KAWAL RISIKO PENYAKIT DENGAN KHASIAT LIDAH BUAYA SEMULAJADI

Aloe Vera dikenali untuk digunakan dalam membantu kepada keadaan kesihatan berikut:

Kencing Manis Mellitus

Diabetes mellitus adalah gangguan metabolisme karbohidrat yang dicirikan dengan penurunan rembesan insulin tubuh badam. Sesetengah pesakit mengambil insulin setiap hari untuk mengekalkan tahap gula dalam darah dalam keadaan sihat dan yang selainya mengawal diet untuk memastikan bahawa tahap gula dalam darah dikekalkan dengan cara yang sihat.

Aloe Vera tidak boleh menggantikan atau menyembuhkan penyakit kencing manis tetapi ia adalah produk yang hebat untuk membantu dalam rawatan diabetes kerana ia mengandungi kandungan besar glikol-nutrien yang tidak akan meningkatkan paras gula darah dan juga sangat bermanfaat dalam penyembuhan luka. Penyembuhan luka dengan pesakit diabetes adalah sangat lambat dan kadang-kadang dalam kes-kes yang teruk peyembuhan tidak berlaku.

Satu percubaan klinikal awal di India telah dijalankan di mana 3000 pesakit kencing manis sedikit diberi makan roti menggabungkan Aloe Vera gel - 90% menunjukkan pengurangan tahap gula dalam darah. Banyak kajian telah dijalankan pada tikus dengan mendapat keputusan yang sangat baik. Walau bagaimanapun, hanya sedikit sahaja ujian yang dijalankan ke atas manusia. Walau bagaimanapun kajian yang telah dijalankan ke atas manusia telah menunjukkan bahawa Aloe Vera merangsang perembesan insulin dan merendahkan tahap gula dalam darah dan ianya turun kepada keadaan normal.

Menguatkan Daya Tahan Badan

Aloe vera telah ditunjukkan untuk menjadi satu sebatian yang boleh membantu meneutralkan HIV dengan mengubah sampul protein, ianya tidak menyerang sel-sel manusia. Ini boleh membantu menghentikan virus daripada membiak di dalam badan dan dengan itu membantu untuk mengekalkan sistem imun yang lebih kuat. Aloe juga membantu penyerapan vitamin dan mineral lain dan nutrien. Selain itu ia juga menunjukkan untuk mengurangkan sakit perut yang sering dikaitkan dengan pesakit HIV.

Keadaan Penghadaman

Sindrom Usus Mudah Rengsa (Irritable Bowel Syndrome) merujuk kepada perubahan sakit perut dengan berselang-seli sembelit dan cirit-birit. Ini kadang-kadang digambarkan sebagai fungsi usus yang tidak teratur atau diganggu. Kalau dahulu ia dipanggil 'kolon spastik'.

Aloe Vera mempunyai kesan tonik pada saluran usus dan boleh membenarkan masa transit dikurangkan di dalam usus. Satu nota yang sangat penting, Aloe Vera boleh meningkatkan bakteria dengan penurunan dalam kehadiran yis dan pengurangan pH - maka dengan Aloe Vera ianya adalah normal dan secara semula jadi. Ujian yang dijalankan mengesahkan bahawa kebusukan usus telah dikurangkan dan pencernaan protein dan penyerapan yang lebih baik dengan pengambilan Aloe Vera.

Ujian yang dijalankan oleh Doktor Jeffrey Bland daripada Linus Pauling Institut Sains dan Perubatan di California mengesahkan bahawa kebusukan usus berkurangan dan pencernaan protein dan penyerapan yang lebih baik dengan pengambilan Aloe Vera. Kajian ini melibatkan keputusan Aloe Vera pada saluran gastro usus. Terdapat gerakan yang lebih cepat daripada makanan melalui usus dengan protein penghadaman dan penyerapan yang lebih baik, peningkatan dalam air dalam najis membuatnya bulkier dan normalisasi bakteria najis, di mana terdapat sebelum ini tahap yis dalam beberapa kajian. Dengan terdapatnya faedah, banyak orang-orang yang menderita IBS dan Ulcerative Colitis telah mendapat banyak kelegaan dan pengurangan dalam gejala mereka, selepas menggunakan Aloe Vera. Aloe Vera bukanlah penyembuh untuk semua keadaan ini, ianya telah diperhatikan bahawa jika penggunaan Aloe Vera dihentikan, tanda-tanda akan kembali dalam beberapa hari.

Keadaan kolesterol

Aloe Vera mengandungi phyto-sterol / beta-sitosterol. Beta-Sitosterol adalah sterol bersaing yang akan memasuki darah. Badan boleh menggunakan dan memecahkan beta-Sitosterol dengan mudah tanpa kesan sampingan. Akibatnya kolesterol LDL yang berbahaya akan lulus keluar dari tubuh tanpa melakukan kerosakan. Dengan masa sama badan kita akan menghasilkan kurang kolesterol LDL maka paras kolestrol akan turun.

Berita daripada "NATURAL NEWS" menyatakan bahawa Aloe Vera Gel memperbaiki kualiti darah dan membantu keseimbangan semula kimia dalam darah - seterusnya ini merendahkan kolesterol dan jumlah trigliserida pada orang yang paras kolestrolnya tinggi.

Dalam satu kajian jangka panjang yang dijalankan di Korea pada tahun 2003 mendedahkan bahawa tahap kolesterol hepatik meningkat dengan ketara dalam kumpulan kawalan semasa penuaan berbanding kumpulan yang telah melengkapi dengan Aloe Vera yang menurun sebanyak lebih daripada 30%. Kesimpulannya adalah bahawa penguunaan suplemen Aloe Vera membantu mengelakakan kerosakan akibat pengoksidaan radikal bebas dan meningkatkan kolesterol hepatik yang berkaitan dengan usia.

Tekanan Darah Tinggi

Tekanan darah dikawal oleh baki Kalsium, magnesium dan kalium berhubung dengan sodium. Sekiranya nisbah ini menjadi seimbang - peningkatan besar dalam tekanan darah tinggi akan berlaku dengan cepat. Homocysteine - Tahap tinggi homocysteine pada darah menyebabkan darah melekit atau sel-sel darah boleh membeku dan ini menyebabkan darah akan bersesak untuk melalui arteri yang tersekat.

Tahap homocysteine boleh dikurangkan dengan suplemen Vitamin B12. Vitamin B12 juga merupakan salah satu komponen Aloe Vera. Aloe Vera akan memberi pengurangan pada tahap ini, dengan itu darah akan lebih berupaya untuk menyalurkan oksigen kepada sel-sel di dalam badan. Aloe Vera juga mengandungi Vitamin C dan asid salisilik yang akan membantu kapilari dan mengukuhkan kapilari, ini membantu darah mengalir dengan lebih bebas dan mengurangkan tekanan dalam pembuluh darah.

Artritis

Osteoartritis adalah perkara biasa pada orang tua dan ianya menerangkan suatu keadaan di mana tulang rawan pada sendi menjadi haus ini mendorong kesakitan dan kekakuan terutamanya pada sendi-sendi badan yang menampung berat badan. Rheumatoid arthritis menjejaskan seluruh badan dan bukan hanya sendi tertentu. Ia adalah penyakit radang sendi dan menjadi radang.

Aloe Vera terkenal untuk mengurangkan keradangan dan mengambilnya secara semulajadi akan membantu dengan kedua-dua masalah osteoartritis dan artritis reumatoid. Adalah penting untuk ambil perhatian, bahawa untuk hasil yang terbaik, Aloe Vera perlu diambil secara asli dan semulajadi seperti dalam kes-kes rheumatoid dan osteoarthritis; yang akan mendapat lebih manfaat sepertimana ciri-ciri anti-radang Aloe Vera. Aloe Vera boleh digunakan terus ke sendi yang terjejas untuk mengurangkan kesakitan. Secara semulajadinya ciri-ciri anti-radang Aloe Vera akan mengurangkan keradangan di dalam badan dan keradangan akan reda secara dalaman.

Mengenai osteoartritis, Aloe Vera merangsang pembentukan kolagen - Kolagen membentuk tulang rawan yang demikian akan membantu untuk membaiki sendi di mana fungi tulang rawan telah merosot. Dengan mengambil Aloe Vera sepanjang hayat, seseorang itu boleh mengurangkan risiko pendedahan mereka kepada keradangan atau masalah tulang rawan yang membawa kepada kedua-dua bentuk arthritis.

Sumber dirujuk daripada 

Note * Disclaimer: These statements have not been evaluated by the Food & Drug Administration, MCC South Africa. Aloe Vera is not intended to diagnose, treat, cure or prevent disease.

Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.