SAINS PERUBATAN MENERIMA KHASIAT PEMULIHAN LIDAH BUAYA

(NaturalNews) Aloevera atau Lidah buaya telah digunakan sebagai agen penyembuhan selama berabad-abad. Seawal zaman Mesir kuno, lidah buaya telah ditetapkan sebagai "pokok keabadian." Aloe vera digunakan untuk menyembuhkan pelbagai keadaan kulit, menyembuhkan luka, dan sebagai julap apabila dimakan secara dalaman. Hinggakan FDA meluluskan lidah buaya sebagai bahan makanan tambahan.


Pusat Kebangsaan Perubatan Komplementari dan Alternatif menyatakan bahawa lidah buaya digunakan untuk merawat kencing manis, artritis, epilepsi, dan asma. Ia sering digunakan topically pada luka bakar dan selaran matahari, ia juga digunakan untuk membantu merawat psoriasis. Gel di dalam tumbuhan lidah buaya boleh meresap secara terus kepada kulit.

The British Journal of General Practice menerbitkan kajian perubatan pada tahun 1999 yang mengkaji semula semua penyelidikan yang telah sedia dilakukan pada lidah buaya untuk masa itu. Para penyelidik menemui bukti kukuh bahawa lidah buaya boleh menjadi bahan berguna dalam rawatan pesakit diabetes dengan mengurangkan tahap glukosa darah. Lidah buaya juga boleh membantu untuk mengurangkan paras lipid darah (lemak) dan membantu mewujudkan penyembuhan lebih cepat pada herpes genital dan psoriasis.

Pada 2008, dermatologi di seluruh dunia telah menggunakan lidah buaya dalam pelbagai aplikasi dalam bidang kosmetologi. India Journal of Dermatology menyatakan lebih 75 bahan aktif yang berbeza dalam tumbuhan lidah buaya. Aloe vera mempunyai penuh dengan vitamin dan mineral, enzim, mono dan poli-saccharides, dan sifat-sifat julap. Ia adalah tumbuhan anti-mikrob, ia memberi kelegaan kesakitan, dan menyediakan asid lemak yang anti-radang. Di samping itu, lidah buaya memberi penyembuhan luka hormon dan sebahagian besar tubuh manusia memerlukan asid amino.

Terdapat dokumentasi saintifik bahawa lidah buaya adalah berguna untuk isu-isu kesihatan berikut: dermatitis, psoriasis, herpes simplex virus-2, luka bakar, diabetes jenis 2, virus human immunodeficiency (HIV), dan mencegah kanser. Terdapat juga bukti klinikal bahawa lidah buaya bekerja untuk ulser kolitis, beberapa kes penyembuhan luka, luka terbakar radiasi, jerawat, radang dingin, dan sembelit.


Untuk mendapatkan Aloevera Gel yang di tanam secara natural dan semulajadi diiktiraf oleh Majlis Sains Aloevera Antarabangsa. Mendapat pasaran di lebih 158 buah negara dan kini menjadi produk detox no 1 dunia kini sila hubungi kami

KAKCHAH 012 644 8260 / MAN 010 427 8224

Sumber maklumat:

National Center for Complementary and Alternative Medicine.gov, "Aloe Vera"
http: //nccam.nih.gov/health/aloevera

Pubmed.gov, British Journal of General Practice. 1999 Oct; 49(447):823-8. "Aloe vera: a systematic review of its clinical effectiveness." Vogler BK, and Ernst E.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10885091

Pubmed.gov, Indian Journal of Dermatology. 2008; 53(4): 163-166. "Aloe Vera: A Short Review"
Amar Surjushe, Resham Vasani, and D G Saple
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/

Pubmed.gov, Pharmaceutical Biology. 2012 Feb;50(2):147-54. "Aloe vera extract activity on human corneal cells." Wozniak A and Paduch R.
Pharm Biol. 2012 Feb;50(2):147-54.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22338121

Learn more: http://www.naturalnews.com/037067_aloe_vera_medical_science_skin_conditions.html#ixzz3WEE7EEOV
Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.

Arkib Blog