FOREVER LIVING kesihatan bisness cantik NUSKIN online aloe vera herba ALOEVERA petua bisness to bisness forever bisness plan cerita-ceriti pengedar kulit JIMAT SLIMMING BIOEVER bisnes Dnars Skincare semulajadi online as lidah buaya penyakit perniagaan rawatan JOM DETOX Untung BISNES kanser Aloe vera gel detox jerawat okamizu penapis udara ubat gigi EJEN DIPERLUKAN FLPAloe NUSKIN Pharmanex PROMOSI gaya sihat murah CLean9 anti aging peluang testimoni articsea bisnes global buat duit madu rakan kongsi BISNES MOBAIL SPA GALVANICSPA WAJAH foreverliving jutawan khasiat kulit berminyak/jerawat R2 living testimonie FLP articsea KULIT KERING kecantikan kencing manis makanan produk sembelit suplemen supliment ANTI KEDUT PRODUK RESDUNG Radang TILAM BIOVELOCITY bisnes forever delima jantung jerebu kolagen kolesterol penapis air untung usus BBplus Kalogen Noni air detoxifier bersih clean 9 demo detoks ejen halal hebat kanser kulit keletihan pakar pencegahan pendapatan pomesteen prolife III ramadhan sunnah suppliment vitamin AGELOC Kelas kecantikan NUSKIN 180 PENYEGAR WAJAH Rawatan Penjagaan Kulit Muka di rumah mudah dan murah ahli air aloevera gel badan berminyak bijak berjimat buaya cuci usus diet dan bersenam dunia ejen utara facial florida kajian keuntungan kolestrol kopi mineral lidah malaysia masalah mudah dan cantik penjagaan register online resdung sakit selangor tenaga tips kecantikan toksin usahawan FLP absobent C Ginseng IFANCA MOBAIL STOKIS FLP Tips Pemutihan Kulit World Wellness agent antioksida antioksidan bakteria gigi bercuti biovco bisness to business bonus cadar 3D cancer darah tinggi detoc diabetis diskaun duit mudah ejen alor setar ejen pulau pinang ekzema gastrik gel genie bra gin-chia herba semulajadi honey insentif islam kakchah kaya kelas percuma kenapa kulit cantik kurus lubuk duit makan makanan tambahan masker menghindar penuaan merawat migrain mineral minyak zaitun motivasi negeri sembilan online bisness pelembab pemulihan penapis air FIR pengedar diperlukan penyakit kronik penyembuh penyembuh penyakit puasa seremban skincare stroke terbaik terlajak ulser water filter ALOE FIRST AgeLocTransformation set Antioksiden BODYSHAPE DOUBLE STEMCELL Diabetes FLP Ultra FLP royal jelly Fields of Greens Forever tooth Bright Free aloevera GALVANIC BODYSPA KULIT NORMAL MH370 ORAC PLAN PMS PRODUK SNE Prolife 3 SPA nuskin TAMBAHAN air purifier air zam-zam aktiviti kecantikan al-quran aloe gelly aloe heat lotion aloegelly anggur angin anti anti kanser anti radang asma asthma awet muda bagaimana bahaya barbadensis bee propolis berat berat badan berkesan bertoksik bisnes dunia daftar darah doa ejen perlis facebook forever brunei. aloevera free g3 gout hadith harga hormon imun jeragat jerantut join kanser kolon karies gigi kawal kanser kebas tangan kedah kelantan kepala keradangan kewangan kimia klinikal kolon korea kuala lumpur kuantan kucing kurma kurus badan langkah dan tip lebah lelong lemak maggi maggie manfaat manggis manja marketing masalah tulang membersihkan mengurang dan menurunkan berat badan menjana metabolisma mlm mudah muka network networking nilai omega 3 organik pantai timur part payu dara pembersihan kolon pencemaran pencernaan pengedar Utara penghadaman pengurusan penyahtoksin penyakit kulit penyelidikan penyembuhan perak polishing peel produk madu program Clean 9 propolis punca putihkan gigi racun makanan rawatan stress register royal jelly rujukan sakit lutut scrub sebab sedekah sedi lutut sendi sensitif simple spa strok time udara utara 20 3 3 konsep 30 40 50 ARTIS Aloe vera MSM Alzheimer Alzheimer tumor Antara Argi BIZNES Bagi anda di kawasan Malaysia Selatan CADAR PATCHWORK CLOEPATRA CoQ10 DNA Epoch Glacial Marine Mud FDA FLP propolis krim Forever B12 Forever Calsium Forever Freedom Forever cardiohealth Forever lean GARLIC-THYME Galvanic spa Garcinia HIV IASC IBS International aloe science council JAKIM JELEBU JURNAL Johor Batu pahat KKM KL KUALA PILAH Kemaman Ko Enzim Kota kinabalu Majlis Aloe Sains Antarabangsa Makanan ideal yang dari sumber semulajadi Melaka Minuman tenaga FAB (Forever Active Boost) Mu Muar Muar untung bizz Nu Skin Nuskin Clear Action PRODUK ANUGERAH PROLIFE PURE MARINE CALOGEN Pahang Pencegahan dan pengurusan kencing manis Penyahtoksik Penyembuhan Semulajadi Untuk Kanser Produk suppliment terbaik untuk rawatan dan menghindar penyakit buasir Qays bin Rafi Al-Qatsi RAWATAN RAMBUT RAWATAN SEMULAJADI RX WATER Radang sendi dan pencegahan Resdung (Sinusitis) Resdung (Sinusitis) dan pencegahan bersama Forever Living SAKIT SENDI DAN GOUT BERBEZA ATAU SAMA SALAM AIDILFITRI 2015 MAAF ZAHIR BATIN SENAWANG September Spa di rumah Temerloh Touch Of Forever Tri-Phasic White System activator active probiotic air bersih air bertenaga air molekul halus ajen aktif alahan alam alfalfa alkali alkohol allah aloefirst aloever alovera amalan ampang analisis angin ahmar anthraquinone anti oksidan anti penuaan anti-bakteria anti-radang anti-virus anugerah forever apa aprikot aroma spa collection artritis asid amino asid salisilik asli aspirin avacado avocado bahan kimi rendah banyak barah barah payu dara barang barli barly batu batu karang bebas bee honey bee pollen beli online beli pos bengkel berlemak berminyak/jerawat berpaten berry bibir bizznest black boroi botol aloevera buah pinggang buasir bukit jalil buncit burn fat cabaran cara cave celup cerita cheras collection comel cyberjaya daftar ahli dan antitumor darah rendah dari rumah day2 debunga demam demam kuning demo aloevera dha di rumah di terima diet dilwale dirumah doktor dubur ejen aktif ejen brunei elergik energy water enzim epa epal equin park essential oil faedah fluoride foerever forever fiber forever kids forever therm freedom full full time gandum ganjaran hebat gelap gemuk gigi gin chia ginko plus global global rally gombak grass gula guna hadiah halal produk aloe vera hand and face soap haram harta hati head hepatitis herbal hijrah how hubungi ibu ibu bersalin ibu mengandung immune impian income infak isnes jana jaya jimat. jom journal jual jus delima jus manggis kacak kaedah kajol kalori kami perlukan kanak-kanak kandungan karada kardiovaskular katarak kawal kawalan kebaikan kebengkakan dan keradangan urat darah kecergasan kecing manis kedut kedutan kekenyalan kelana jaya kelang kelembapan kulit kemurungan kepong keputihan keram kering kerja kesan kesuburan khasiat cuka klia kolagen larut komisyen kongsi kopi kota baru kronik ku kuala kudat kuku kulit berminyak kulit kering dan berminyak kulit lembut kulit mulus kurangkan berat kursus kecantikan kusam lada langkah lanjut usia lavender lawan penyakit leher lemak tepu lemak.aloevera lembut lemon.papermint letih leukemia liang roma lidah bauaya lignin lipis local lumayan lumut madu asli maggis makan malam percuma maketing malam manjung masa masaalah masalah berat badan masalah bintik hitam massage relaxing mata melancong melembap dan mengurangkan tisu parut melembut melembutkan melindungi membantu members memperbaharui memulihkan mencantikkan mencari mencegah menentang mengamit mengandung mengantuk mengenal menguatkan badan menjaga menopaos merah merangsang meransang organ tubuh mesin minyak minyak pati miyak jojoba mlm.bisness modal najis nak negara nutien nutrien nutrisi nutrition nyanyuk obesiti oder online offline omega 9 omron order online forever otot pakar perubatan parkinson part time part-time partner parut payudara pedih ulu hati pegurusan berat badan pelaburan menguntungkan pelancongan pelangsing pelembab NaPCA pelembapan kulit pemakanan pemasaran pembersihan pembersihan mendalam penanam penapis penat pencapaian mewah pengawet pengedar Penang pengedar aloevera penggalak penuaan penyakit asma yang teruk penyelesaian percutian perhatian perhiasan perlis perlu perubatan perubatan aloe vera perubatan terbaik perunding kesihatan petaling pigmen pollen port dickson powder and activator facelift produk Forever singapura proses prostat prostate protein protien psoriasis puchong pulau pinang pulih putih putrajaya racun rakan rambut ramping rasullullah rawatan kecantikan rawatan wajah regangan kulit relaxing resdung aloe heat lotion resepi detox rezeki risiko rm90 runcit sabah sabah sarawak sabun sabun susu beras sahih bukari sains sainstis sakit belakang sakit jantung salam saluran darah saponin saraf sarawak sea seberang prai sebulan segar seimbang sejarah sel darah selamat semanis senak perut senaman untuk cantik sengal senggugut seoul sepang serangan jantung serum sesemut set setiu setiwan sexy sg besi shah sijil halal sinar matahari skin care spike stamina stokis stomach stretch mark subang suci sulpelemen kucing sulpelemen kucing. spike sumber sunah sunblock SPF35 sunblok sunsreeen protector syarikat tanda-tanda tekanan teknologi tinggi tenaga batin tenaga batin lelaki tenang teori terapi terbesar terbukti terengganu terhangat termeloh tidur tinggi tips to toksid trengganu tumbuhan tumor ubat urat urat saraf urut usia viagra video vip visceral vitalize vitamin A vitolize men wajib wang besar wanita weight wheat wheat grass white zaharudin zaitun

Translate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 Disember 2013

KIMIA BAHAYA DALAM MAKANAN

Beras
perasan tak beras kampung atau beras yang diproses oleh orang yang ada kilang kecil di kampung, berasnya tidak tahan lama.  beras ini disebut beras baru.  beras baru ni tak tahan lama sebab tiada bahan kimia digunakan semasa proses pengilangan.  beras ini akan lebih cepat dimakan bubuk atau kutu beras.  ia juga disukai oleh ulat beras yang putih tu.  Cuba perhatikan beras pelbagai cap dan jenama di pasaran.  Ada tak bubuk.  ada tak ulat beras?  tak ada bukan? sebab ulat dan kutu tu tak mahu makan beras yang ada bahan kimia bahaya.  ulat pun pandai memilih!  tapi bolehkah kita memilih?  di mana la nak cari beras baru yang diproses di kilang kecik.  atau yg diproses secara tradisional... tumbuk dengan halu, .

tepung
kita ni kalau membeli tepung nak yang putih bersih kan.  haaaaaah yang warna kekuningan macam tepung lama tu sebenarnya lagi baik.  yang putih tu digunakan bahan pemutih namanya benzoyl.  bahan ni dibenarkan dalam kadar tertentu sahaja kerana ia memang bahaya.  bolehkah kita elak daripada makan tepung.  Hmmm kuih-muih... keropok lekor, tepung goreng dan lain-lain seumpamanya... kita memang guna setiap hari.

Sayur-sayuran
Sayur-sayuran yang berlubang-lubang... mahukah anda pilih?  Dah tentulah ada ulat!  tetapi yang segar bugar tu... dah disembur racun serangga.  racun tu tu bukan saja bunuh serangga, tetapi juga masuk dalam serat-serat sayur.  Kemudian, nak bagi sayur cepat matang, subur dan besar... diletaknya baja kimia.  baja kimia tu ke mana akhirnya?  sudah tentulah masuk ke dalam tanah, diserap melalui akar pokok ke serat-serat daun.  Kita masih memerlukan nutrisi, serat dan vitamin daripada sayur-sayuran itu... namun kita mendapat sekali pakej kimia yang tersembunyi di dalamnya. Jadi, anda nak berhenti makan sayur?  kenalah tanam sayur sendiri.  Mampu ke?

Buah-buahan.
segar dan cantik buah yang dibeli di pasar.  Kita pun tahu kan... buah epal, pear dan limau dari luar negara dipetik muda, ditransitkan ke negara kita mengambil masa berbulan-bulan.  dah sampai di negara ini... dipasarkan dalam pasaran berbulan-bulan.  kemungkinan buah yang kita makan hari ini adalah buah yang dipetik lebih setahun yang lalu.  cuba ambil buah jambu yang ditanam di depan rumah kita... petik dan biarkan beberapa hari.  kecut tak?  Pastilah kecut sebab kita tak letak saduran lilin macam buah-buahan yang diimpot.  boleh dikatakan buah-buahan yang bertujuan komersil melalui proses ini.  Buah mangga, pisang atau limau... melalui proses yang sama. cuma mungkin untuk pasaran tempatan, kadar kimia lilinnya lebih rendah.  timun, tomato atau terung yang ditanam di kebun sayur ahpek juga ada bahan kimia lilin nih.  perasan tak jika kita beli tomyam atau kuah dalca di kedai.  isi tomato yang dimasak tu hancur tetapi, kulitnya keras cam plastik.  sbnarnya, bahan kimia tu dah disadur di sekeliling tomato tu untuk menjadikannya tahan lebih lama.  yalah, tomato belakang rumah, petik hari ni, esok pasti lembik busuk.  tetapi yang dibeli di pasar boleh tahan seminggu!

ikan dan sumber laut
ikan yang ditangkap di laut dalam selalunya disimpan dalam bot selama sehari.  Tidak cukup dengan air batu biasa untuk menghalang ikan ini membusuk atau lembik.  untuk memastikan ianya bertahan dan segar, pengawet (yang orang kampung panggil kapur barus) diguna.  bahan ini sebenarnya formalin digunakan untuk  menghalang ikan daripada reput cepat atau busuk.  sebab itu kita masih boleh membeli ikan segar dengan mata bersinar terang di pasar.  hakikatnya, mereka sudah dikosmetikkan untuk menggoda mata kita.  oh, betapa bahayanya kita mengambil makanan laut ini.  Marilah tangkap ikan sendiri di laut.  Sanggupkah?

daging impot.
sudah semestinya daging ini disejuk bekukan menggunakan bahan kimia pengawet untuk tahan lama.  tahukah kita ada daging sejuk beku di pasaran kita berusia 5 tahun!  bolehkah ia tahan selama itu jika tiada bahan sokongan?

daging tempatan/ ayam tempatan
kita pun tahu, ayam yang kita dok beli di pasar tu buknnya dibela macam ayam kampung.  mereka diberi makanan khusus, dirawat dan disuntik hormon untuk mempercepatkan tumbesaran.  sebab itulah ayam itu rasanya tak sesedap ayam kampung.  daging mereka belum cukup matang.  daging mereka lembut saja.  ayam kita sudah diubahsuai menjadi matang sebelum masanya.  Daging juga begitu.  Namun, ia tidaklah sedasyat makan ayam yang kadar kimia dan hormonnya lebih tinggi.  Hm... di manalah kita nak cari ayam yang bebas bahan kimia? Kakchah tahu satu syarikat sahaja yang menjual ayam organik yang harganya berpatutan dan selamat (tapi mahallah juga).  HPA (kakchah bukan ahli) ada menternak ayam secara organik.  Namun, bekalan ayam mereka sukar ditemui. Tetapi serius kakchah pernah makan ayam HPA ni, rasanya sedap (terasa macam makan ayam sebenar) tidak seperti makan ayam daging yang agak 'hampeh'!

garam dan gula
apa? gula dan garampun ada bahan kimia.  eh adalah! kalau dah dikilangkan tu memang tidak boleh dielakkan.  yang kurang berkimia, gula perang.  Ada gula perang organik dijual di kedai organik tetapi harganya boleh beli 10 kilo gula biasa.  garam juga mempunyai bahan kimia yang tinggi kerana cara garam itu dibersih dan dilunturkan warna dari air laut.  Jika kita ada pilihan, pilihlah garam bukit, garam gunung atau garam buluh.  namun, jika kita membeli makanan di kedai, kita memang tidak dapat mengelak kerana pekedai tidak akan menggunakan garam mahal untuk masakan mereka.

Serbuk perisa atau sos perasa
Wah, nak sedap, letaklah ajinomoto.  haaah, MSG yang berlebihan dalam makanan akan menyebabkan anda pening2.  nak tahu kenapa?  sebab, ia meracun perut.  dari perut, bahan-bahan itu menyebabkan salur darah menjadi berat.  oksigen lambat atau tersekat untuk dihantar ke otak.  maka, jadilah kita sakit kepala.  satu lagi, perasa makanan seperti sos tiram, sos tomato, sos cili dan macam-macam sos lagi..., mengandungi bahan awet yang tinggi.  Cuba anda ambil duit syiling lama yang buruk... ambil sos cili, tuang ke atas syiling tu dan gosok.  pasti nampak bercahaya dan karat-karat akan tanggal.  tetapi, tak lama kemudian, efek kimia kembali, malahan ia lebih cepat mengkusamkan semula duit syiling anda.

nampaknya kita memang tidak dapat mengelak daripada mengambil makanan yang ada bahan kimia. Semua ini memberi ancaman pada kesihatan kita.  sebab itulah kita dengar dan nampak macam-macam masalah kesihatan yang ujud di hospital.
Masihkah ada pilihan buat kita?  ya, kita masih boleh memilih.  pilihlah makanan tambahan yang sesuai.  Pilih yang dapat membantu kita menyingkirkan bahan-bahan bahaya tak perlu kepada tubuh.  Yang boleh menjaga usus kita daripada menyerap kimia bahaya itu.  Terdapat banyak makanan tambahan di pasaran.  Namun, apakah yang paling penting pada kita?  DETOX.  buang kimia bahaya yang kita ambil melalui makanan.  kakchah cadangkan cucilah usus kita dengan aloevera dan articsea.  ia bukan sahaja berkesan tetapi sangat menjimatkan.
ia dapat mencuci salur darah daripada mendapan kolestrol.  jaga-jaga, kolestrol dalam darah menyebabkan macam-macam masalah kesihatan seperti lemah jantung, ghaout, darah tinggi, kencing manis dan serangan jantung.

Cuma RM90 untuk 1 liter.  sesuai dengan semua peringkat umur


0 ulasan:

Google+ Followers