah.”  Seperti diketahui, beliau tidak pernah menolak permintaan seseorang.  Tidaklah mengherankan bila kekasih Allah SWT itu segera menjawab, ”Ya, ambillah.”  Kemudian jubah yang beliau sukai itupun diberikannya kepada lelaki Arab tadi.  Beliau lantas meminta baju biasa untuk dikenakan.  Setelah itu beliau menyulam baju sebagaimana kain yang dikenakannya tadi.  Rasulullah pun wafat dengan mengenakan baju yang disulam tersebut (Kanzul Ummal, Juz IV, halaman 42).

Suatu waktu Nabi Muhammad SAW mengirim utusan kepada Utsman bin Affan agar ia dapat membantu pasukan al-'usrah.  Tanpa berpikir dua kali, Utsman menyerahkan uang senilai sepuluh ribu dinar melalui utusan tersebut.  Saat Rasulullah Muhammad SAW menerima dana tersebut, beliau mendoakan Utsman: ”Semoga Allah mengampunimu, wahai Utsman, baik kesalahan-kesalahanmu yang dirahasiakan, yang tersembunyi maupun yang nampak terlihat.  Semoga ampunan itu terus hingga hari Kiamat.  Tidak ada perbuatan yang lebih baik lagi dari ini setelahnya” (Diriwayatkan oleh Ibnu 'Adi, Daruquthni, Abu Nu'aim, dan Ibnu Asakir; al-Muntakhab, Juz V, halaman 12).

Pada masa kini, jumlah sepuluh ribu dinar kira-kira setara dengan 42,5 kilogram emas.  Bila harga 1 gram emas RM 100.00 berarti Utsman menginfakkan hartanya untuk Islam sebanyak RM 4.3 juta dana sebanyak itu tanpa perlu difikir-fikir dahulu.

Pernah Ibnu Umar sakit.  Ia ingin sekali makan anggur.  Dibelikanlah ia setandan anggur seharga satu dirham (sekitar 112 dinar atau Rp17.000).  Namun, datanglah seorang miskin mengemis.  Apa yang beliau lakukan?  Beliau memerintahkan agar anggur itu diberikan kepada orang miskin tadi.  Hal ini berulang hingga tiga atau empat kali.  Hingga akhirnya Ibnu Umar pun makan anggur (al-Hilyah, Juz I, halaman 297; al-Ishabah, Juz II, halaman 248).  Sungguh mulia pemandangan ini.  Harta yang diinfakkan bukan berarti harus selalu besar.  Siapapun dapat melakukannya.

Rupanya, para sahabat banyak yang secara sengaja menyisihkan dari penghasilannya untuk bersedekah berinfak.

Ibnu Sa'ad menceritakan dari Nu'man bin Humaid ra yang berkata: ”Aku bersama dengan pamanku pernah berkunjung ke rumah Salman al-Farisi di daerah Madain.  Ia menganyam daun kurma”.  Salman pun menjelaskan, ”Aku membeli daun kurma seharga satu dirham.  Lalu, aku anyam dan kujual seharga tiga dirham.  Satu dirham untuk modal, satu dirham untuk keluargaku, dan satu dirham sisanya untuk aku sedekahkan.  Andai saja Umar bin Khathab ra melarangku untuk melakukan ini, niscaya aku tidak akan berhenti melakukannya” (Ibnu Sa'ad, Juz IV, halaman 64).

Sudahkah kita meniru sahabat Nabi Salman al-Farisi?

Dalam sebuah riwayat yang diceritakan oleh Abu Mas'ud Al-Anshari
“Ada seorang lelaki datang kepada Rasulullah SAW dengan menuntun seekor unta yang dilubangi hidungnya Kemudian ia berkata ‘Unta ini saya pergunakan untuk berperang di jalan Allah wahai Rasulullah' Kemudian Rasulullah SAW bersabda ‘Kamu akan mendapatkan tujuh ratus unta semisal itu pada hari kiamat semua dilubangi hidungnya' (HR Muslim)

Rasulullah SAW bahkan berwasiat khusus kepada kaum wanita Saat bertemu dengan Asma' Rasulullah SAW bersabda “Berinfaklah dan janganlah kamu menghitung-hitung hartamu karena Allah juga akan menghitung-hitung rezeki-Nya untukmu. Dan janganlah engkau bakhil dengan hartamu karena Allah juga akan bakhil kepadamu” (HR Bukhari)

Pada kesempatan lain saat usai shalat Idul Adha di sebuah tanah lapang Rasulullah SAW berseru
Wahai manusia bersedekahlah kalian!” Kemudian beliau menuju ke tempat para wanita dan bersabda “Wahai para wanita bersedekahlah kalian semua karena aku telah melihat banyak penghuni neraka adalah dari golongan kalian” Mereka berkata “Ya Rasulullah mengapa hal itu bisa terjadi? ”Rasulullah SAW menjawab “sebab kalian sering melaknat dan mengingkari pemberian suami Aku tidak pernah melihat golongan yang lemah akal dan agamanya namun dapat menghilangkan kejernihan akal seorang lelaki yang teguh selain dari kalian wahai para wanita” Setelah mendengar anjuran tersebut para wanita itu segera melepas anting-anting dan cincin mereka Para shahabiyah itu bersegera menunaikan anjuran Rasulullah SAW yaitu bersedekah

Kemudian Rasulullah SAW pun pergi
Sesampai di rumah datanglah Zainab istri Abdullah bin Mas'ud Ia meminta izin untuk bertemu Salah seorang istri beliau pun berkata “Wahai Rasulullah ini ada Zainab” Kemudian Rasulullah SAW bertanya “Zainab siapa?” “Zainab istri Abdullah bin Mas'ud” jawab istri beliau Rasulullah SAW berkata “Izinkan ia masuk” Setelah masuk Zainab berkata “Wahai Nabi Allah hari ini Engkau telah menyuruh kami untuk bersedekah dan aku mempunyai perhiasan yang ingin aku sedekahkan namun Ibnu Mas'ud beranggapan bahwa ia dan anak-anaknya yang lebih berhak menerima sedekahku” Rasulullah SAW bersabda “Ibnu Mas'ud benar Suamimu dan anak-anakmu adalah orang-orang yang paling berhak menerima sedekahmu” (Hadist Riwayat Tirmidzi)

Selain bentuk-bentuk di atas yang digambarkan Rasulullah SAW yang dikategorikan sebagai shadaqah masih terdapat nash-nash hadits lainnya yang menggambarkan bahwa hal tersebut merupakan shadaqah secara umum di antaranya adalah:

1. Tasbih Tahlil dan Tahmid
Rasulullah SAW menggambarkan bahwa setiap tasbih tahlil dan tahmid adalah shadaqah Oleh karenanya mereka ‘diminta' untuk memperbanyak tasbih tahlil dan tahmid atau bahkan dzikir-dzikir lainnya Karena semua dzikir tersebut akan bernilai ibadah di sisi Allah SWT Dalam riwayat lain digambarkan:
Dari Aisyah ra bahwasanya Rasulullah SAW berkata “Bahwasanya diciptakan dari setiap anak cucu Adam tiga ratus enam puluh persendian Maka barang siapa yang bertakbir bertahmid bertasbih beristighfar menyingkirkan batu duri atau tulang dari jalan amar ma'ruf nahi mungkar maka akan dihitung sejumlah tiga ratus enam puluh persendian Dan ia sedang berjalan pada hari itu sedangkan ia dibebaskan dirinya dari api neraka” (Hadist Riwayat Muslim)

2. Amar Ma'ruf Nahi Mungkar
Rasulullah SAW menjelaskan bahwa amar ma'ruf nahi mungkar juga merupakan shadaqah Karena untuk merealisasikan amar ma'ruf nahi mungkar seseorang perlu mengeluarkan tenaga pikiran waktu serta perasaannya Dan semua hal tersebut terhitung sebagai shadaqah Bahkan jika dicermati secara mendalam umat ini mendapat julukan ‘khairu ummah' karena memiliki misi amar ma'ruf nahi mungkar Dalam sebuah ayat-Nya Allah SWT berfirman: “Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia menyuruh kepada yang ma`ruf dan mencegah dari yang munkar dan beriman kepada Allah Sekiranya Ahli Kitab beriman tentulah itu lebih baik bagi mereka di antara mereka ada yang beriman dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang fasik” [QS Ali Imran: 110]

3. Bekerja dan untuk membantu nafkah bagi keluarga
Hal ini sebagaimana diungkapkan dalam sebuah hadits: Dari Al-Miqdan bin Ma'dikarib Al-Zubaidi ra dari Rasulullah SAW berkata “Tidaklah ada satu pekerjaan yang paling mulia yang dilakukan oleh seseorang daripada pekerjaan yang dilakukan dari tangannya sendiri Dan tidaklah seseorang menafkahkan hartanya terhadap diri keluarga anak dan pembantunya melainkan akan menjadi shadaqah” (Hadist Riwayat Ibnu Majah)

4. Membantu urusan orang lain
Dari Abdillah bin Qais bin Salim Al-Madani dari Nabi Muhammad SAW bahwa beliau bersabda “Setiap muslim harus bershadaqah” Salah seorang sahabat bertanya “Bagaimana pendapatmu wahai Rasulullah jika ia tidak mendapatkan harta yang dapat disedekahkan?” Rasulullah SAW bersabda “Bekerja dengan tangannya sendiri kemudian ia memanfaatkannya untuk dirinya dan bersedekah” Salah seorang sahabat bertanya “Bagaimana jika ia tidak mampu wahai Rasulullah SAW?” Beliau bersabda “Menolong orang yang membutuhkan lagi teranaiaya” Salah seorang sahabat bertanya “Bagaimana jika ia tidak mampu wahai Rasulullah SAW?” Beliau menjawab “Mengajak pada yang ma'ruf atau kebaikan” Salah seorang sahabat bertanya “Bagaimana jika ia tidak mampu wahai Rasulullah SAW?” Beliau menjawab “Menahan diri dari perbuatan buruk itu merupakan shadaqah” (HR Muslim)

5. Mendamaikan dua orang yang berselisih
Dalam sebuah hadits digambarkan oleh Rasulullah SAW: Dari Abu Hurairah ra berkata bahwasanya Rasulullah SAW bersabda “Setiap ruas-ruas persendian setiap insan adalah shadaqah Setiap hari di mana matahari terbit adalah shadaqah mengishlah di antara manusia yang berselisih adalah shadaqah” (HR Bukhari)

6. Menjenguk orang sakit
Dalam sebuah hadits Rasulullah SAW bersabda: Dari Abu Ubaidah bin Jarrah ra berkata Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda “Barangsiapa yang menginfakkan kelebihan hartanya di jalan Allah SWT maka Allah akan melipatgandakannya dengan tujuh ratus kali lipat Dan barangsiapa yang berinfak untuk dirinya dan keluarganya atau menjenguk orang sakit atau menyingkirkan duri maka mendapatkan kebaikan dan kebaikan dengan sepuluh kali lipatnya Puasa itu tameng selama ia tidak merusaknya Dan barangsiapa yang Allah uji dengan satu ujian pada fisiknya maka itu akan menjadi penggugur dosa-dosanya” (HR Ahmad)

7. Berwajah manis atau memberikan senyuman
Dalam sebuah hadits Rasulullah SAW bersabda: Dari Abu Dzar ra berkata bahwa Rasulullah SAW bersabda “Janganlah kalian menganggap remeh satu kebaikan pun Jika ia tidak mendapatkannya maka hendaklah ia ketika menemui saudaranya ia menemuinya dengan wajah ramah dan jika engkau membeli daging atau memasak dengan periukkuali maka perbanyaklah kuahnya dan berikanlah pada tetanggamu dari padanya” (HR Turmudzi)

8. Berlomba-lomba dalam amalan sehari-hari
Dalam sebuah riwayat digambarkan: Dari Abu Hurairah ra berkata bahwa Rasulullah SAW bersabda “Siapakah di antara kalian yang pagi ini berpuasa?” Abu Bakar menjawab “Saya wahai Rasulullah” Rasulullah SAW bersabda lagi “Siapakah hari ini yang mengantarkan jenazah orang yang meninggal?” Abu Bakar menjawab “Saya wahai Rasulullah” Rasulullah SAW bertanya “Siapakah di antara kalian yang hari ini memberikan makan pada orang miskin?” Abu Bakar menjawab “Saya wahai Rasulullah” Rasulullah SAW bertanya kembali “Siapakah di antara kalian yang hari ini telah menengok orang sakit?” Abu Bakar menjawab “Saya wahai Rasulullah” Kemudian Rasulullah SAW bersabda “Tidaklah semua amal di atas terkumpul dalam diri seseorang melainkan ia akan masuk surga” (HR. Bukhari)

Thabarani telah mengeluarkan di dalam kitabnya 'Al-Awsath' dari Qais bin Salk Al-Anshari ra. bahwa saudara-saudaranya telah mengadukan halnya kepada Rasulullah SAW Mereka berkata: Saudara kami Qais suka membuang-buang hartanya, dan terlalu mewah sekali dalam berinfak lalu Qais datang kepada Rasulullah SAW: wahai Rasulullah! Aku mengambil bagianku dari korma dan berinfak untuk orang-orang yang keluar berjihad fi sabilillah, dan kepada siapa yang mengikutiku. Mendengar itu, Rasulullah SAW pun menepuk dadanya seraya berkata: Infakkanlah harta di jalan Allah, niscaya Allah akan menginfakkan gantinya - disebutkan sampai tiga kali. Pada lain waktu, aku keluar berjihad fi sabilillah dan aku sudah mempunyai kendaraan sendiri, dan aku orang yang paling banyak harta dan yang terkaya di antara kaum keluargaku pada hari ini. (At-Targhib Wat-Tarhib 2:172)

Abu Daud, lbnu Hibban telah meriwayatkan dari Abu Hurairah ra. bahwa seorang lelaki berkata kepada Rasulullah SAW Ada seorang yang ingin berjihad, tetapi niatnya hendakkan harta dunia, bagaimana? Jawab beliau: Tidak ada pahala sama sekali! Ramai orang memandang berat jawaban beliau itu, Ialu mereka kembali kepada orang yang bertanya itu seraya memintanya bertanya sekali lagi, barangkaii dia salah dengar jawabannya, ataupun dia tidak faham maksud dari jawaban beliau itu. Maka orang itu kembali lagi kepada Rasulullah SAW Ialu bertanya: Wahai Rasulullah! Bagaimana dengan orang yang berjihad fl sabilillah, padahal niatnya hendakkan dunia? jawab beliau masih sama: Tidak ada pahalanya sama sekali! Mendengar jawaban yang kedua, orang ramai masih belum puas hati, lalu memintanya supaya bertanya untuk terakhir kalinya. Maka jawaban beliau masih tetap itu juga, yakni tidak ada pahalanya sama sekali.
(At-Targhib Wat-Tarhib 2:419)

Abu Daud dan Nasa'i meriwayatkan dari Abu Umamah ra. dia berkata: Telah datang seorang lelaki kepada Rasulullah SAW lalu bertanya: Apa katamu terhadap seorang lelaki yang berjihad fi sabilillah kerana inginkan pahala dan pujian, bagaimana keadaannya? Jawab beliau: Sia-sia saja jihadnya. Orang itu mengulangi lagi sampai tiga kali, dan setiap kali ditanya, tetap dijawab oleh beliau: Sia-sia saja jihadnya, kerana Allah tiada akan menerima sesuatu amal melainkan yang dibuat dengan penuh ikhlas kepadanya, dan mengharapkan keridhaannya! (At-Targhib Wat-Tarhib 2:421)

Sejarah indah melukis kekayaan seorang Utsman. Ketika semua sibuk berperang, beliau menawarkan jiwa dan hartanya untuk Jihad Islam. Panggilan jihad berkumandang, Utsman angkat bicara “ Ya Rasulullah, aku sumbangkan hartaku demi menjawab panggilan jihad Allah SWT”. Tak ada kamus rugi berniaga dengan Allah dalam kamus seorang Utsman. Tidak mengherankan Rasulullah saw menempatkan Utsman ra sebagai kalangan ahli surga. Semoga kita dapat meneladani kisah sahabat yang berjuang dengan hartanya. Dan semoga Allah menjadikan harta kita sebagai teman dan jalan mencapai kenikmatan surga.

PARA sahabat Nabi Saw sudah memberi teladan sangat baik dalam hal infak. Mereka berlomba-lomba menginfakkan harta demi pendanaan operasional dakwah dan jihad fi sabilillah.
Para sahabat Nabi yang kaya raya itu, seperti ungkapan Umar bin Khattab: ”menyimpan hartanya di tangan, bukan di hati. Mereka pun tidak menjadi budak harta, tetapi menjadikan harta itu sebagai sarana amal saleh –menginfakkannya di jalan Allah Swt.

Bagi para sahabat Nabi, berinfak adalah ”hobi”. Sebuah hobi sulit ditinggalkan. Abu Bakar pernah menginfakkan seluruh hartanya untuk membantu dana jihad; Umar bin Khattab menginfakkan separuh hartanya.
“Dan kelak akan dijauhkan orang yang paling takwa dari neraka itu, yang menafkahkan hartanya (di jalan Allah) untuk membersihkannya, padahal tidak ada seseorangpun memberikan suatu nikmat kepadanya yang harus dibalasnya, tetapi (dia memberikan itu semata-mata) karena mencari keridhaan Tuhannya yang Maha Tinggi, Dan kelak dia benar-benar mendapat kepuasan” (QS. Al-Lail: 17-21).

Rasulullah Saw memberikan motivasi dengan menggambarkan betapa besar pahala infak fi sabilillah. Gemar berinfak, dengan demikian, harus digalakkan di kalangan umat, khususnya umat Islam golongan kaya (aghniya), agar ”tidak pelit” untuk mendanai dakwah dan jihad fi sabilillah, demi tegaknya syiar Islam dan martabat kaum Muslimin.

Di sisi lain, motivasi gemar berinfak juga mendorong umat Islam untuk bekerja mencari nafkah atau rezeki yang halal, bahkan menjadi kaya-raya, agar mampu berinfak fi sabilillah.

PAHALA infak sangat besar. Imam Muslim mengeluarkan hadits dari Abu Mas’ud Al-Anshari ra. Dia berkata,

suatu ketika seorang lelaki datang kepada Nabi Saw dengam menarik seekor unta yang terikat tali di hidungnya, lalu menyerahkannya kepada beliau. Katanya: “Ini untuk sabilillah!” Maka berkata Rasulullah Saw: “Gantinya nanti di hari kiamat 700 ekor unta, semuanya dengan bertali di hidungnya” (HR. Muslim).

Imam Ahmad mengeluarkan dari Abdullah bin As-Shamit, dia berkata: pernah pada suatu ketika, aku berjihad (berperang) bersama-sama Abu Dzar ra. Maka setelah dibagi-bagi ghanimah (harta rampasan perang), dia mendapat bagiannya termasuk seorang jariah. Lalu dia pun membeli segala keperluannya, dan masih ada lagi banyak yang tersisa. Lalu dia menyuruh jariah tadi menukarkannya dengan mata uang untuk dibagi-bagikan kepada semua orang yang memerlukannya. Aku berkata kepada Abu Dzar: “Biarlah jariah itu menahan dulu uang itu untuk keperluan di lain hari, ataupun mana tahu jika datang tamu, maka Engkau tentu memerlukannya?” Abu Dzar menjawab: “Temanku (Rasulullah Saw) sudah membuat perjanjian kepadaku, bahwa apa saja emas atau perak yang disimpan, maka itu sama dengan gumpalan api neraka disimpan oleh tuannya, sehingga diinfakkan semuanya di jalan Allah Azzawajalla.

Dalam riwayat Ahmad dan Thabarani yang lain, siapa yang menyimpan emas atau perak, dan tidak diinfakkannya pada jalan Allah, maka semuanya akan menjadi gumpalan-gumpalan api kelak di hari kiamat, dan akan disetrikakan tuannya (pemiliknya) dengan gumpalan-gumpalan api itu (At-Targhib Wat-Tarhib).

Thabarani telah mengeluarkan di dalam kitabnya ‘Al-Awsath’ dari Qais bin Salk Al-Anshari ra., bahwa saudara-saudaranya telah mengadukan halnya kepada Rasulullah Saw. Mereka berkata: ”Saudara kami Qais suka membuang-buang hartanya, dan terlalu mewah sekali dalam berinfak”. Lalu Qais datang kepada Rasulullah Saw: ”Wahai Rasulullah! Aku mengambil bagianku dari korma dan berinfak untuk orang-orang yang keluar berjihad fi sabilillah, dan kepada siapa yang mengikutiku.” Mendengar hal itu, Rasulullah pun menepuk dadanya seraya berkata secara berulang (tiga kali): ”Infakkanlah harta di jalan Allah, niscaya Allah akan menginfakkan gantinya.” Pada lain waktu, aku keluar berjihad fi sabilillah dan aku sudah mempunyai kendaraan sendiri, dan aku orang yang paling banyak harta dan yang terkaya di antara kaum keluargaku pada hari ini.” (At-Targhib Wat-Tarhib) .

Thabarani telah mengeluarkan berita dari Mu’az bin Jabal ra. dia berkata: Rasulullah SAW telah bersabda:
”Sangat beruntung orang yang memperbanyakkan dzikir kepada Allah ketika sedang berjihad fi sabilillah, kerana baginya buat setiap kalimah tujuh puluh ribu hasanah, setiap hasanah darinya sama dengan sepuluh kali ganda apa yang ada di sisinya dari tambahannya.”

Para sahabat bertanya pula: ”Bagaimana pula dengan menginfakkan harta fi sabilillah, ya Rasulullah?” Jawab beliau: ”Menginfakkan harta sama kadarnya dengan yang demikian.”

Al-Qazwini telah mengeluarkan berita dari seorang yang tidak terkenal dan beritanya mursal kepada Nabi SAW dari Al-Hasan, dari Ahmad, Abu Dardak, Abu Hurairah, Abu Umamah Abdullah bin Amru,jabir dan lmran bin Hushain-radhiallahu-anhum marfuk kepada Nabi SAW bahwa beliau telah berkata:

”Barangsiapa yang mengeluarkan hartanya fi sabilillah, dan dia duduk di rumahnya, maka baginya pahala bagi setiap dirham 700 dirham. Dan barangsiapa berperang serta bernafkah sekaligus fi sabilillah, maka baginya buat setiap dirham 700,000 dirham.” Kemudian beliau membaca firman Allah yang bermaksud: ”Dan Allah menggandakan pahalanya kepada siapa yang disukainya.”

sejarah sahabat Rasulullah saw bagaimana mereka menginfakkan hartanya. Utsman tak segan berinfak 100 ekor unta. Abu Bakar ra mengambil keputusan “berani”. Beliau menyerahkan semua hartanya kepada Rasulullah. Saking herannya, Rasulullah menanyakan “Apa yang kau tinggalkan untuk keluargamu?”. Beliau menjawab “ Allah dan Rasulnya”. Umar sendiri tak ketinggalan menyerahkan sebagian harta demi kepentingan jihad fisabilillah.
Dan belanjakanlah (harta benda kalian) di jalan Allah, dan janganlah kalian menjatuhkan diri kalian sendiri dalam kebinasaan, dan berbuat baiklah karena sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik “ ( QS al-Baqarah (2) : 195)
Seorang da’i memotret harta dalam sebuah ungkapan indah “Jangan engkau meletakkan harta di hatimu, tapi letakkan harta di tanganmu”.

==============================
Share untuk manfaat sahabat anda bersama
Apa komen anda? Anda ada sebarang perkongsian/pertambahan?
==============================

12 Mac 2017

KAKCHAH KE SEOUL,KOREA BERSAMA FOREVER LIVING - DAY1

As-salam semua pembaca dan pengikut blog kakchah 

Alhamdulillah tahun lepas dengan berkat kesabaran dan berusaha tanpa jemu dan sentiasa di landasan Forever ini kakchah dapat juga merealisasi impian untuk bercuti ke Seoul, Korea Selatan

Dengan jumalah jualan kumpulan lebih daripada rm500k kakchah dapat 2 tiket melancong ke Korea Selatan. Terima kasih kepada semua rakan kongsi kami di serata Malaysia dan ada juga yang di luar negara dan anda juga boleh juga dapat menikmati percutian seperti ini dengan tetap kekal bersama dalam perniagaan aloevera ini...


Sebelum bercuti ke Korea kami tukar duit dulu sebab kat sana nak tukar duit Malaysia punya lah payah...so pergila money changer ke bank ke....dapatlah duit belanjer di Korea nanti....nak pakai kredit kad cuma boleh di pasaraya je...kedai kaki lima takde tmpt nak swap...


ok link kat sini nak tengok berapa plak tukaran duit kita 
http://www.xe.com/currencyconverter/ 


semasa menunggu penerbangan di KLIA bersama para leader Forever

Ni le kapal terbang yang membawa kami ke Seoul, Korea



Kami memulakan penerbangan dari KLIA bersama AirAsia yang ditaja penuh oleh Forever Living dengan menaiki penerbangan pada jam 1.15pgi 6hb March 2017 dan tiba pada pagi 6hb March 2017 jam 8.30pagi. Suasana di lapangan terbang Incheon sangat sibuk dan kebanyakan mereka iaitu orang korea yang bekerja disana berjalan secara cepat takde yang yang lenggang kangkong...kami je la yang lenggang sebab kami bercuti....hehehe



Bas persiaran yang membawa kami ke hotel di bandar Seoul



Sampai disana memang sejuk tahap gaban lebih kurang 1darjah celcius mula-mula memang best sebab sejuk maklumla tak pernah rasa camner sejuk bawah tahap kebiasaan. Perjalanan dari Incheon Airport ke bandar Seoul lebih kurang 1 jam 30minit dan kami di bawa ke komplek bebas cukai, sebab chek-in hotel jam 4 petang jadi kami banyak berada diluar bangunan sebab melihatkan harga barang-barang leh tahan jugak mahal harganya.




Hotel kami di Seoul,Korea leh tahan gak harga semalam rm680++



Sambil berjalan merasa suasana cuaca baru di Seoul kami pun jenjalan la ke beberapa bangunan sekitar bandar tersebut sampi le lapor, pastu sebab dah prepare bawak makanan sendiri dari Malaysia kami pun makan le apa yang patut untuk alas perut kata orang.




Jalan-jalan di pasar Namdaemun Market, di Seoul banyak juga baju sejuk,kasut,cenderamata macam keychain,wallet,tali pinggang pasar mereka sama gak cam Petaling Street kat Kuala Lumpur. Sambil-sambil tu kami nengok gak tempat makanan halal sebab kat sana orang Korea kan, banyak kat sana agama buddah dan kistien jadi kami terpaksa la merayu jauh la sket, bila tanya ramai yang kurang faham berbahasa English, jadi kakchah dengan Abg guna bahasa isyarat jer mcm cakap dengan orang bisu.

ok kita sambung next post pulak day2 jenjalan di Seoul

27 Februari 2017

BAGAIMANA MENCARI PENDAPATAN DARI RUMAH ONLINE DAN OFFLINE

Assalamualaikum semua pembaca blog kakchah

Terima kasih kerana masih setia bertemankan blog kakchah bersama anda hingga kini, sudah lama juga kakchah tak update blog ini dengan cerita-cerita sensai dan terbaru, berbagai ragam dan perangai manusia sejak dua menjak ni. Apa pun selamat datang ke blog dan terima kasih sekali lagi.

Kali ini kakchah nak bercirita tentang bisnes sambilan atau part-time  samada dari rumah atau secara santai-santi di waktu terluang. Bagi mereka yang mempunyai masa-masa free tu sebagai contoh waktu makan tengahari sambil beborak, selepas waktu pejabat atau kerja masa-masa tunggu time nak balik la kira nya.


Ok bagaimana nak buat? dan bisnes apa kita nak mulakan kan? ye apa barang nak di jual? semua persoanal timbul di fikiran kita dan siapa pembeli kita? pasti kita semua akan memikirkanya sebelum bermula. Kakchah sendiri juga pernah pikir macam tu dan bermacam-macam produk dan perhidmatan juga yang pernah dilakukan sehingga kakchah cuma buat bisnes sekarang sahaja.


Pertama kita memilih syarikat
Syarikat mestilah yang telah lama berada dipasaran dengan rangkain service,produk dan perhidmatan yang boleh kita capai atau kita dapatkan perhidmatanya samaada semasa kita bermula atau sedang bermula dengan perniagaan tersebut. syarikat yang lama bertahan daripada zama ekonomi meleset hingga sekarang merupakan syarikat yang sangat kuat dan produknya bertahan lama dan sentiasa mendapat perhatian atau menjadi keperluan pengguna. Syarikat yang mempunyai rangkaian seluruh dunia juga menunjukan keupayaan syarikat tersebut memberi perkhidmatan dan penghantaran produk yang lebih efektif dan ianya sentiasa diperlukan.

Produk pilihan
Apabila memilih produk untuk kita niagakan atau perkenalkan kepada kawan-kawan semestinya produk yang baik dan bagus untuk semua orang. Produk yang mempunyai pasaran seluruh dunia merupakan produk pilihan yang tepat dan di sukai dan di perlukan orang ianya juga merupakan produk yang dapat memberi manfaat kepada penggunanya. 

Cara pembayaran
Syarikat yang memberi dan membayar komisyen atau bonus atau sebagainya semestinya memberi cara pembayaran secara telus atau mudah di fahami dan kita sebagai pengedar atau agent mudah untuk mengira atau faham dengan bisnes tersebut. Di samping itu juga kita juga memerlukan rangkaian ilmu dan pengetahun tentang produk supaya mudah untuk dipasarkan. Sentiasa berada dalam kumpulan yang positif untuk sama-sama berkongsi ilmu bagi memudahkan pemasaran kita.


BAGAIMANA NAK LAKUKAN PENJUALAN PRODUK?
Kita seringkali berfikir perkara-perkara yang susah atau negetif bila berhadapan dengan situasi menjual perkhidmatan atau produk. Perkara pertama untuk memulakan jualan dengan cara terbaik adalah melalui perkongsian pengalaman sendiri atau kebaikan produk itu sendiri, kita biasa menunjukan testimoni atau berkongsi pengalaman orang atau kawan atau keluarga.

Mulakan dengan berkongsi pengalaman sendiri sebagai contoh kita makan disatu restoran yang sedap dan murah maka kita akan berkongsi dengan semua orang disekeliling kita. Kita merasa bangga dan diharga jika pendapat kita dapat diterima oleh rakan-rakan dan keluarga.


Bermula dengan masalah yang dihadapi orang sekeliling yang pastinya kita mempunyai cadangan atau jawapan kepada masalah tersebut pastinya kita akan berkongsi maklumat yang kita ada...betul tak?

Di Malaysia juga di dunia manusia menhadapai berbagai masalah terutamanya mengenai kesihatan dan alternatifnya perubatan secara traditional dan herba dan membantu dan mengurangkan kos rawatan, BUKAN untuk meninggalkan perubatan modem dan doktor tetapi sebagai usaha tambahan disamping rawatan moden, Antara lainnya manusia juga mempunyai masalah kewangan yang merunsingkan ketika ini,maka kita juga mempunyai cadangan untuk mereka sama-sama menjalankan perniagaan dan perkhidmatan yang sedang kita lakukan sekarang

Dengan cadangan dan solusi yang kita ada maka kita sudah pun membesarkan empayar perniagaan kita, semua orang pasti setuju bahawa dengan wujudnya rangkaian cawangan atau pengedar seluruh negara maka kita dapat menarik lebih keuntungan dan dapat membantu ramai orang.

Bantu selesaikan masalah orang lain maka Allah akan membantu menyelesaikan masalah kita pula....mungkin lambat atau mungkin cepat ...bergantung kepada niat dan matlamat kita ketika itu.

Berkongsi maklumat dan pengalaman sendiri adalah cara terbaik untuk memulakan penjualan kepada orang sekeliling. Mulakan dengan selesaikan masalah orang sekeliling..


Sebagai contoh;
wujudnya komputer kerana masalah kerja yang memerlukan kecekapan dan segera
wujudnya kenderaan kerana masalah masa perjalanan yang lama dan memudahkan sistem pengangkutan
wujudnya kedai kerana masalah pengguna memerlukan bekalan dekat dan cepat dengan tempat kediaman mereka
wujudnya doktor kerana masalah penyakit dan pesakit yang memerlukan rawatan


Mereka semua ada kepakaran dalam bidang masing-masing dan mereka juga memerlukan ilmu untuk sampai kepada menyelesaikan masalah orang ramai....kita juga memerlukan ilmu dan pengalaman

Kita hanya perlu mencari masalah rakan-rakan dan orang sekeliling dan cuba untuk selesaikan masalah tersebut dan kita kini sudah memulakan bisnes dan sekali gus kita juga mendapat upah dan keuntungan dari jualan produk yang dapat membantu masalah mereka.

APA BISNESS KAKCHAH SEKARANG?
JOM WS KAKCHAH DI 0126448260 ATAU 0192830717


bersambung lagi

KENAPA NETWORK MARKETING BISNES SEKARANG?

Ciri khas money game antara lain:
Kita hanya disuruh mendaftar tetapi tidak dapatk produk, hanya melabur wang ke orang yang terdahulu bergabung, dan wang kita diperoleh dari pelaburan orang lain dalam rangkaian kita.
Kalau pun ada produk, produknya hanya sekedar hiasan sahaja atau syarat . Maksudnya produk sekedar hiasan adalah harga produknya sebenarnya murah tapi dijual dengan harga yang sangat mahal dan kemudian semuanya hanya bersifat pelaburan dan pelaburan seperti rantaian, itu semestinya dihindari karena bisnis seperti ini hanya mengutamakan uangnya saja tanpa ada produk atau keberkesanan yang baik.

THE POWER OF NETWORKING
KENAPA NETWORKING ?
Pada tahun 2020 nanti yang pasti industri TERBAIK adalah "Network Marketing" (Perniagaan Yang Mempunyai Rangkaian) dan rakyat Malaysia akan berpusu-pusu melakukannya. 
-Tun Dr. Mahathir Mohamad-

Ramai pakar perniagaan yang mengesyorkan kita yang tak ada pengalaman dalam bisnes dan yang masih mula2 nak belajar

JANGAN KELUAR PRODUK SENDIRI

Mulakan dengan belajar dan biasakan dengan pengalaman menjual produk orang lain..Kerana kita hanya fokus kepada MARKETING iaitu jual dan perkenalkankan produk. Tak perlu buat loan untuk set up kedai, modal perabot dan overhead setiap bulan. Kerana  jika produk kita tak laku, kita akan alami kerugian dan minda kita belum sedia menerima kegagalan..

seterusnya kita BERHENTI...MENYALAHKAN ORANG LAIN ,GIVE UP dan menanggung hutang

Ada pulak persoalan..Tak tahu nak cari orang..Kita tak perlu cari...Kita tawar, Orang yang memerlukan akan datang kepada anda..Sebelum tu tengok dalam phonebook sekarang..ada berapa banyak kenalan dan saudara mara anda?Kita share pada mereka dahulu...

BAGAIMANA NAK SHARE ATAU BERKONGSI?

Ramai diantara kita berkongsi cerita tentang penyakit dan masalah kesihatan BUKANKAH itu adalah ciri-ciri perkara yang perlu kita selesaikan bagimembantu mereka yang mempunyai masalah yang mana ianya kan membuahkan oendapatan yang sangat baikkepada kita...

Doktor tugasnya menyelesaikan masalah kesihatan mereka yang memerlukan rawatan dan bantuan kesihatan...jika kita sudah ada penyelesaian dari berbagai masalah kesihatan yang mungkin kita juga pernah menghadapainya sudikan kita berkongsi kebaikan produk tersebut...PASTINYA KITA AKAN LAKUKAN JUGA...BETUL?

Kita tidak menjual produk tetapi kita berkongsi kebaikan produk seperti mana kita berkongsi perkara-perkara yang baik dan seronok kepada kita dan kita juga mahu orang sekeliling kita mengalami perkara yang sama....berkongsi bukan menjual " JIKA MEREKA INGIN MEREKA AKAN MEMBELINYA JUGA"

Berkongsi seramai yang mungkin kerana dengan pengetahuan dan pengalaman kita mencuba produk yang kita miliki maka lebih mudah kita berkongsi maklumat dan kebaikan produk tersebut kepada semua orang.

PERASAN KAH ANDA SELAMA INI KITA BANYAK BERKONGSI PERKARA-PERKARA YANG DISEKELILING KITA KEPADA RAMAI ORANG DAN PERNIAGAAN MEREKA TERUS BERKEMBANG?

ADA JUALAN MURAH...JUALAN GUDANG....PRODUK MENARIK, BERKHASIAT,SEDAP SEMUA KITA KONGSIKAN KEPADA ORANG DISEKELILING KITA...

Di dalam bisnes networking, bercerita sahaja tidak cukup. Anda perlu fokus kepada membina. Anda harus membina perniagaan itu sendiri. Membina bermaksud, anda melihat apakah gambaran pada masa hadapan yang bakal anda perolehi sambil melakukan perniagaan ini dengan sabar dan beristiqamah.
Produk terbaik akan bertahan lama dalam pasaran dan telah dipasarkan di merata dunia dan terdapat ramai pengguna dan mempunyai banyak testimoni yang sangat-sangat positif daripada pelanggan. Produk juga mempunyai repeat sales yang tinggi , di iktiraf oleh berbagai peringkat persijilan atau lulus ujian makmal.
Dengan bisnes Network Marketing kita perlu membina rangkaian bagi mengukuhkan perniagaan kita dan agar ianya berkembang bagi membantu kita dan rakan-rakan kongsi kita juga berjaya sama seperti kita. berbagai insentif dan kemudahan yang disediakan oleh syarikat kepada mereka yang aktif dan berjaya membawa produk kepada pasaran.
Kita perlu memilih platform yang betul bagi kita untuk bergiat secara aktif dan memberi kita peluang yang banyak dan hebat agar kita tidak penat mengatur jarangan tetapi syarikat tidak berupaya membayar upah atau komisyen atas usaha gigih kita.
ciri-ciri utama syarikat network marketing pilihan
1 - sudah bertahan lama dalam pasaran
2- melahirkan beribu-ribu jutawan di dunia
3- mempunyai bahan mentah dan kilang pemprosesan sendiri
4- boleh mengawal harga pasaran di dunia
5- terdapat lebih daripada 160 buah negara di dunia
6- produk berpaten dan antara pengeluar terbesar dunia
7- harga berpatutan dan mampu milik semua golongan
8- membayar bonus dan komisyen semua produk dari harga jualan
9- insentif pelancongan di nilai dari jualan tahunan bukan duit tabungan dari komisyen kita yang di kumpul setiap bulan
10- bonus tahunan dari jumlah jualan kumpulan kita iaitu sama seperti syarikat-syarikat luar yang lainya.
11- tiada menggunakan BV/PV/CV/SV atau sebagainya untuk memberi dan membayar komisyen dan bonus kepada pengusahan seperti kita.
12- bonus dan insentif kereta dan rumah diberi secara wang tunai dan kita mempunyai pilihan sendiri untuk memilih kerana usaha kita yang lakukan...anda ada?
FOREVER LIVING PRODUK mempunyai semua kelebihan diatas JOM JOINT KAKCHAH
WS 0126448260 ATAU 0192830717

KAMI ADALAH ANTARA GROUP JUTAWAN MELAYU YANG BERGIAT AKTIF DI SELURUH MALAYSIA DENGAN BERBAGAI PROGRAM DI SABAH,SARAWAK DAN SELURUH SEMENANJUNG...JOM JOINT FOREVER MILLIONAIRE ACADEMY




HUBUNGI KAKCHAH / MAN 0192830717 ,0126448260


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers