PETUA ATASI LETIH PUASA

Baru beberapa hari puasa tetapi keletihan amat dirasa.  Apatah lagi cuaca yang sangat panas dengan fenomena elnino sekarang.  Keletihan amatlah ketara bukan sebab menahan lapar dahaga, tetapi kerana kepanasan yang menyejat cecair dalam tubuh dan meningkatkan suhu badan kita.  apabila suhu badan meningkat, kita cepat terasa sangat letih berbanding biasa.  Hal ini bukan sahaja dirasai oleh golongan kanak-kanak dan orang lanjut usia, tetapi semua orang.

Bagi mengatasi masalah ini, kakchah mahu beri sedikit petua.

Pertama, ikutlah sunnah.  berbuka dengan seteguk minuman dan mulakan makan buah manis seperti kurma.  Jangan minum ais terlalu banyak.  elok minum air yang kurang sejuk.  nak minum sejuk2 selepas solatlah.
Kemudian, minum kerap dan makanlah makanan berserat.  ini dapat memastikan tubuh kita dapat menyimpan cecair yang mencukupi untuk bekalan siang hari.  perbanyakkan makan sayur dan buah-buahan.

Dan, yang paling penting, sokonglah tubuh anda dengan makanan tambahan.

Aloevera mengandungi pelbagai jenis mineral yang diperlukan tubuh dan ia sangat tinggi serat
pastikan anda mengambil lebih pada bulan ini untuk memastikan seratnya membantu tubuh di siang hari.

Bagi wanita, ia bukan sahaja memperbaiki sistem kewanitaan dan meningkatkan kecantikan... tetapi juga dapat memberikan tenaga yang mencukupi dalam menjalani aktiviti harian

Ia lebih daripada B kompleks.  Memberi tenaga baik kepada lelaki dan wanita.  

Umumnya kita sudah tahu khasiatnya.  Ia memang memberi tenaga kepada penggunanya.
Rasulullah saw sudah memberi jaminan bahawa madu adalah satu jalan rawatan kepada penyakit.  ya, kita jangan bimbang kencing manis atau apa sahaja.  madu telah disebut Rasulullah saw sebagai penawar bagi kesembuhan segala jenis penyakit. 

asalkan pengambilannya tidak berlebihan.

Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.