Khasiat dan kelebihan mengambil cuka sebagai makanan tambahan

Sejak beribu-ribu tahun lalu, cuka epal digunakan untuk membantu menurunkan berat badan. Diceritakan dengan mengambil cuka epal, nafsu makan dapat dikawal dengan baik dan tidak cepat lapar. Pada tahun 2005 penelitian terhadap 12 orang telah dilakukan dan terbukti mereka memang dapat mengawal nafsu makan yang mempengaruhi berat badan.Cuka berfungsi dalam menjaga kesehatan dan terapi makanan. Cuka berkhasiat untuk penurunan tekanan darah dan mencegah pengapuran pembuluh darah (arteriosclerosis), penyakit koroner (coronary disease) dan tekanan darah terlalu tinggi (hypertension).

Cuka telah dihasilkan daripada buah-buahan seperti kurma, epal, anggur dan tin (fig) yang disimpan atau diperam dalam jangkamasa tertentu.Menurut tokoh perubatan Islam, Ibnu Sina dalam kitab beliau 'Al-Qanun Fi Al-Tib' menyatakan bahawa "Cuka kurma dapat mencegah sebarang pembengkakkan di dalam badan seperti bisul dan kanser, memperbaiki masalah pencernaan di dalam perut, masalah usus, menyucikan darah, kerongkong, kahak, batuk berpanjangan, menjaga kulit dari kepanasan matahari, mengatasi masalah lemak-lemak di badan (kolestrol), menstabilkan asid dan garam di dalam badan, membuang keracunan badan (menyingkir toksik), masalah rahim, menguatkan gigi, mata, telinga serta mengembalikan tenaga lelaki dan perempuan"

- Darul Fikri, Bairut Tahun 1414, m.s 908-909.

Komposisi utama cuka terdiri dari asam asetat atau lebih dikenal asam cuka (acetic acid), juga mengandung asam amino (amino acid), asam organik (organic acid), zat gula (saccharides), vitamin B1 dan B2. Cuka memiliki beberapa fungsi, antara lain: membasmi kuman, menghilangkan racun dan bau hamis.

Dengan hanya 3 kalori setiap sudu besar, cuka adalah sihat, rendah kalori satu cara untuk menambah perisa kepada mana-mana pelan diet. Tetapi diambil sahaja sebagai tonik setiap hari, ia boleh berisiko. Apple cider cuka adalah sangat berasid, dan boleh menyebabkan kerengsaan tekak dan perut anda, dan juga merosakkan enamel gigi. (Harus sentiasa dicairkan dengan air atau jus sebelum anda menelannya.) Ia juga mempunyai potensi untuk berinteraksi dengan ubat-ubatan tertentu, jadi pastikan untuk memeriksa dengan doktor anda sebelum mengambil dos tambahan cuka sider atau biasa.

Sumber informasi

  1. http://anangelnino.blogspot.com/
  2. http://arsafiya7.blogspot.com/
  3. http://www.vemale.com/kesehatan/
  4. http://www.webmd.com/
  5. http://mawarmuslim.blogspot.com/
Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.

Arkib Blog