MAKANAN TAMBAHAN UNTUK KESIHATAN PALING BAIK?

SEMUA SYARIKAT YANG MENJUAL MAKANAN KESIHATAN MENDAKWA PRODUK MEREKA LEBIH BAIK. Sebagai pengguna, manakah yang lebih baik?


madu disebut dalam Al Qur'an sebagai penawar penyakit.  Kesembuhan penyakit pada tiga perkara.  pertama, madu.  Kedua bekam.  ketiga besi panas (akupuntur).  Rasulullah saw melarang kaedah ketiga


Kita yang mahu memilih mempunyai beberapa isu yang perlu kita fikirkan.  

Pertama, bajet. 
Kedua, keberkesanan.  
Ketiga, status kesucian produk - halalkah?

Isu bajet menjadi sebab utama mengapa kedapatan ramai orang terutama kaum melayu yang memilih untuk tidak memperdulikan makanan kesihatan yang banyak di pasaran.  kebanyakan makanan kesihatan memang agak mahal.  Jika dibandingkan dengan gaji pokok ditolak dengan keperluan harian, akhirnya, mereka memilih meneruskan survival hidup dengan seadanya.  Janji boleh makan, masih boleh menikmati hidup, sudah cukup bagus.

Kedua, tentang keberkesanan produk dengan diri masing-masing.  Keserasian produk selalunya berbeza kerana banyak faktor kesihatan dan komposisi tubuh yang berbeza bagi setiap individu.  Masalah kesihatan juga berbeza.  Tiada satupun produk yang dapat mengatasi semua masalah kesihatan.  Tetapi ada produk yang dapat melengkapi sebahagian keperluan asas tubuh.  Pakar-pakar kesihatan menetapkan kita seharusnya makan makanan seimbang mengikut piramid makanan terkini.  Kalau boleh makan makanan organic. Larangan atau amaran terhadap makanan segera yang mengandungi bahan perasa tambahan serta lemak yang berlebihan juga diingatkan. Rasulullah saw juga pernah mengingatkan kita agar menjaga perut (maksudnya jaga pemakanan) untuk menjaga kesihatan.  Di dalam Islam, kita panduan pemakanan iaitu minum cuka bersama madu.  Madu ada disebut dalam AL QURAN, Selain itu habbatussauda dikatakan penawar segala penyakit kecuali mati.  Kurma juga disarankan Rasulullah agar setiaprumah menyimpannya.  Maksudnya, kurma sepatutnya dijadikan bahan diet untuk menjaga kesihatan.  selain itu, kismis juga disarankan diambil untuk meningkatkan kecerdasan otak serta kesihatan mata.  Satu lagi, cara kita menikmati makanan... makanlah apabila lapar dan berhenti sebelum kenyang.  Begitu mudah panduan kesihatan diberikan.  Jika tidak mampu membeli makanan tambahan, ikut sahaja panduan secara Islamik ini.

Faktor seterusnya, paling penting iaitu kesucian produk.  
Bagi mendapat keberkatan, kita diwajibkan meneliti faktor kesucian produk.  adakah produk itu halal dan meyakinkan?


kismis bagus untuk pelajar kerana ia dapat meransang otak


Pilihan di tangan kita,  Pilihlah mengikut kemampuan.  Banyak produk di pasaran yang bagus-bagus. Jika kita makan mengikut saranan doktor moden dan juga panduan yang diberikan Rasululullah, kita akan sihat, InsyaALLAH.  opss makanlah sayur buah dan ternakan yang organik atau yang ditanam sendiri tanpa racun perosakatau suntikan hormon tambahan. Namun, bagi yang ada kesukaran mengikutnya, buatlah pilihan yang bijak.


Pengedar kami di seluruh malaysia

PENGEDAR UTARA DAN ZON TENGAH

PENGEDAR ZON TIMUR,SELATAN DAN SARAWAK

KAKCHAH memerlukan pengedar di seluruh zon Malaysia barat dan timur, untuk tersenarai laman pengedar kakchah sila whatsapp/call, kakchah akan bimbing anda dan tips dan trick menjadi Forever Business Owner
Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.

Arkib Blog