STROK DAN NUTRISI MAKAN PENCEGAHAN DAN KESIHATAN

Stroke merupakan penyakit nombor tiga membawa kematian selepas jantung dan kanser. Penyelidik Inggeris dan Itali menyebutkan, mengambil pisang tiga kali sehari dapat memberikan kalium yang cukup untuk mengurangkan kemungkinan mengalami masaalah pembekuan darah di otak sekitar 21 peratus. Seorang dewasa dianjurkan mengambil sekitar 2.300 mg kalium sehari tetapi yang sering kita dijumpai, kebanyakan orang hanya mengambil kurang dari 1.500 mg kalium sehari.Menurut hasil kongres sedunia dalam skala global, penyakit stroke ketika ini berada dalam peringkat kedua dibawah penyakit jantung ischemic sebagai penyebab utama kematian dan merupakan faktor utama penyebab kecacatan serius.Stroke merupakan  penyakit yang menyerang pada usia 40 tahun keatas namun saat ini stroke bukan saja menyerang orang yang sudah tua tetapi juga menyerang yang usianya masih muda,dan dari tahun ke tahun jumlah penderita stroke terus mengalami peningkatan.

Strok terjadi apabila aliran darah berhenti dan menyebabkan kematian sel2 otak dlm masa beberapa minit.

Terdapat 2 jenis strok 
1. Strok iskemik - pembekuan darah yg menghalang pengaliran darah di otak 
2. Strok hemoragik - saluran darah pecah dan menyebabkan pendarahan di otak

Siapakah yang berisiko???
1. Aterosklerosis (penyumbatan salur darah) 
2. Kegemukan 
3. Merokok 
4. Kencing manis/Darah tinggi 
5. Kolesterol tinggi dalam darah

Makanan Sihat Bagi Pesakit Stroke 
Buah-buahan dan sayur-sayuran sangat baik untuk mencegah stroke kerana mengandungi serat yang mampu menurunkan kolesterol. Juga mengandung antioksidan yang dapat membantu mencegah pengendapan kolesterol LDL (kolesterol jahat) pada dinding arteri. Makanan yang mengandung antioksidan seperti bawang bombai, buncis, sawi hijau, lobak merah, brokoli, endive, seledri, dan cranberries. 

Dalam kajian Nurse Health di Harvard menyebutkan wanita yang mengamalkan makan betakaroten 15 mg sumber dari lobak merah iaitu setiap hari membantu mengurangkan risiko terkena stroke.

Buah dan  sayuran seperti kentang, peach kuning, bayam, dan cantaloupe juga mempunyai tinggi kalium, iaitu mineral yang boleh menurunkan tekanan darah tinggi. Selain itu, sayur-sayuran hijau dan buah-buahan mengandungi asid folik serta vitamin B6 dan B12 membantu mengurangkan kadar homosistein yang secara normal terjadi dari asid amino. Peningkatan kadar homoseistein dapat meingkatkan risiko penyakit strok.

Jenis Makanan Yang Harus Dihindari Penderita Stroke
Berbagai jenis makanan yang sehat untuk penderita stroke boleh memasukkan kedalam menu diet harian. Namun cara pengolahan berbagai jenis makanan ini juga harus diperhatikan. Makanan yang digoreng dan penambahan garam menjadi salah satu bahan yang paling dilarang kepada pesakit stroke. Berikut adalah makanan yang harus dihindari pesakit stroke.

 • Makanan yang digoreng
 • Makanan yang mengandungi mentega
 • Makanan yang mengandungi pemanis buatan
 • Makanan yang mengandungi lemak jahat
 • Makanan yang dibakar

Makanan sihat untuk pesakit stroke memang wajib dimakan dan diambil oleh setiap pesakit agar dapat memulihkan dan mencegah terjadinya perkara-perkara kronik.

Pencegahan strok: 
 1. Mengawal keadaan tekanan darah tinggi,kolesterol dan diabetes 
 2. Menjaga berat badan 
 3. Bersenam selalu 
 4. Elakkan diet lemak tinggi spt makanan segera,makanan bergoreng dan pengambilan daging secara berlebihan 
 5. Elakkan merokok dan alkohol 
 6. Pastikan diet kaya dgn antioksidan yg blh membantu mengurangkn kerosakan radikal bebas pada salur darah.

Forever Aloe Vera Gel dimantapkan untuk membekalkan anda dengan asid amino, vitamin, mineral, polisakarida, enzim dan berbagai-bagai faktor kesihatan yang lain untuk membantu memperkuatkan system imun dan pemulihan anda. Ia dapat membantu meningkatkan kesihatan secara umum. 


     Forever Aloe Vera, boleh dikatakan sebagai minuman wajib untuk anda jika anda:- 
     i)     berhasrat untuk mencari penawar berkhasiat untuk meredakan sebarang 
            kesakitan tetapi tidak tahu hendak memilih yang mana satu makanan kesihatan 
            yang baik untuk anda.
    ii )    sekadar berhasrat untuk mengekalkan kesihatan anda.
    iii )   melancarkan sistem penghadaman.
    iv )   mengurangkan kebas-kebas badan dan anggota.
    v )    menurunkan berat badan anda (elok diambil bersama Forever Arctic-Sea). 
    vi)    mengurangkan kolestrol dalam darah (diambil bersama Forever Arctic-Sea). 
    vii)   merawat dan mengurangkan kesan strok (diambil bersama Forever Arctic-Sea).

FOREVER ARCTIC-SEA OMEGA-3
Kombinasi minyak ikan Salmon asli dan minyak Zaitun membekalkan asid perlu (EFA) Omega 3 dan 9, yang boleh membantu mempertingkatkan ketahanan badan, memelihara kesihatan kardiovaskular, memelihara kesihatan kullit, mengurangkan keradangan, mengawal atur fungsi sistem saraf dan meredakan kesakitan. EFA adalah lemak yang mesti diperolehi daripada diet anda. Gabungan minyak ikan dan minyak zaiton menjadikannya satu produk EFA yang seimbang dan berkesan.
* Asid lemak perlu Omega-3 adalah baik untuk membantu mengekalkan kesihatan am tubuh.
* Boleh membantu menjaga kesihatan kardiovaskular, mengurangkan tahap kolestrol buruk, memperbaiki peredaran darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung.
* Berpotensi membantu mengurangkan artritis, darah tinggi, kesukaran belajar dan masalah kulit.Forever Pomesteen Power
• Campuran jus buah-buahan yang tinggi dengan antioksidan termasuk Buah Delima, Beri Biru, Beri Hitam, Manggis, Pir,Raspberi dan Ekstrak Biji Anggur.
• Antioksidan boleh melindungi saluran darah dengan meneutralkan radikal bebas (Radikal bebas boleh mempercepatkan proses pengumpulan bahan berlemak(plak) pada dinding saluran darah)Forever Absorbent-C
• Suplemen vitamin C yang terikat matrik dengan bran oat untuk penyerapan maksimum.
• Vitamin C boleh membantu menguatkan kolagen, dengan ini menjadikan saluran darah lebih fleksibel.
• Satu antioksidan vitamin yang kuat, yang dapat membantu untuk mengurangkan kerosakan radikal bebas pada saluran darah.
Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.

Arkib Blog