Bengkak gusi - gingivitis

Pernahkah anda mengalami gigi berdarah ketika menggosok gigi? punca gusi berdarah ini secara kasarnya disebabkan tindakan bakteria yang menggangu sel gusi lalu merosakkannya.  Ia sebenarnya berpunca daripada sisa makanan yang tertinggal di celahan gigi.  Makanan yang kita ambil kebanyakannya diurai oleh enzim air liur menjadi glukosa.  glukosa inilah yang bertindak di permukaan gusi dan lama-lama kita dapat jangkitan kuman.  Maka terjadilah bengkak gusi.
Apa yang berlaku jika gusi bengkak?


gusi akan berdarah apabila kita gosok gigi atau selepas gosok gigi. kadang-kadang berterusan beberapa lama.  dan kdang-kadang, ia berdarah secara tiba-tiba. Jika  penyakit gusi berdarah ini dibiarkan, keadaan boleh jadi bertambah kronik. 
stage kerosakan gigi.  Gambar pertama, kelihatan gigi yang kurang bersih, mungkin cara pembersihannya tidak sempurna.  ini aaka menyebabkan pemendapan plak pada permukaan gigi.  gambar kedua, plak mulai menebal... gusi mulai membengkak. Plak yang terbentuk mengeluarkan bakteria yang   Jangkitan kuman sudah berlaku ketika ini. Peringkat seterusnya, gusi semakin membengkak dan sudah mula melondeh daripada gigi.  gigi mula terdedah kerana gusi tidak mampu memegang gigi.  Dan peringkat kronik... gusi membengkak dan jangkitan berlaku sudah tiba pada tahap kronik.  gigi menjadi longgar, ngilu, sensitif, sakit dan dipenuhi plak.  gusi pula terdedah kepada bahaya serangan barah.  pada ketika ini, kita tidak dapat menggosok gigi kerana akan mencederakan gusi.

cara mengatasi masalah gusi bengkak...
 • gosok gigi dan gusi bagi tujuan membersihkan ruang mulut.  ruang mulut adalah satu tempat pembiakan bakteria paling aktif. 
 • pilihlah ubat gigi berubat yang boleh memberi perlindungan serta merawat gusi.
 • pastikan mulut sentiasa bersih.  Selepas makan, jangan biarkan sisa makan terus berada di dalam ruang mulut.  kumur mulut atau anda boleh gunakan cecair kumuran pembasmi kuman seperti listerine dan seumpamanya.
 • sesekali floss gigi
Pengalaman kakchah... memang itulah masalah kakchah. Bengkak gusi. Gigi pun sensitif. ia menjadi masalah ketika makan, gigi terasa ngilu.  Bila memberus gigi, berdarah-darah berterusan walaupun sehingga lima belas minit.  Biasanya kakchah terpaksa  

Pilihan saya..
oleh kerana saya bukanlah orang yang rajin nak kumur dengan listerine (tak suka pedas dan pahit)... dan  juga tak sempat nak floss gigi...

Kakchah memilih jalan yang mudah-mudah sahaja.  Mula-mula kakchah guna ubat gigi berubat di pasaran.  yang boleh meredakan rasa ngilu pada gigi.  harga ubat gigi tu dalam belasan ringgit.  ya, redalah sikit ngilu gigi.  Namun, rasa sakit gigi ketika makan itu tetap terasa.  Kakchah kena berhati-hatilah mengunyah makanan. Dengan ubat gigi itu kakchah masih mengalami gusi berdarah dan kadang-kadang gusi membengkak jadi merah.  Terpaksalah kakchah kumur dengan listerine atau seumpamanya.
SETELAH KAKCHAH BERTUKAR KEPADA UBAT GIGI INI...

FOREVER BRIGHT ... gunakan hanya sebesar buti kacang tanah, gigi anda bakal dirawat dan dijagabertukarlah kepada ubat gigi yang sangat berkualiti ini.
Ngilu pada gigi sudah hilang.  Bengkak gusi reda. Malahan bengkak-bengkak gusi itu dirawat.  gusi tidak lagi berdarah ketika proses gosok gigi.

gusi yang sihat akan tahan lasak.  walaupun berus gigi dengan kalut-kalut, gusi yang sihat tidak berdarah.

Ada banyak lagi kebaikan menggunakan ubat gigi Forever Bright ini... antaranya
 • membersihkan permukaan gigi tanpa mencalarkan permukaan gigi
 • tidak mengandungi florida (florida memang membersihkan permukaan gigi tetapi dalam masa yang sama ia menghakis permukaan  gigi dan juga mencalarkan gigi.  gigi yang bercalar akan menggalakkan lagi plak terbentuk dan masuk ke dalam parut yang calar.  
 • menjaga permukaan gigi dan gusi.  Propolis dan aloevera mampu merawat luka-luka halus pada permukaan gusi.  gusi adalah bahagian kulit yang sangat mudah terluka.
 • menghalang pembentukan bakteria.  Penggunaan propolis yang bersifat anti bakteria, kulat dan virus... akan memastikan gigi dan gusi terpelihara.  Aloevera juga adalah bahan semulajadi yang mampu merawat dan melindungi gusi dan gigi.  Aloevera bersama Propolis mudah meresap ke dalam kulit dan permukaan gigi dengan cepat... dan menyelaputi gigi dan gusi dan dapat merawat gigi dengan segera
 • dapat melembtkan plak dan karat gigi (seperti karat khas rokok) dan dalam masa yang singkat, menyingkirkan karat dan plak menjadikan gigi anda cerah dan putih.
 • merawat ulser mulut.  caranya hanya sapu ubat gigi ke tempat berkenaan.  Ia tdak bahaya.  jika tertelan ia sangat selamat.
 • sesuai digunakan oleh kanak-kanak sehnggalah yang tua atau sudah tiada gigi.  yang tiada gigi boleh mengunakan ubat gigi sebagai bahan kumur kerana sifatnya yang segar dan dapat menhalag ruang mulut daripada aktif mengumpulkan bakteria.
 • tak sangka ... ada kegunaan lain selain melidungi gigi dan gusi... hmm boleh wasap kakchah ok.

Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.

Arkib Blog