TIPS ELAKKAN HAUS SEMASA PUASA

Bulan puasa ni memangnya kita menahan lapar dan dahaga.  Kalau makanan, mungkin kebanyakan dari kita mampu menahannya namun, rasa dahaga... kadang-kadang menguji kesabaran.  Bagaimanakah kita nak elakkan rasa haus yang keterlaluan di bulan ramadhan ini.  Cuaca sekarang pula panas melampau.  Anginnya juga membahang kering.

Kakchah akan beri sedikit petua agar kita sama-sama amalkan bagi mengurangkan rasa dahaga di siang hari.

Pertama, ketika berbuka... elakkan air yang terlalu sejuk.  Kalau boleh air suam sahaja.  air sejuk sikit2 tak apalah.  Berbuka dengan buah manis dan berserat.  Kurma, buah tin dan kismis adalah buah-buahan kering yang sangat tinggi khasiatnya.

Kedua, makan makanan yang banyak serat atau tinggi serat.  ini akan menjadikan tubuh anda dapat memerangkap cukup bekalan air yang diperlukan tubuh.

Ketiga... kurangkan minuman bergas, kafein dan minuman manis berlebihan.  minuman gas akan menghidrat air dari dalam tubuh menyebabkan anda kehilangan air.  Begitu juga minuman berkafein seperti kopi teh dan nescafe.  kalau setakat satu dua cawan bolehlah.  Minuman manis pula akan memberatkan enjin buah pinggang dalam melakukan pembersihan.  pengambilan gula berlebihan akan menjadikan tubuh beracun.
Keempat... perbanyakkan minuman beralkali atau oksigen tinggi.  Air tapis atau mineral sangat bagus untuk tubuh.

Kelima, usah makan terlalu banyak makanan berat.  Perut yang terlalu kenyang akan menyebabkan tubuh berat.  Sebaiknya ikutlah saranan Rasulullah saw.  bahagikan bahagian perut kita kepada 3 bahagian....
satu bahagian makanan.  satu bahagian air minuman dan satu bahagian lagi kosong untuk udara.  kita perluka ruang untuk perut melakukan kerja-kerja menghadamkan makanan.  kerja-kerja ini memerlukan cecair yang mencukupi.  Jadi, minumlah air secukupnya.

Seterusnya... perbanyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran.  Ini adalah untuk memberi vitamin dan mineral yang segar untuk tubuh.

Kakchah ingin mengesyorkan kepada anda satu lagi alternatif untuk memastikan anda mempunyai serat yang baik bagi menghalang daripada dahaga....
Aloevera gel RM95.40 retail. Ia adalah 100% perahan aloe tanpa air dan pemekat.


Produk ini membantu memelihara usus dengan mineral dan vitaminnya.
Serat yang terdapat dalam minuman ini dapat menjana cecair agar lebih lama berada dalam tubuh anda. selain itu, kemampuannya dalam menyingkirkan toksin dalam tubuh 

menjadikan anda terasa sihat dan ringan tubuh badan.  
Fields of Greens 


Dalam bulan ini, pasti ramai yang meninggalkan makanan bersayur. Nah, ambillah produk ini. Ia menggantikan nutrisi sayur-sayuran hijau. Dihasilkan daripada daun gandum dan juga rumput barli yang diserbukkan. Diikat pula bersama madu.  Produk ini tidak mengandungi kimia silika di dalam botolnya. (silika ini menyerap lembapan untuk elak produk cpt rosak...
tetapi kimia silika akan meresap pula ke produk dalam botol sebab itulah FLP tidak letakkan manik-manik silika ini di dalam botol produknya produk kita bebas kimia.
Akhir sekali, sebelum masuk waktu subuh, gosoklah gigi anda selepas sahur. 


Forever Brigh ini pasti dapat membantu anda untuk terasa segar sepanjang hari.  dengan mulut yang segar dan selesa, anda tidak lagi terasa haus dahaga Gosoklah gigi anda dengan ubat gigi ini, nescaya anda dapati gigi terasa sangat bersih tinggalkan ruang mulut anda dalam keadaan sangat SEGAR.  percayalah!
Pengedar kami di seluruh malaysia

PENGEDAR UTARA DAN ZON TENGAH

PENGEDAR ZON TIMUR,SELATAN DAN SARAWAK

KAKCHAH memerlukan pengedar di seluruh zon Malaysia barat dan timur, untuk tersenarai laman pengedar kakchah sila whatsapp/call, kakchah akan bimbing anda dan tips dan trick menjadi Forever Business Owner
Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.