DEBUNGA LEBAH (BEE POLLEN) DAN KEPERLUAN KALORI UNTUK BERAT BADAN YANG IDEAL

Kalori adalah merupakan unit ukuran untuk menyatakan nilai tenaga. Dalam ilmu pemakanan, kalori adalah merupakan tenaga yang diperoleh daripada makanan dan minuman serta penggunaan tenaga dalam aktiviti fizikal. Badan kita memerlukan kalori untuk mengahsilkan tenaga. Tenaga sangat berperanan penting dalam kehidupan, tanpa tenaga, sel-sel badan boleh mati, sistem-sistem organ dalam tubuh boleh berhenti, serta tidak dapat melakukan aktiviti sehari-hari.

Sumber kalori dari makanan dihasilkan daripada lemak, karbohidrat dan juga protein, dan yang mempunyai kandungan kalori terbesar dari semuanya adalah dari lemak, untuk setiap gram karbohidrat atau protein mengandungi 4 kalori tapi untuk lemak setiap 1 gramnya mengandungi 9 kalori jadi lemak mempunyai kandungan kalori yang lebih tinggi berbanding dengan protein dan juga karbohidrat. 


Berdasarkan beberapa pendapat jumlah kalori dalam makanan diperlukan untuk mengambil kira keseimbangan tenaga. Apabila jumlah kalori yang dimakan lebih kecil daripada kalori yang digunakan, berat badan akan berkurang kerana rizab tenaga dari lemak akan digunakan. Sebaliknya, apabila jumlah kalori yang masuk lebih besar dari kalori yang digunakan, berat badan akan meningkat. Lebihan tenaga pula akan ditukar sebagai lemak ini menunjukan lemak akan bertambah dan lemak yang berlebihan boleh meningkatkan risiko terjadinya tekanan darah tinggi, obesiti, penyakit jantung, strok, dan kencing manis.

Pengiraan jumlah kalori dalam makanan dan yang diperlukan oleh badan.
 1. Apabila kita makan terlalu sedikit dan banyak melakukan aktiviti dan bersenam yang melebihi kandungan kalori makanan yang diperlukan, maka berat badan kita akan turun karena lemak tubuh akan digunakan sebagai ganti untuk menghasilkan tenaga.
 2. Apabila jumlah kalori yang kitamakan setiap hari sama dengan jumlah kalori yang kita keluarkan, maka berat badan kita akan sama.
 3. Apabila kita makan banyak makanan dengan jumlah kalori yang lebih banyak dari keperluan kalori , dengan kata lain  makan banyak makanan dengan kandungan kalori tinggi namun kurang pergerakan atau bersenam, maka berat badan kita akan naik. Hal ini disebabkan oleh lebihan kalori yang tidak digunakan akan disimpan tubuh dalam bentuk lemak.Keperluan kalori seseorang berbeza-beza bergantung kepada beberapa faktor, antaranya faktor usia, kelamin, berat badan, tinggi badan, dan aktiviti. Faktor-faktor ini menentukan jumlah besarnya jumlah tenaga yang dikeluarkan tubuh. 

Sebagai contoh lelaki dewasa sehat biasanya memerlukan hidangan 2.000 kalori setiap hari. Sementara semakin bertambah usia, akan semakin rendah keperluan kalorinya. Untuk menentukan keperluan kalori yang tepat maka setiap individu perlu mengira keperluanya. Namun secara umum, keperluan kalori dipengaruhi faktor-faktor tadi.
Keperluan kalori secukupnya diguna untuk menjaga fungsi tubuh agar berjalan dengan normal. Hanya dos yang khusus jika kita memerlukannya, seperti contoh ingin menaikkan atau menurunkan berat badan maka jumlah kalori yang diambil seharunya berbeza-beza. Untuk mengurangi berat badan, seseorang harus makan kurang dari keperluan kalorinya, sebaliknya dengan menaikan berat badan. Perlu di ingat kita tidak boleh terlalu drastik mengurangkan pemakanan karena ianya akan menganggu fungsi tubuh. Idealnya, berat badan turun dua hingga empat kilogram dalam sebulan.

Anda boleh menurunkan berat badan dengan debunga lebah - bagaimana ia berfungsi?Mula-mula kita perlu memahami bagaimana lebah debunga berjaya untuk membantu orang menurunkan berat badan.

Ia berfungsi dengan merangsang metabolisme kita, yang seterusnya mempercepatkan kalori terbakar. Ia membetulkan sebarang ketidakseimbangan kimia dalam metabolisme yang juga telah menyebabkan orang ramai untuk mendapatkan berat badan. Ini kemudiannya mengawal selera makan kita, dan pada masa yang sama adalah sebagai penggiat semulajadi.

Ditambah ke ini, debunga mengandungi semua nutrien penting yang dikenali diperlukan untuk mengekalkan kehidupan kita yang mungkin hilang disebabkan oleh pemakanan yang buruk dalam makanan moden dan persekitaran hidup.

Debunga lebah ini penuh dan sangat banyak vitamin B, C dan D, kebanyakan mineral, enzim dan 22 asid amino penting, 14 asid lemak, RNA, lesitin DNA / choline, phenylalanine, karotin dan polisakarida.

Anda mungkin ingat lecitin itu dan phenylalanine asid amino sangat popular beberapa tahun yang lalu sebagai bahan penurunan berat badan.

Ia juga adalah makna yang padat nutrien yang badan anda menerima nutrien yang mencukupi untuk jumlah yang agak kecil debunga lebah, kerana satu auns debunga lebah hanya kira-kira 90 kalori.

Oleh itu, ia adalah kuasa bagi semua nutrien penting yang diperlukan oleh badan.Ia mengawal selera makan anda dan mengawal metabolisme anda, dan hasilnya kurang lemak diserap memberi anda kawalan berat badan plus peningkatan tahap tenaga dan daya hidup.

Ramai orang menceritakan bahawa mereka telah kehilangan berat badan secara mantap dan dengan cara yang beransur-ansur dan selamat. Selera mereka menurun secara beransur-ansur, tetapi pada masa yang sama mereka masih sedar yang mereka mendapat semua nutrien penting yang diperlukan tubuh badan.


Ia juga merupakan antioksidan yang kuat yang bermakna ia membantu untuk meneutralkan radikal bebas dan memperlahankan penuaan pra-matang.

Dengan komposisi pemakanan yang kaya dengan debunga lebah, kini kita boleh mengucapkan selamat tinggal kepada mana-mana kekurangan nutrien yang mungkin kita pernah alami sebaik sahaja anda mula mengambil bahan ini setiap hari. Tetapi bukan semua nutien boleh kita dapatkan dari super-makanan ini. Berikut adalah hanya sebahagian daripada manfaat luar biasa debunga lebah yang boleh kita nikmati:

 1. Semula jadi dan rangsangan tenaga lebih lama
 2. sistem imun yang lebih kuat
 3. pertumbuhan otot yang lebih cepat
 4. Perlindungan terhadap pelbagai jenis alahan;
 5. Pengawalan paras kolesterol dan tekanan darah
 6. Proses metabolisme yang lebih cekap;
 7. penurunan berat badan yang lebih sihat;
 8. Kulit lebih jelas dan kelihatan lebih muda
 9. Peningkatan kewaspadaan mental;
 10. Mengurangkan risiko masalah prostat bagi lelaki dan
 11. melundungi gejala-gejala menopaus yang ringan di kalangan wanita.
 12. Meningkatkan kesuburan lelaki dan wanita

Dengan semua faedah yang menakjubkan ciptaan ALLAH ini, ia adalah sangat mudah untuk melihat mengapa makanan ajaib ini dianggap oleh banyak orang menjadi sebagai penyelesaian muktamad untuk semua masalah kesihatan yang kebanyakan orang hadapi dalam dunia ini.


AMALKAN CARA PEMAKANAN YANG SIHAT DAN SEMULAJADI. DAPATKAN PRODUK DAN SET PENJAGAAN BERAT BADAN CLEAN9 FOREVER LIVING TERHANGAT DI PASARANKLIK WHATSAPP 
KAKCHAH wasap.my/60126448260 MAN wasap.my/60192830717
Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.