Aloe vera - Nutrien berharga untuk kesihatan kita

Aloe vera/ lidah buaya mengandungi apa? Apa yang membuatkan ia menjadi penyembuh begitu kuat dan cepat?

Aloe daun mengandungi lebih 240 bahan-bahan pemakanan dan perubatan, termasuk vitamin, mineral, enzim, gula, lignin, saponin, sterol, asid amino, asid salisilik, dan lain-lain

Tiada lagi produk semula jadi yang lain mengandungi banyak bahan-bahan berfaedah kepada kesihatan kita.Bahan-bahan daripada aloe vera dengan penjelasan yang memberi kesan kepada kesihatan tubuh badan manusia.


1. Asid Amino

Aloe vera mengandungi 19 daripada 20 asid amino yang dikenali, yang perlu untuk organisma kami.

Tubuh manusia boleh menghasilkan hanya 12 daripada 20 asid amino dan badan kita tidak boleh menghasilkan 8 yang lain dan mereka perlu diambil melalui makanan. Ini dikenali sebagai asid amino penting.

Aloe vera mengandungi 7 daripada 8 asid amino penting:


 1. isoleucine
 2. leucine
 3. Lysine
 4. methionine
 5. phenylalanine
 6. threonine
 7. Valin


Aloe vera juga mengandungi 12 non-essential asid amino

 1. alanine
 2. Arginine
 3. asparagine
 4. cysteine
 5. asid glutamik
 6. glycine
 7. histidine
 8. Proline
 9. Serin
 10. tyrosine
 11. Glutamine
 12. asid aspartik


Asid amino adalah unsur-unsur penting yang terlibat dalam pembinaan protein dan tisu otot.

Asid amino hilang dalam senarai ini adalah Tryptophan. Penyelidikan terkini di aloe menunjukkan bahawa ia mengandungi walaupun Tryptophan. Dalam mana-mana kes, lidah buaya adalah sumber asid amino!

2. Anthraquinone

Aloe Vera mengandungi 12 jenis anthraquinones:

 1. Aloe emodin
 2. asid Aloetic
 3. aloin
 4. Antracin
 5. Antranol
 6. barbaloin
 7. asid Chrysophanic
 8. emodin
 9. minyak dunia khayalan
 10. asid Cinnamonic ester
 11. Isobarbaloin
 12. Resistannol


12 jenis anthraquinone hanya didapati dalam jus aloe vera. Mereka menggalakkan fungsi sistem penghadaman; mereka mempunyai analgesik, anti-bakteria, anti-kulat dan anti-viral.

Pada kepekatan yang tinggi, anthraquinones boleh menjadi toksik, tetapi jus aloe vera mengandungi jumlah yang ideal bagi sebatian ini.

3. Enzim

Aloe Vera mengandungi 8 jenis enzim:


 1. Aliiase
 2. phosphatase alkali
 3. amilase
 4. Carboxypeptidase
 5. catalase
 6. selulase
 7. lipase
 8. peroxidase


Enzim membantu memecahkan gula dan lemak daripada makanan dan dengan itu meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrien.

Untuk kegunaan enzim luaran mengurangkan keradangan dan kesakitan dan mempercepatkan penyembuhan luka.

4. Hormon

Aloe vera mengandungi dua jenis hormon:

 1. auksin
 2. gibberellin

Auksin dan gibberellin membantu menyembuhkan luka, mencegah keradangan dan jangkitan.
Gibberellin bertindak sebagai hormon pertumbuhan yang menjana semula sel-sel dan merangsang pertumbuhan mereka.

5. Lignins

Lignins adalah serat tumbuh-tumbuhan yang digunakan untuk menyambung dan sokongan, dan memberi kekuatan untuk tumbuhan. Lignins dalam Aloe Vera menembusi jauh ke dalam kulit dan memperkenalkan bahan-bahan perubatan lain aloe vera ke dalam kulit kita.

6. Asid salisilik

Aloe vera mengandungi asid salisilik - ubat penahan sakit semula jadi yang juga mempunyai ciri-ciri anti-radang dan anti-bakteria.

Aspirin tidak lain daripada asid salisilik dalam bentuk kimia. Aloe vera mempunyai kesan aspirin, tetapi beroperasi dengan cara yang lembut dan tidak mempunyai kesan buruk ke atas kesihatan.

7. Saponin

Saponin, yang terdapat dalam aloe vera, mempunyai pembersihan dan kesan antiseptik. Mereka mempunyai ciri-ciri anti-mikrob dan melindungi daripada bakteria, virus dan kulat.

8. Sterols

Aloe vera mengandungi empat sterol tumbuhan:

 1. kolesterol
 2. campesterol
 3. Lupeol
 4. Sitosterol

Sterols mempunyai ciri-ciri anti-radang. Lupeol juga mempunyai kesan antiseptik dan analgesik.

9. Vitamin

Dari saat persenyawaan, badan anda menggunakan vitamin. Mereka adalah penting untuk fungsi normal sel-sel, tisu dan organ-organ. Kami mendapatkan vitamin dari makanan, dengan beberapa pengecualian (seperti vitamin K dan Biotin, yang terbentuk di dalam usus).

Aloe vera mengandungi vitamin berikut:

 1. Vitamin A (Beta-Carotene)
 2. Vitamin B1 (Thiamine)
 3. Vitamin B2 (Riboflavin)
 4. Vitamin B3 (Niacin)
 5. vitamin B5
 6. Vitamin B6 (Pyridoksin)
 7. vitamin B12
 8. Vitamin C
 9. vitamin E
 10. Kolin
 11. folat


Vitamin A, C dan E mempunyai sifat antioksidan dan meneutralkan radikal bebas. Kumpulan vitamin B dan choline bertanggungjawab untuk metabolisme. Vitamin B12 bertanggungjawab untuk pembentukan sel-sel darah merah, manakala asid folik diperlukan untuk perkembangan sel yang betul.

10. MineralMineral adalah bahan bukan organik yang menjadi 4-5% daripada tubuh manusia.
Mineral adalah perlu bagi memelihara keseimbangan cecair selular ionik, membina tisu tulang dan sel-sel darah, aktiviti elektrokimia sel-sel saraf dan peraturan nada otot.

Terdapat banyak mineral yang ditemui dalam aloe vera, disenaraikan hanya 10 teratas:

 1. kalsium
 2. Chrome
 3. Tembaga
 4. Iron
 5. magnesium
 6. mangan
 7. Potasium
 8. fosforus
 9. sodium
 10. Zinc


11. Gula
Aloe vera mengandungi dua monosakarida, glukosa dan fruktosa, yang mempunyai kesan anti-radang.

Aloe juga sumber yang kaya dengan polisakarida. Polisakarida yang ditemui dalam setiap sel tubuh kita. Walau bagaimanapun, badan kita tidak lagi membuat mereka selepas umur sepuluh. Selepas itu, kami benar-benar bergantung kepada sumber luar polisakarida.

Dari daun aloe vera ramuan khas yang dipanggil acemannan diperolehi. Acemannan harus diberikan perhatian istimewa. polisakarida ini mempunyai sifat antivirus dan imun-merangsang. Acemannan memainkan peranan yang penting dalam badan, merangsang "Macrophages" untuk menghasilkan interferon dan interleukin, yang menghentikan pertumbuhan virus.

"Macrophages" menembusi secara mendalam membolehkanya membersihkan badan dan memusnahkan zarah yang lebih kecil daripada logam toksik dan kanser. Acemannan juga melincirkan sendi dan melindungi dinding usus terhadap sindrom "usus bocor".

Selain sebatian ini aloe vera daun mengandungi beberapa sebatian masih tidak diketahui oleh sains. Rahsia aloe vera hanya menunggu anda untuk membukanya.

Tumbuhan ini dipanggil "tumbuhan ajaib", "berkat syurga" dan "penawar hidup" mengikut sejarah kerana atas sebab yang baik. Aloe vera adalah salah satu tumbuhan penyembuhan yang paling di planet kita.

whatsapp kakchah 0126448260 atau Abg Man 0192830717 untuk dapatkan khasiat dan kebaikan daun lidah buaya yang telah di proses secara semulajadi dan sangat sesuai untuk kita semua. produk Forever Living telah mendapat pengiktirafan yang pertama dari Badan Majlis Aloe Sains Antarabangsa pengiktirafan organik dan semulajadi untuk semua produk Forever Living

Dapatkan diskaun 15% dengan menjadi ahli kekal selamanya semua produk Forever living dapatkan maklumat lanjut untuk pendaftaran ahli belian tanpa perlu pembaharuan ahli

Dapatkan juga 35% diskaun dan berdaftar sebagai pengedar aloevera terbesar dunia bersama Forever Living Produk tanpa perlu simpanan stok banyak boleh menjadi sekadar pengguna atau pengedar dan dapatkan berbagai insentif daripada Forever living

HUBUNGI KAMI SEGERA PENGEDAR DIPERLUKAN SELURUH MALAYSIA
012 6448260 / 0192830717

Rujukan maklumat
1. Alternative healing
2. http://www.herbwisdom.com/herb-aloe-vera.html
3. http://www.livestrong.com/article/302294-aloe-vera-juice-and-vitamins/
4. https://saveourbones.com/say-hello-to-aloe-for-your-bones/
5. 
Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.