RAWATAN DAN PENCEGAHAN JERAWAT SEMULAJADI

Jerawat atau yang dikenal dengan nama ilmiahnya acne vulgaris merupakan sebuah gangguan yang umum pada kulit manusia yang terjadi apabila folikel rambut tertutup oleh minyak dan sel kulit mati. Meskipun kadang kala masyarakat umum menyebutnya jerawat untuk tonjolan kulit meradang yang berisi nanah (papula atau nodula), namun sebenarnya jerawat dapat pula berupa kulit yang memerah dan bersisik dan komedo (terbuka maupun tertutup). Jerawat kebanyakan muncul pada bagian kulit yang memiliki kelenjar minyak terbanyak; seperti pada wajah, leher, pundak, bahagian atas dada dan pada punggung.

Jerawat terjadi apabila sebum dan sel-sel kulit kering menghalang liang, menggalakkan pertumbuhan bakteria, yang membawa keradangan kulit. Jerawat adalah perkara biasa di kalangan remaja apabila sebum sedang dihasilkan secara berlebihan disebabkan oleh perubahan hormon. Bagaimanapun jerawat juga boleh berlaku di kalangan orang dewasa muda kerana gaya hidup penuh tekanan, ketidakseimbangan hormon, penjagaan diri yang kurang, toksin alam sekitar dan lain-lain pemakanan. Wanita muda juga mungkin mengalami jerawat sebelum atau semasa haid.

PENYEBAB JERAWAT

Terdapat tiga faktor yang berperanan dalam pembentukan jerawat:

Kelebihan pengeluaran minyak (sebum)
Pereputan sel kulit mati secara tidak teratur yang menyebabkan iritasi folikel rambut kulit anda
Penumpukan bakteriaRAWATAN DAN PENCEGAHAN SECARA SEMULAJADI


Aloe Vera Gel
* Mengandungi Saponin, bahan gelembung pembentuk yang membantu membersihkan saluran pencernaan, manakala serat membantu untuk merangsang pergerakan usus dan meningkatkan pergerakan usus.
* Membantu dalam detoksifikasi badan. Kulit yang sihat datang dari sistem pencernaan yang sihat.
* Mengandungi Kompleks Anthraquinone yang membantu untuk mengurangkan keradangan kulit.

Forever Royal Jelly
* Mengandungi phytohormones yang membantu dalam mengawal keseimbangan hormon. (Ketidakseimbangan hormon adalah punca utama jerawat).
* Bersumber dari padang pasir yang tinggi di Arizona, dengan ribuan pelbagai bunga dan pencemaran hampir tidak wujud.

Sabun Aloe Liquid
* Basuh muka dengan Sabun pH keseimbangan cecair (Sabun Cecair Aloe) setiap hari, pagi dan malam untuk mengeluarkan minyak. Keringkan muka dengan tuala kertas supaya kulit tidak tercemar lagi.

Forever's Exfoliating Cleanser
* Ia adalah idea yang baik membersihkan kulit secara mendalam dengan Forever adalah Pengelupas Pembersih dua kali seminggu, yang akan menghilangkan kotoran dan minyak dari dalam lapisan kulit.

Forever Bee Propolis
* Kaya dengan 22 jenis Asid Amino, Vitamin B kompleks dan diperkaya dengan Royal Jelly, ini untuk mengekalkan kulit yang sihat. 
* Bertindak sebagai antibiotik semulajadi, yang membantu untuk mengurangkan keradangan dan bengkak yang berkaitan dengan jerawat.

VIDEO RAWATAN KULIT

Dinasihatkan untuk menggunakan
- Aloe Vera Gelly
- Dan mencuci muka dengan Avacado Face & Body Soap bahan yang kaya dengan Vitamin A, B, D & E (tidak mengandungi sulfida)
- Juga mengenakan Recovering Night Cream untuk perlahan-lahan membetul atau memperbaiki sel yang rosak dan kulit dizalimi.
Selain itu, cuba untuk elakkan gula dan juga makanan bergoreng, mentega, coklat dan susu isian penuh.

Elakkan penggunaan krim berminyak atau kosmetik dan juga sabun yang mengandungi sulfida, iodin, bromides atau minyak.

* Jerawat memerlukan rawatan berpanjangan kira-kira 4 hingga 6 bulan.


Avacado Face & Body Soap

HUBUNGI KAKCHAH 012 6448260 / 010 4278224
SMS/CALL/WHATSAPP
Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.

Arkib Blog