Kajian makmal dan intitusi perubatan seluruh dunia tentang kebaikan aloe vera (lidah buaya)


National Center for Complementary and Alternative Medicine,USA 


Aloe vera adalah tumbuhan kaktus di dalam tumbuhan keluarga Lily sejenis tumbuhan yang hidup dalam iklim sederhana dan tanah gersang,ekstraknya digunakan kebiasaanya untuk penjagaan kulit, dan sebagai komponen banyak campuran herba ianya mempunyai banyak manfaat perubatan.Produk lidah buaya yang diperolehi daripada daun tersebut (sama ada gel atau kulit daun getah) dan mengandungi lebih 75 bahan yang dikenalpasti termasuk anthraquinones (sebatian fenolik dengan tindakan julap), vitamin (A, C, E), enzim (aliiase, phosphatase alkali, amilase , bradykinase, karboksipeptidasa, katalase, selulosa, lipase, dan peroksidase), mineral, gula, asid lemak, asid amino, asid salisilik dan hormon (auksin dan gibberellins disyaki mempunyai aktiviti antiinflammatory).

Aloe krim terdapat dalam beratus-ratus produk kulit digunakan untuk tujuan kosmetik dan penyembuhan luka. Ekstrak dan ekstrak serbuk dari lateks kulit daun lidah buaya digunakan dalam jumlah yang kecil sebagai perisa makanan dan dalam jumlah yang lebih besar sebagai julap.

Di samping itu, lidah buaya didakwa mempunyai kesan yang baik pada arthritis, asma, kelesuan kronik, pencernaan yg terganggu, sembelit dan pelbagai penyakit kulit. Dalam vitro dan haiwan kajian menunjukkan bahawa komponen lidah buaya mempunyai antiproliferative, antiinflammatory, dan sifat-sifat hepato-pelindung.

Di rujuk daripad laman : http://livertox.nih.gov/AloeVera.htm 


Treating and controlling the side effects of cancer treatment


Di kebanyakan negara, termasuk United Kingdom, produk aloe boleh didapati sebagai makanan tambahan. Ada yang dijual sebagai rawatan sembelit. Agensi kawal selia Jerman herba (Suruhanjaya E) telah meluluskan herba aloe vera (lidah buaya) untuk merawat sembelit. Jika anda berminat untuk cuba aloe, atau mana-mana terapi alternatif lain, berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu.

Pada tahun 2011 penyelidik telah menjalankan kajian kajian yang telah menggunakan aloe vera gel untuk mengelakkan kesakitan mulut (mukositis) pada orang yang menjalani rawatan untuk kanser. Mereka mendapati tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa aloe vera berfungsi. Tetapi ramai pesakit mengatakan bahawa produk aloe vera membantu. Anda boleh membaca kajian semula kajian buaya untuk mulut sakit di laman web Perpustakaan Cochrane.

Satu kajian di Itali 240 pesakit dilaporkan pada tahun 2009. Lidah buaya diuji bersama kemoterapi untuk pesakit kanser paru-paru, kanser usus, atau kanser perut yang telah merebak. Setengah pesakit mengambil lidah buaya sebagai cecair 3 kali sehari semasa rawatan kemoterapi standard. Dalam kajian ini kanser tersebut telah dikawal atau menyusut 67% daripada pesakit yang mempunyai lidah buaya dan kemoterapi rawatan gabungan dan dalam 50% daripada pesakit yang mempunyai kemoterapi semata-mata. Dalam kajian ini penyelidik berkata, pesakit yang mengambil lidah buaya mempunyai kualiti hidup yang lebih baik dan bahawa mereka mempunyai lebih sedikit kesan sampingan kemoterapi seperti jari kebas dan keletihan.

Di rujuk daripad laman : http://www.cancerresearchuk.org

.

Aloe Vera Myth or Medicine?

Sekiranya sesiapa memberitahu saya bahawa dalam tempoh tiga tahun perubatan saya dengan seorang ibu, yang anaknya menghidap ekzema itu telah benar-benar dibersihkan dengan Aloe Vera dan Bee Propolis krim, saya akan ketawa dan saya akan menyelidik ubatan tersebut secara sepenuh masa. Tetapi ia benar-benar berlaku. Perubatan tersebut adalah benar-benar mengubah perspektif perubatan saya dan dalam masa yang sama telah mengubah hidup saya.


Pada mulanya saya tidak dapat menerima bahawa Aloe Vera digabungkan dengan Bee Propolis (bahan resin melekit yang dikumpul daripada pelbagai kulit kayu pokok dan tunas oleh lebah yang mereka beratur sarang mereka mewujudkan persekitaran steril) ini boleh menjejaskan atopik ekzema atau ekzema remaja, di mana semua jenis pelembap dan krim steroid tidak mempunyai kesan tersebut. Ia adalah lebih merunsingkan kerana kepakaran khas saya dalam Perubatan adalah dermatologi dan saya fikir saya tahu sedikit mengenainya. Apakah yang terdapat dalam bahan ini ? Mengapa ia berfungsi? Saya pasti ia bukan satu kesan plasebo jadi saya mula menyelidikinya untuk penjelasan saintifik.

Saya mendapati bahawa Aloe Vera telah digunakan oleh manusia untuk beberapa ribu tahun dan sepanjang zaman terdapat banyak rujukan kepada Aloe Vera dalam banyak kebudayaan: dari purba Mesir, Greek dan Rom, dan juga dalam kesusasteraan orang India dan Cina. Beberapa pakar-pakar perubatan yang terkenal seperti Penatua Pliny, Dioscorides dan Galen, bapa perubatan moden, yang pertama menggambarkan bagaimana peredaran tersebut bekerja, semua menggunakan Aloe Vera sebagai sebahagian daripada pendinding terapeutik mereka.

Rujukan pertama kepada Aloe Vera dalam bahasa Inggeris adalah terjemahan oleh John Goodyew pada AD 1655 daripada Dioscorides 'risalah Perubatan De materia Medica yang ditulisnya pada AD 70-90.

Peniaga pertama membawa Aloe Vera ke London pada 1693 dan 1843 oleh jumlah yang besar telah diimport dibuat ke dalam ubat-ubatan. Sepanjang abad ke-18 dan ke-19 ia kekal salah satu bahan popular yang ditetapkan dan melebihi ubat-ubatan utama

Saya juga telah mendapati bahawa penyelidikan ilmiah yang pertama pokok dan bahan Aloe Vera telah dijalankan pada tahun 1930-an dan 1940-an dan kesan penyembuhanya terhadap luka terbakar daripada X-Ray.


Kami di Forever Living Produk mempunyai Gel Aloe Vera yang di peroses sendiri oleh kilang dan mempunyai ladang sendiri untuk menampung permintaan dunia.

Daparkan sekarang produk bermutu yang di akui oleh Majlis Sains Antarabangsa Aloe Vera dengan harga pasaran RM 95.40 sebotol / 1liter .

Dapatkan 15% diskaun produk dengan berhubung terus dengan kami
di talian whatsapp/sms 012 644 8260 / 010 4278224 
Atau berhajat untuk menjalakan perniagaan bersama kami dapatkan diskaun 30%

Rujukan semasa

References

1. Collins, C.E., M.D. (1935), Vol 57 No. 6 June, The Radiological Review and Chicago Medical Recorder. Aloe Vera as a Therapeutic Agent in the Treatment of Roentgen and Radium Burns.
2. Collins, C.E. and Collins, C. (1935), Roentgen Dermatitis Treated with Fresh Whole Leaf of Aloe Vera. American Journal of Roentgenology 33, 396-397.
3. Wright, C.S. (1936), Aloe Vera in the Treatment of Roentgen Ulcers and Telangiectasis. Journal of the American Medical Association 106, 1363-1364.
4. Loveman, A.B. (1937), Leaf of Aloe Vera in Treatment of Roentgen Ray Ulcers. Archives of Dermatology and Sphilology 36, 838-843.
5. Cutak, L. (1937), Aloe Vera as a Remedy for Burns. Missouri Botanical Garden Bulletin 25, 169-174.
6. Mandeville, F.B. (1939), Aloe Vera in the Treatment of Radiation Ulcers of Mucous Membranes. Radiology 32, 598-599.
7. Crewe, J.E. (1939), Aloes in the Treatment of Burns and Scalds. Minnesota Medicine 22, 538-539.
8. Rowe, T.D. (1940), Effect of Fresh Aloe Vera Jelly in the Treatment of Third-Degree Roentgen Reactions on White Rats. Journal of the American Pharmaceutical Association 29, 348-350.
9. Rowe, T.D., Lovell, B.K. and Parks, L.M. (1941), Further Observations on the Use of Aloe Vera Leaf in the Treatment of Third-Degree X-Ray Reactions. Journal of the American Pharmaceutical Association 30, 266-269.
10. Danhof, I.E., McAnally, B.H. (1983), Stabilized Aloe Vera: Effect on Human Skin Cells. Drug. Cosmet. Ind133, 52-106
11. Winters, W.D., Benavides, R., Clouse, W.J. (1981), Effects of Aloe Extracts on Human Normal and Tumor Cells In Vitro. Eco. Bot35: 89-95.
12. Blitz, J.J., Smith, J.W. and Gerard, J.R. (1963), Aloe Vera Gel in Peptic Ulcer Therapy: Preliminary Report. Journal of the American Osteopathic Association 62: 731-735.
13. Bland, J. Ph.D. (1985), Linus Pauling Institute of Science and Medicine, Palo Alto, C.A., Prevention Magazine, Effect of Orally Consumed Aloe Vera Juice in Gastrointestinal Function in Normal Humans.
The above first appeared in Positive Health issue 20 June/July 1997 and was one of four articles about Aloe Vera in that issue.
Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.

Arkib Blog