UBAT GIGI FOREVER BRIGHT

Kakchah terpanggil untuk memberitahu pengguna pengguna mak-mak kakak-kakak di Malaysia... tentang bahaya ubat gigi.  Ubat gigi merupakan Pembunuh senyap kanak-kanak!
kanak-kanak cenderung untuk menelan ubat gigi


Kebanyakan ubat gigi dipasaran mempunyai florida.  Kajian para saintis mendapati florida yang terdapat dalam ubat gigi sangat tidak sesuai untuk orang dewasa, dan teramat bahaya kepada kanak-kanak.  Ya, ia boleh mengancam kesihatan kanak-kanak terutama yang baru belajar gosok gigi.  Mengapa?  Kanak-kanak cenderung akan menelan ubat gigi yang rasanya manis berangin kerana rasanya seolah-olah seperti gula-gula.  Florida pada asalnya digunakan untuk menghalang terjadinya karies gigi disebabkan tindakan asid metabolisme gula menghasilkan Hydroxapatite atau kristal (karang).  
Contoh Karies gigi


Sebenarnya kandungan Florida yang bertindak sebagai mineral digunakan dalam ubat gigi tidaklah merbahaya tahapnya. ia digunakan untuk meneutralkan asid dalam mulut.  Namun, penggunaan yang kerap, akan menyebabkan beberapa masalah jangka panjang.
Kajian dan pemerhatian mendapati satu kawasan diluar negara yang menggunakan florida yang digunakan untuk meneuralkan kadar klorin dalam proses bekalan air minuman. kawasan itu didapati ramai pesakit kanser yang datang ke hospital untuk mendapatkan rawatan.  

Bahaya lain yang dikhuatiri adalah masalah rabun, penyakit alzhemir, artritis, 
Penggunaan Florida dalam ubat gigi dikhuatiri menyebabkan 
reput gigi, 
gigi tidak kuat, 
cepat ngilu 
boleh menyebabkan gigi patah dengan cepat.  

Kesan lain kepada kesihatan pula adalah ...
1)Penyakit jantung.  Kanak-kanak yang sering menelan ubat gigi didapati mempunyai risiko pengumpulan plak dalamsalur darah.  iniakanmengganggu kelancaran pengepaman darah kejantung.
2)kanser
berisiko terhadap pelbagai jenis kanser kerana bahan kimia florida yang masuk dalam sistem tubuh akan merosakkan fungsi organ secara perlahan. Lagipun iamenjadi toksin dalam tubuh. toksin merupakan makanan kepada sel canser.
3) Merencatkan pertumbuhan otak terutama di kalangan kanak-kanak.
4) Kandungan Florida yang masukke dalam tubuh secara sikit sikit mampu memrosakkan pankreas dan boleh menyebabkan terjejasnya aktiviti rembesan insulin dalam darah.  akibatnya metabolisme glukosa dalam darah berleluasa dan menyebabkan risiko kencing manis dan kerosakanbuah pinggang.
5) Kanak-kanak lebih terdedah kepada alahan kulit atau ekzema

Jadi, langkah bijak kita dalam memilih ubat gigi adalah yang bebas daripada florida.

Ubat gigi Forever dari bahan semula jadi organik
Ubat gigi Forever sangat ampuh walaupun tanpa florida, ia digantikan dengan propolis yang mampu membunuh bakteria dan melindungi gigi daripada diserang pertumbuhan bakteria.  Aloevera pula merawat dan menguatkan gusi dan permukaan gigi.  Klorofil pula memberi kesegaran berpanjangan.  

Kakchah ada banyak sebab untuk menggunakan ubat gigi ini.  nanti kakchah bgtau.  Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.