Melihat keindahan ciptaan Allah di Sabah - 5 hari di Sabah


Hari Pertama di Sabah dari Kota Kinabalu ke Kudat

  


Sabah negeri di bawah bayu salah satu destinasi pelancongan di dalam negara yang mempunyai banyak tempat untuk di lawati antaranya Gunung Kinabalu.

Mendengarkan khabar dari kawan-kawan dan sumber dari internet negeri ini masih mengekalkan ciri-ciri kehidupan kampung yang telah lama luput dari pandangan rakyat semenanjung. Hidup sederhana dan masih menjalankan kerja-kerja pertanian antara sumber pendapatan di segenap pelusok negeri Sabah. Antara kemajuan di Sabah yang menjana ekonomi rakyatnya adalah pelancongan dan pertanian. Kehidupan rakyat Sabah boleh dikatakan masih lagi sama seperti penduduk di kampung yang dahulunya menjalankan perniagaan sendiri seperti pertanian dan nelayan. Kesibukan kota Kuala Lumpur hilang dari pandangan di sebabkan kehijauan pemamdangan yang tersergam indah dari Kota Kinabalu dalam perjalanan menuju ke Kudat. 
Pemandangan dari udara Bandar Kota Kinabalu

Kota Kinabalu ke Kudat perjalanan yang memenatkan bagi yang baru menjejak kaki ke daerah ini jika di bayangkan jarah perjalanan adalah seperti Kuala Lumpur ke Kota Baru, Kelantan tapi dengan pemandangan yang seperti kembali ke halaman kampung begitu memberi semangat untuk melihat di sekitar perjalanan yang begitu lama dengan jalan-jalan yang tidak begitu memuaskan hati. Masih terdapat jalan-jalanraya yang tidak bertar....mengimbau kembali di zaman 80an sekitar Kuala lumpur dan Selangor.


Bandar Kota Kinabaluu

Bandar Kota Kinabalu masih lagi sebagai bandar untuk pelancongan dan perniagaan setempat atau pusat pengumpulan barang-barang di seluruh pelusok Sabah. Kereta-kereta sewa terdapat banyak berlegar di sini untuk mendapatkan penumpang.

Bayangkan setiap pemandu teksi yang datang dari Kudat berulang-alik ke Kota Kinabali ini setiap hari dengan jarak yang jauh. Kebanyakan kenderaan di sini popular dengan jenama TOYOTA baik kereta, PMV atau pickup truck.

Perjalanan ke Kudat

Perjalanan ke Kudat merentas hutan dan kampung-kampung jauh di pendalaman dengan saiz jalan yang tidak begitu luas untuk kenderaan besar dan berat. Seperti berada di zaman 80an kami mesah cukup teruja untuk melihat dengan lebih dekat lagi kampung-kampung yang di lalui.

Antara pemandanngan di sebuah kampung di Kota Marud

Ikuti sambungan perjalanan kami di hari seterusnya
Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.

Arkib Blog