ALOEVERA (LIDAH BUAYA) PERLINDUNGAN TERHADAP KANSER PARU-PARU

Kesan perlindungan Aloe telah disahkan dalam satu kajian terhadap 673 pesakit kanser paru-paru di Okinawa, Jepun, yang diterbitkan dalam Jurnal Japan Cancer Research. Kajian ini melihat hubungan antara perokok, jumlah perbandingan 17 makanan tumbuhan dalam diet, dan berlakunya kanser paru-paru dalam tempoh lima tahun.

Aloe adalah satu-satunya makanan tumbuhan yang ada perlindungan terhadap kanser. "Keputusan epidemiologi tumbuhan karsinogenesis [kanser paru-paru]," kata penyelidik. Selanjutnya, daun lidah buaya adalah bersifat keseluruhannya kepada pencegahan dan membunuh terhadap pelbagai jenis kanser manusia."

Aloevera boleh membantu merangsang sistem imun pesakit kanser, menurut kajian baru-baru ini.

Dalam satu kajian 1994 dalam jurnal perubatan Jepun Yakhok Hoeji, tikus dengan tumor kanser telah diberi lidah buaya secara lisan selama 14 hari. Walaupun lidah tidak menyekat pertumbuhan tumor, jangka hayat purata tikus mahu berpanjangan sebanyak 22% bagi mereka 50mg diberi buaya / kg berat badan dan sebanyak 32% bagi mereka yang diberikan 100mg / kg setiap hari. Eksperimen serentak pada sel-sel kanser manusia (di luar badan) mendapati bahawa dos yang tinggi aloe menunjukan kesan pemulihan ketara terhadap pertumbuhan sel-sel kanser.

Penyelidik menulis dalam Kanser Imunologi dan Imunoterapi mendapati sebatian (lectin) dari buaya, apabila disuntik terus ke dalam tumor, mengaktifkan sistem imun untuk menyerang kanser. Sel-sel pembunuh T, sel-sel darah putih yang mengikat sel-sel untuk menyerang dan memusnahkan sel tersebut bermula dari menyerang sel tumor disuntik dengan lectin.


Aloe mempercepatkan masa pemulihan pembedahan, menurut satu laporan dalam Jurnal Pembedahan dermatologi dan Onkologi. Lapan belas pesakit jerawat menjalani pembedahan dermabrasion muka. Dressing telah digunakan ke muka mereka, dengan separuh daripada muka setiap orang menerima persalinan standard disalut dengan gel pembedahan, dan separuh lagi dengan lidah buaya ditambah kepada persalinan ini. Separuh muka dirawat dengan lidah buaya sembuh lebih kurang 72 jam lebih cepat daripada bahagian lain.

Dermatologi James Fulton, MD, Newport Beach, California, pengarang utama laporan itu, menggunakan aloe topikal dalam amalannya untuk mempercepatkan penyembuhan luka. "Mana-mana luka kita merawat, sama ada ia memotong atau membuang kanser kulit, lidah buaya meberi penyembuhkan lebih baik" dia menyatakan.

Maklumat Rujukan. 
http://www.globalaloe.com/
http://homeremediesforhairgrowthtogo.blogspot.com/

References

1. Upton R, Axentiev P (eds.). Aloe vera leaf, aloe vera leaf juice, aloe vera inner leaf juice: standards of identity, analysis, and quality control. American Herbal Pharmacopoeia website. Available here. Accessed January 9, 2012.

2. AHP releases monograph standards for aloe vera leaf, aloe vera leaf juice, aloe vera inner leaf juice (Aloe vera (L.) Burm f.) [press release]. Scotts Valley, CA: American Herbal Pharmacopoeia. December 18, 2012. Available here. Accessed January 4, 2012.

3. Herbs at a glance: aloe vera. National Center for Complementary and Alternative Medicine website. Available here. Accessed January 4, 2012.

INGIN DAPATKAN ALOEVERA (LIDAH BUAYA) SEMULAJADI DALAM BOTOL YANG DISTABILIZED SEGAR DARI LADANG?HUBUNGI
KAKCHAH 012 6448260 / MAN 010 4278224
Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.

Arkib Blog