Apabila bercerita berkaitan dengan kesihatan , makanan yang kita masukkan ke dalam tubuh memberi kesan yang besar, terutama ketika masuk ianya ke jantung kita. Peningkatan berat badan, ketidakaktifan fizikal, tekanan, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, dan kegemukan dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan pelbagai jenis barah.
Menurut laporan Jabatan Satatistik Malaysia penyakit jantung iskemia menjadi penyebab utama kematian, 15.0 peratus daripada 109.164 kematian yang disahkan secara perubatan pada tahun 2019. Ini diikuti oleh Pneumonia (12.2%), penyakit serebrovaskular (8.0%), kemalangan pengangkutan (3.8%) dan neoplasma malignan trakea, bronkus dan paru-paru (2.4%).
Makanan yang kita makan memberi tubuh kita maklumat dan bahan bakar yang diperlukan untuk berfungsi dengan baik. Sekiranya tidak mendapat maklumat yang tepat, proses metabolik kita boleh berubah dan kesihatan kita mula merosot. Penting untuk memiliki pemakanan yang baik berdasarkan tabiat makan yang sihat bagi membolehkan kita kekal sihat, aktif dan dapat menjalani kehidupan yang lebih lama.
Makanan yang kita makan memberi tubuh kita maklumat dan bahan bakar yang diperlukan untuk berfungsi dengan baik. Sekiranya tidak mendapat maklumat yang tepat, proses metabolik kita boleh berubah dan kesihatan kita mula merosot. Penting untuk memiliki pemakanan yang baik berdasarkan tabiat makan yang sihat bagi membolehkan kita kekal sihat, aktif dan dapat menjalani kehidupan yang lebih lama.
Peningkatan risiko penyakit jantung dalam kalangan ibu bapa muda, pakar perubatan bersetuju bahawa pengurusan kolesterol antara amalan yang sangat penting untuk kesihatan. Tabiat pemakanan yang tidak sihat, peningkatan tahap stres, gaya hidup, merokok dan jadual kerja yang padat mendedahkan anda kepada risiko kolesterol tinggi dan penyakit kronik tidak berjangkit (NCD).
Kanak-kanak cenderung untuk meniru tingkah laku ibu bapa mereka. Dalam erti kata lain, ibu bapa harus menunjukkan teladan yang lebih baik seperti mengamalkan diet yang seimbang dan bersenam secara konsisten supaya menjadi ikutan anak-anak mereka.
Jika anda tidak mengekalkan diet yang sihat, ini boleh meningkatkan risiko anda untuk menghidap pelbagai jenis barah. Menurut kajian yang diterbitkan pada tahun 2018 oleh The BMJ, kajian dilakukan mengenai jumlah pemprosesan dan jumlah perubahan yang dilalui bahan untuk membantu meningkatkan rasa, pewarna, dan jangka hayat. Didapati bahawa untuk setiap peningkatan penggunaan makanan ultra-diproses 10% dikaitkan dengan risiko barah 12% lebih tinggi pada umumnya dan peningkatan risiko barah payudara sebanyak 11%.
Data NHMS 2019 memperincikan tiga golongan tertinggi yang berhadapan permasalahan lebihan berat badan iaitu perempuan (54.7 peratus), etnik India (63.9 peratus) manakala lingkungan umur paling tinggi adalah golongan berumur 55-59 tahun (60.9 peratus).
Data World Population Review (2019), prevalens orang dewasa yang obes di Malaysia adalah yang tertinggi di negara Asia Tenggara sebanyak 15.6 peratus di ikuti oleh negara Brunei (14.1 peratus), Thailand (10.0 peratus) dan Indonesia (6.9 peratus).
Karbohidrat halus termasuk gula dan biji-bijian yang diproses, seperti tepung putih. Karbohidrat jenis ini umumnya mempunyai indeks glisemik (GI) yang tinggi. Ini bermaksud tubuh anda mencerna mereka dengan sangat cepat, menyebabkan lonjakan kadar gula dalam darah dan insulin anda.
Makanan yang tinggi GI dan GL tinggi didapati dapat merosakkan fungsi otak.
Penyelidikan telah menemukan bahawa hanya satu makanan dengan beban glisemik yang tinggi dapat merosakkan ingatan pada kanak-kanak dan orang dewasa. Satu lagi kajian pada pelajar universiti yang sihat mendapati bahawa mereka yang mempunyai pengambilan lemak dan gula halus yang lebih tinggi juga mempunyai daya ingatan yang kurang baik.
Kesan pada ingatan ini mungkin disebabkan oleh keradangan hipokampus, bahagian otak yang mempengaruhi beberapa aspek ingatan, serta respons terhadap isyarat lapar dan kenyang.
Satu kajian kepada 243 orang mendapati terdaapt peningkatan lemak di sekitar organ, atau lemak viseral, dikaitkan juga dengan kerosakan tisu otak. Kajian lain pada 130 orang jugamendapati terdapat penurunan tisu otak yang dapat diukur walaupun pada peringkat awal sindrom metabolik
Kajian lain yang merangkumi 18,080 orang di dapati bahawa diet tinggi makanan goreng dan daging olahan dikaitkan dengan skor pembelajaran dan ingatan yang lebih rendah.
Anda boleh mengelakkan makanan yang diproses dengan memakan makanan segar dan segar seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, biji-bijian, kekacang, daging dan ikan.
Ini adalah sebabnya perlu untuk anda bagi memastikan otak anda berada dalam keadaan terbaik. Makanan yang anda makan berperanan menjaga kesihatan otak anda dan dapat meningkatkan tugas mental tertentu, seperti ingatan dan tumpuan.
Kopi dapat membantu meningkatkan kewaspadaan dan mood. Ia juga dapat memberikan perlindungan terhadap Alzheimer, berkat kandungan kafein dan antioksidan.
Bersambung lagi akan datang harap dapat membantu anda
Sumber rujukan :-
https://advancedbodyscan.com/how-your-eating-habits-affect-your-health-how-to-change-them/
https://www.dosm.gov.my/v1/index.php?r=column/cthemeByCat&cat=401&bul_id=QTU5T0dKQ1g4MHYxd3ZpMzhEMzdRdz09&menu_id=L0pheU43NWJwRWVSZklWdzQ4TlhUUT09
https://www.hmetro.com.my/WM/2020
https://www.mstar.com.my/xpose/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/
http://care.diabetesjournals.org/
http://onlinelibrary.wiley.com/
https://www.cambridge.org/core/journals
https://advancedbodyscan.com/how-your-eating-habits-affect-your-health-how-to-change-them/
https://www.dosm.gov.my/v1/index.php?r=column/cthemeByCat&cat=401&bul_id=QTU5T0dKQ1g4MHYxd3ZpMzhEMzdRdz09&menu_id=L0pheU43NWJwRWVSZklWdzQ4TlhUUT09
https://www.hmetro.com.my/WM/2020
https://www.mstar.com.my/xpose/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/
http://care.diabetesjournals.org/
http://onlinelibrary.wiley.com/
https://www.cambridge.org/core/journals