Umat Islam mesti kaya, mesti berusaha memiliki harta kekayaan.

Pada 23 Mei, 2010, Berita Harian melaporkan, "Terdapat 489 kes orang yang dihantar ke HKL tetapi tidak dijemput oleh keluarga atau anak selepas mereka sembuh". Kes ini adalah satu fenomena baru dalam masalah sosial yang antara faktor penyebabnya ialah kemiskinan, sama ada berpunca daripada anak, keluarga atau pesakit itu sendiri. Jika diteliti, kemiskinan menyebabkan orang benci kepada kita kerana terpaksa menagih simpati dan belas kasihan orang lain untuk survival kita. Sebaliknya jika 489 orang yang terlantar ini adalah orang yang berada atau kaya, InsyaAllah perkara ini tidak mungkin berlaku kerana mereka boleh berdikari.

Bukankah al-Quran telah memberi amaran kepada kita, “Celakalah (azablah - Neraka Wail) bagi pengumpat dan pencela.” Al-Humazah: 1.

Ini juga bersesuaian dengan sebuah hadis Qudsi
Sabda Nabi Muhammad s.a.w., “Wahai sekalian manusia, janganlah kamu mengutuk makhluk yang lain, kerana kutukan itu akan kembali kepada diri kamu.” Hadis Qudsi, Imam al-Ghazali, 
Nasihat dan Bimbingan. Tahqiq: Dr. Abdul Hamid Salil Hamdan

Buktikan!!! Biarpun 100 orang, 1,000 orang, 10,000 orang nak tengok kita gagal TETAPI ada 2 ORANG YANG BENAR2 NAK TENGOK KITA BERJAYA IAITU IBUBAPA KITA. Buktikan pada mereka bahawa zuriat yang mereka lahirkan ini adalah zuriat yang sangat HEBAT!

Masyarakat kita seringkali menganggap negatif terhadap orang kaya dan mencemburui orang kaya. Mungkin juga mereka melihat segelintir orang kaya yang berkelakuan tidak baik, sombong atau tidak mengendahkan orang miskin. Ibarat ada pemisah antara orang kaya dan miskin. Walhal dalam Islam, antara miskin dan kaya itu patut bantu-membantu dan saling memerlukan

Islam memandang tinggi kepada orang yang rajin memberi makan kepada orang miskin.

Abdullah Ibnu Umar r.a. menceritakan bahawa seorang lelaki berkata kepada nabi s.a.w.: “Manakah amalan Islam yang paling baik? Nabi menjawab; “Engkau memberikan makanan kepada orang-orang miskin dan engkau mengucapkan salam kepada orang yang telah engkau kenal dan kepada orang yang belum engkau kenal.” (H.R. Bukhari dan Muslim )

Dari Abu Hurairah r.a, dari nabi s.a.w. sabdanya yang bermaksud:”Orang-orang yang berusaha mencari nafkah untuk perempuan-perempuan yang tidak (belum) bersuami dan untuk orang-orang miskin, sama dengan orang-orang yang berjuang fi sabilillah.” H.R. Muslim

Firman Allah yang maksudnya: “Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan ingatlah! Allah akan melipatgandakan pahala (ganjaran) bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya. Dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya lagi meliputi ilmu pengetahun-Nya.”
Al-Baqarah:261

Dari Tsauban r.a., katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda:”Sebaik-baik dinar (wang atau harta) yang dinafkahkan oleh seseorang ialah yang dinafkahkannya untuk keluarganya untuk ternakan yang dipeliharanya, untuk kepentingan membela agama Allah (fi sabilillah) dan nafkah untuk para sahabatnya yang berperang fi sabilillah.” H.R. Muslim

Kenapa kita perlu jadi KAYA? Kita jadi kaya bukan untuk diri kita sahaja. Kita ada tanggungjawab kepada saudara Islam kita yang lain. Untuk mencapai Syurga Allah kita haruslah menjaga 2 hubungan ini iaitu hubungan dengan Allah dan hubungan dengan manusia.

Perniagaan adalah Sunnah Rasulullah. 6 drpd sahabat Rasulullah yang dijanjikan syurga adalah ahli perniagaan. Banyak perkara kita boleh buat. Sedekah, zakat, waqaf, bantu pelajar miskin, bina masjid, anak-anak yatim dan banyak lagi. Duit bukan segalanya tapi segalanya memerlukan duit.Tangan di atas lebih baik daripda tangan yang dibawah.

Kita mesti ingat bahawa apabila matinya anak Adam, 3 perkara yang akan dibawa bersama2 iaitu doa anak yg soleh/solehah, ilmu yang bermanafaat dan amal jariah.

Walaupun kita hanya memandu kereta Kancil tetapi dijiwa masih ada sikap sombong dan riak maka dosa juga akan dicatit. Berusahalah wahai sahabat, berjuanglah untuk menjadi orang kaya yang beriman dan bertaqwa,

Berjihad demi ekonomi Islam, mencari harta sebanyak mungkin untuk ditinggal, diwariskan dan diinfakkan ke jalan Allah. Telah dinyatakan dalam surah At-Taubah ayat 41 dan 60, Ali-Imran ayat 133-134.

Insya-Allah, semoga kita semua memahami makna Islam yang sebenar.Islam bukan agama yang lemah, jangan biarkan agama kita dihina lagi. Bangkitlah, demi Islam yang dijulang panji kebenaran.
DATUK SERI DR. RUSLI ZAMAN merupakan Pengerusi Eksekutif Dubaiz Group of Companies


Dari Abu Ishaq dari Abu Ahwash dari ayahnya berkisah: "Pada suatu hari aku datang kepada Rasulullah saw, ketika beliau melihatku memakai pakaian compang camping, maka beliau bertanya padaku: "Adakah kamu masih mempunyai harta?" Jawabku: "Ya, aku masih mempunyai semua jenis harta yang diberikan Allah padaku". Sabda beliau: "Bila kamu mempunyai harta, maka hendaklah kamu memperlihatkan nikmat-nikmat Allah itu dalam dirimu." (Hadis riwayat al-Nasai’e)

Harta dari sumber yang halal perlu dizakat dan dibelanjakan di jalan Allah.

Harta merupakan salah satu modal perniagaan kita dengan Allah. Barangkali kita tidak dapat menjadi seorang ulama yang merupakan waris para Nabi untuk masuk ke syurga. Namun, menjadi seorang hartawan yang dermawan adalah pilihan kita. [As-Soff: 10-12]

Perubahan kehidupan umat Islam dengan tamadun yang dikagumi sebelum ini tentunya hasil sumbangan tokoh-tokoh kaya di kalangan umat Islam. Pemerintahan Islam pada zaman kegemilangannya tidak terjebak dengan hutang untuk membangunkan negara kerana tokoh-tokoh Islam yang kaya dalam negara banyak memberi sumbangan.

Inilah sebabnya kenapa umat Islam mesti kaya, mesti berusaha memiliki harta kekayaan.

Bagaimana bermula dengan perniagaan kami dengan modal dan risiko yang rendah. Perniagaan kami membantu para usahawan lain dalam rangkaian dan kenalan kita maka kita akan memiliki rakan atau saudara islam yang lebih ramai dan ini akan mengeratkan lagi hubungan persaudaraan sesama islam.

Kami mempunyai berbagai produk yang sangat sesuai dan menjadi keperluan kepada semua orang bagi membantu mencapai tahap kesihatan dan keperluan tubuh badan di samping dapat memberi pulangan yang berbaloi-baloi baik kepada pengguna dan usahawan yang terlibat.

LAKUKAN SEKARANG UNTUK PENYATUAN UMMAH DARI PERNIAGAAN INI

HUBUNGI PARA USAHAWAN YANG BERDEKATAN ANDA UNTUK MAKLUMAT LANJUT ATAU KAKCHA 012 644 8260 ABG MAN 010 427 8224

Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.

Arkib Blog