ALOEVERA ANTARA HERBA TERBAIK DAN RUJUKAN PENYELIDIK


Apakah Aloe Vera

Walaupun ia kelihatan agak seperti kaktus, Aloe Vera adalah sebenarnya ahli keluarga lily dan berkaitan dengan bawang, bawang putih dan asparagus. Terdapat lebih 200 spesis Aloe, tetapi Aloe Barbadensis Miller (Aloe Vera atau "true aloe") tumbuhan yang telah dan paling berguna kepada manusia kerana ia menunjukkan ciri-ciri perubatan . Salah satu aspek yang paling berguna daripada Aloe Vera adalah sama ada boleh diambil secara dalaman untuk kesan pemakanan atau ia boleh digabungkan dengan bahan-bahan lain dan disapu untuk menyuburkan dan meningkatkan kualiti kulit.


Bahan-bahan aktif yang terdapat dalam daun lidah buaya
  • Vitamin - pelbagai vitamin yang paling penting vitamin C antioksidan, E dan A (sebagai beta-karotena). Ia juga adalah salah satu daripada beberapa tumbuhan di dunia yang mengandungi Vitamin B12
  • Mineral - ini termasuk Kalsium, Kromium, tembaga, besi, Magnesium, Mangan, Kalium, Fosforus, Sodium, dan Zink. Diet Barat sering kekurangan mineral, terutamanya disebabkan oleh pertanian intensif di tanah mineral berkurangan. Banyak fungsi tubuh bergantung kepada mineral untuk berfungsi dengan baik.
  • Asid amino - 8 Asid Amino penting (blok binaan protein) yang diperlukan oleh badan manusia tetapi tidak boleh dihasilkan. Ini oleh itu mesti diperolehi dari makanan.
  • Enzim - terdpat beberapa bahan pencernaan bantuan dan lain-lain yang mempunyai ciri-ciri anti-radang.
  • Antimikrobial - ini melawan jangkitan dengan antibakteria , virus dan anti-kulat.
  • Gula rantai panjang - ini bertindak ke atas sistem imun untuk meningkatkan kesannya.
  • Asid salisilik - bahan yang sama seperti aspirin yang boleh membantu mengurangkan demam dan radang.
  • Lignin - bahan yang memberikan Aloe Vera kuasa menembusi supaya ia boleh diserap jauh ke dalam kulit.
  • Saponins - bahan sabun semula jadi yang mempunyai kedua-dua pembersihan dan antiseptik.Siapakah yang boleh mendapat manfaat

Aloe Vera bukan hanya untuk orang yang mempunyai penyakit atau masalah. Kebanyakan orang yang mengambil Aloe Vera melaporkan merasakan yang kesihatan lebih baik.

Terdapat banyak orang juga melaporkan peningkatan dalam beberapa aduan masalah kulit termasuk ekzema, psoriasis, luka bakar, ulser, jerawat, gigitan dan sengatan. Manfaatnya juga telah dicatatkan oleh penghidap Sindrom Usus Mudah Rengsa, kolitis dan diverticulitis. Individu yang terjejas oleh keadaan yang timbul akibat daripada sistem imun bercelaru juga boleh mendapat manfaat daun lidah buaya ini. Kumpulan ini termasuk penghidap rheumatoid arthritis, asma dan sindrom keletihan kronik.

Laporan daripada 
Dr Sylvia Chukwuemeka MBBS FRSH FIMS (Dip IMS) MIHPE
Biography: Dr. Sylvia Chukwuemeka is a Fellow of the Royal Society for the Promotion of Health and Member of the Institute for Optimum Nutrition. She is also an Independent Distributor for 'Forever Living Products' who are the world's largest grower and producer of Aloe Vera. 

Rujukan


Therapeutic and Medicinal Uses of Aloe vera
Aloe vera digunakan dalam aliran Ayurvedic, Homoeopati dan Allopathic perubatan, dan bukan sahaja masyarakat suku kaum tetapi juga sebahagian besar orang untuk makanan dan perubatan. Daun ini juga mengandungi banyak vitamin, mineral, enzim, asid amino, gula semulajadi dan sebatian bioaktif lain dengan emolien, pencahar, anti-mikrob, anti radang, antioksida, afrodisiak, anti-helmenthic, antikulat, antiseptik dan nilai kosmetik untuk penjagaan kesihatan. Tumbuhan ini mempunyai potensi untuk menyembuhkan selaran matahari, luka bakar dan luka-luka kecil dan juga kanser kulit. Penggunaan luaran dalam produk kosmetik terutamanya bertindak sebagai penyembuh kulit dan mencegah kecederaan tisu epitelium, menyembuhkan jerawat dan memberikan cahaya muda untuk kulit, juga bertindak sebagai julap yang amat kuat.

Cite this paper
P. Sahu, D. Giri, R. Singh, P. Pandey, S. Gupta, A. Shrivastava, A. Kumar and K. Pandey, 
"Therapeutic and Medicinal Uses of Aloe vera: A Review," 
Pharmacology & Pharmacy, Vol. 4 No. 8, 2013, pp. 599-610. doi:10.4236/pp.2013.48086.

Antara lain rujukan 
The International Aloe Science Council rujukan daripada pakar-pakar dan doktor penyelidik yang terlibat dalam kelebihan dan kebaikan aloevera.

Yun, H., Juan, X., and Qiuhui, H., 2003. 
Evaluation of Antioxidant Potential of Aloe Vera (Aloe barbadensis Miller) Extract. Journal of Agricultural and Food Chemistry 51 (26), 7788-7791

Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.

Arkib Blog