Co Enzime (CoQ10) Supliment melindungi Jantung dan Otot

Apa itu ko enzim Q10?
Co enzim Q10 (CoQ10) adalah bahan yang sama dengan vitamin. Ia terdapat dalam setiap sel badan. Badan anda membuat CoQ10, dan sel-sel anda menggunakannya untuk menghasilkan tenaga yang diperlukan oleh badan anda untuk pertumbuhan sel dan penyelenggaraan. Ia juga berfungsi sebagai antioksidan, yang melindungi tubuh daripada kerosakan yang disebabkan oleh molekul berbahaya. CoQ10 hadir secara semula jadi dalam jumlah yang kecil dalam pelbagai jenis makanan, tetapi tahap yang sangat tinggi dalam daging organ seperti jantung, hati, dan buah pinggang, serta daging lembu, minyak soya, sardin, ikan kembung, dan kacang tanah.

Co Enzim membantu enzim bekerja untuk mencerna makanan dan melaksanakan proses badan lain, dan mereka membantu melindungi jantung dan otot rangka.CoQ10 boleh didapati di Amerika Syarikat sebagai diet tambahan. Ia juga dikenali sebagai Q10, vitamin Q10, ubiquinone atau ubidecarenone.Dimana CoQ10 digunakan untuk?
Banyak tuntutan dibuat mengenai CoQ10. Ia dikatakan membantu kegagalan jantung dan juga kanser, distrofi otot dan penyakit periodontal. Ia juga dikatakan membantu meningkatkan tenaga dan mempercepatkan pemulihan daripada senaman. Sesetengah orang mengambilnya untuk membantu mengurangkan kesan-kesan ubat-ubatan tertentu yang berkemungkinan berada di jantung, otot dan organ-organ lain.

Pada tahun 1961, ahli-ahli sains melihat bahawa pesakit kanser mempunyai CoQ10 sedikit dalam darah mereka. Mereka mendapati tahap darah CoQ10 dan rendah pada orang dengan myeloma , limfoma dan kanser payudara , paru-paru , prostat , pankreas , kolon , buah pinggang , dan kepala dan leher. Beberapa penyelidikan telah mencadangkan bahawa CoQ10 membantu sistem imun dan mungkin berguna sebagai rawatan mencengah kanser.

Menurut statististik yang dikeluarkan oleh WHO, sejumlah 37 peratus kematian di Malaysia berpunca daripada penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung dan strok! Kebanyakan pakar kesihatan mencadangkan gejala ini dapat dicegah dengan meningkatkan amalan gaya hidup harian seperti diet seimbang, mengambil supplemen berkualiti, senaman secara teratur, tidak merokok dan memastikan berat badan ideal.

Keupayaan tubuh dalam menghasilakan CoQ10 menurun berikutan peningkatan usia. Berdasarkan satu kajian penyelidikan, tubuh berupaya menghasilkan CoQ10 pada tahap tertinggi di usia 20 tahun dan menurun pada 20 tahun berikutnya. Pada usia 40 tahun, janutng kita hanya berjaya menghasilkan sebanyak 68.2% berbanding CoQ10 daripada jumlah yang terkandung semasa berusia 20 tahun. pelbagai faktor lain seperti diet tidak seimbang, pendedahan harian terhadap radikal bebas dan penggunaan ubat-ubat tertentu.

Forever CardioaHealth  with CoQ10


Di Jepun, CoQ10 diluluskan untuk digunakan dalam rawatan masalah jantung. CoQ10 telah terbukti dapat membantu mengukuhkan otot-otot jantung, menyokong keupayaan mengepam darah dan memperbaiki perdearan darah ke seluruh badan. CoQ10 juga bertindak sebagai antioksidan kuat dan membantu melindungi arteri bagi menangangi masalah pengoksidaan lipoproteins berkepekatan rendah (LDL) dan memudahkan pengaliran darah. Ini adalah penting untuk menyokong fungsi saluran darah termasuk pengaliran darah ke jantung.

Rujukan
Coenzyme Q10 (2006). Medical Letter on Drugs and Therapeutics, 48(1229): 19-20.
National Cancer Institute (2012). Coenzyme Q10 (PDQ) - Health Professional Version. 
Coenzyme Q10 (2006). Medical Letter on Drugs and Therapeutics, 48(1229): 19-20.
Mischley LK, et al. (2013). Coenzyme Q10. In JE Pizzorno, MT Murray, eds., Textbook of Natural Medicine, 4th ed., pp. 675-684. St. Louis: Mosby
Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.