Amalan MADU ini untuk tujuan pemakanan kesihatan tubuh.

Rasullah SAW amat menyukai minum madu yang dicampur dengan air sejuk. Amalan ini untuk tujuan amalan kesihatan. Rasulullah SAW juga suka minum air sejuk dan mencicip madu sebelum makan apa-apa diwaktu pagi. Antara khasiat amalan-amalan ini ialah:

1. Menghilangkan balqham (kahak/lendir)
2. Mencuci perut
3. Membuang sisa-sisa makanan yang tertinggal di dalam perut yang tidak dicernakan dengan sempurna dan menolaknya ke usus besar
4. Menghapuskan sukatan dalam usus, menghilangkan senak perut dan sedu
5. Memperbaiki fungsi buah pinggang, limpa dan hati. Rasullah SAW suka minum air yang telah disimpan semalaman di dalam suatu bekas.

Aisyah (r.a.) meriwayatkan bahawa: "Diantara banyak-banyak jenis minuman, Rasulullah saw suka minuman manis dan sejuk" Hadis bermaksud, baginda mengemari minuman manis dan sejuk, campuran madu atau nabiz (rendaman buah tamar). 

Di dalam suatu doa Rasullah ada menyebut
"Ya Allah kurniakanlah saya dengan cintaMu yang lebih besar dari cintaku kepada nyawa, harta, anak dan cintaku kepada air sejuk"

Ini memberi isyarat bahawa sudah tentu minuman air sejuk itu mempunyai khasiat yang lebih besar. Adapun minuman jika terkumpul didalamnya kemanisan dan kesejukan akan menjadi asbab yang paling bermanfaat untuk penjagaan kesihatan tubuh badan. Ini sekali gus berperanan bahan pemakanan dan mencernakan makanaan yang masuk ke dalam tubuh lalu menyalurkannya ke seluruh anggota badan.

Sudah 3 kali lelaki itu balik ke rumahnya dan kembali bertanya kepada Rasulullah S.A.W.

Setiap kali dia berjumpa dengan Rasulullah, jawapan yang sama juga diterimanya. Sakit perutnya masih belum pulih lagi. Sudah berapa kali dia buang air besar. Dia masih mengharap sakitnya boleh reda.

“Minumkan dia madu”, sabda Rasulullah* bila lelaki itu mengadu kepada Rasulullah. Kali ini, Rasulullah menambah: “Sungguh Maha Besar Allah, dan sungguh perut saudaramu ini yang berdusta.”

Sistem penghadaman lelaki itu memang bermasalah. Masakan sudah berkali-kali mengambil madu, sakit perutnya masih ada lagi. Nampaknya madu tidak berkesan untuk merawat sakit orang ini. Bukankah ramai yang mengetahui manfaat madu untuk memulihkan kesihatan?

Rasulullah sangat faham bahawa dos yang diambil oleh lelaki itu tidak mencukupi. Nabi menekankan bahawa lelaki itu perlu terus menambah dos madu sehingga mencapai dos yang sesuai untuk merawat penyakit.Lelaki itu perlu menambah dos madu,berkemungkinan kotoran di dalam perutnya terlalu banyak dan madu yang diambil juga perlu banyak untuk menyingkirkan kotoran itu.

Dari Ibnu Umar r.a., sesungguhnya Nabi Muhammad s.a.w. telah bersabda: “Nikmat yang pertama-tama kali akan diangkat dari bumi ialah madu”( Dari Kita As-Bahan terjemahan oleh Ahmad Al-Hasan)

Diriwayatkan daripada Ali k.w. bahawa beliau berkata ” Kehinaan untuk dunia, semulia-mulia pakaian manusia di dalam kehidupan dunia adalah dari air liur sejenis rongga (kain sutera dari ulat sutera) dam semulia-mulia minuman adalah apa yang keluar dari mulut lebah.”

Ibnu Sina (890-1037), salah seorang tokoh kedoktoran dunia dan ilmuwan Islam di abad ke-10 Masehi, mengulas mengenai khasiat madu dari segi kesihatan di dalam dunia kedoktoran. Ia mampu menyembuhkan berbagai penyakit dari yang ringan hingga yang berat, seperti tekanan darah tinggi dan jantung. Madu juga dapat menurunkan suhu badan serta menyediakan dan mengatur rembesan, juga dapat menghilangkan penyakit demam. Madu lebah juga dapat menguatkan semangat, menambah kerajinan dan menjaga awet muda dan melancarkan percakapan.


BAGAIMANA MENDAPATKAN PRODUK MADU ASLI
Kami di Forever Living Produk membawa madu asli yang dihasilkan sendiri oleh syarikat dengan mempunyai ladang madu lebah yang terbesar di Gurun Sonoran jauh daripada pencemaran bahan kimi dan pencemaran udara. Lebah-lebah ini menghasilkan madu di sebuah ladang yang mempunyai lebih daripada 3,000 - 7,000 jenis spesis bunga ini bagi menghasilkan madu terbaik dengan berbagai vitamin dan mineral yang terdapat pada spesis bunga-bungaan di kawasan tersebut. Madu terbaik adalah hasil daripada ribun jenis bunga-bugaan yang terdapat sekitar sarang lebih.Forever living produk kini berada di lebih 159 buah negara termasuk Malaysia dan sekitar asia tenggara. Produk yang di hasilkan sendiri dari ladang terus kepada pelanggan tanpa orang tengah yang membuatkan harga pasaran melambung tinggi.Produk Forever Living ini mendapat pengiktirafan dunia dari pemprosesan, pembungkusan dan berbagai lagi termasuk HALAL IFANCA ini agar semua pengguna di serata dunia dapat memanfaatkan produk yang di bungkus tanpa proses pemanasan atau memasak madu yang mana akan menghilagkan khasiat seperti yang diceritakan sebelum ini kepada kita.

UNTUK YANG BERMINAT UNTUK MENJADI PENGEDAR/USAHAWAN PRODUK INI SILA HUBUNGI KAMI ATAU WHATSAPP TERUS 
KAKCHAH 012 6448260 / 010 4278224

Pengedar kami di seluruh malaysia

PENGEDAR UTARA DAN ZON TENGAH

PENGEDAR ZON TIMUR,SELATAN DAN SARAWAK

KAKCHAH memerlukan pengedar di seluruh zon Malaysia barat dan timur, untuk tersenarai laman pengedar kakchah sila whatsapp/call, kakchah akan bimbing anda dan tips dan trick menjadi Forever Business Owner


Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.

Arkib Blog