Rawatan dan herba radang perut/ gastrik

Penyakit dan ubat atau tumbuhan penyembuhan datang dari Allah dan atas kehendaknya segala penyakit dan penyembuhan. Kita manusia di jadikan Allah dengan berbagai bangsa maka Allah jadikan juga berbagai tumbuhan untuk manusia berkongsi kehebatan khasiat yang di ciptakanNya antara sesama manusia. Antara hadith Rasullullah yang berbunyi  : 

"Mintalah kepada Allah kesihatan dan kesejahteraan kerana sesungguhnya tidak ada perkara yang lebih baik dari kesihatan selepas keyakinan(iman). 
(Hadis Riwayat Ibnu Majah)

"Allah tidak menurunkan suatu penyakit itu kecuali diturunkan bersamanya ubat."
(Hadis Riwayat Bukhari)

Dalam satu peristiwa, orang Arab Badwi telah datang kepada baginda Nabi dan mereka bertanya: 
"Ya Rasulullah adakah kami perlu berubat?"  Maka sabda Nabi : "Ya, wahai hamba Allah hendaklah kamu berubat sesungguhnya Allah tidak meletakkan suatu penyakit itu kecuali diletakkan bersamanya ubat kecuali satu penyakit sahaja. " Maka mereka bertanya, "apakah penyakit itu?" Sabda Nabi : "Penyakit itu ialah 'tua'."
(Hadis Riwayat Ahmad)

Dalam sebuah penelitian yang diterbitkan iaitu "Perubatan dan pencegahan" untuk jus lidah buaya dan efeknya pada saluran pencernaan manusia, Dr. Jeffrey Bland menulis bahwa jus lidah buaya membantu pencernaan, normalkan asam keseimbangan / mengimbang kealkalian, mengurangi pembentukan ragi, Bakteria untuk menggalakkan pencernaan dan usus regularizes. Pengolahan. dan dalam penelitian yang diterbitkan di "Farmakologi pencernaan & Therapeutics," setengah peserta memiliki kadar pemulihan yang baik lengkap ringan sampai Sedang kolitis ulserativa Hanya 4 minggu dengan menelan jus lidah buaya 2 kali sehari. Menurut tapak Aloesajten, Satu penelitian selesai di Jepun dan menemukan bahwa sembilan daripada  10 pesakit yang minum jus lidah buaya di dapati mendapat beberapa bantuan pemulihan di dalam tubuh. Pengajian di negara itu juga menunjukkan jus lidah buaya mengurangi asam lambung berlebih dan lesi yang dihasilkan pada lapisan perut.


Punca-punca Gastrik:

 1. Penggunaan kerap ubat penahan sakit bagi melegakan kesakitan tertentu seperti aspirin, ibuprofen dan naproxen
 2. Pengambilan alkohol yang berlebihan
 3. Pengambilan kokain
 4. Merokok
 5. Stres
 6. Gangguan autoimun
 7. Penyakit crohn
 8. Radiasi dan kemoterapi
 9. Makan atau minum bahan-bahan menghakis seperti racun
 10. Pengaliran semula hempedu ke dalam perut
 11. Rembesan asid gastrik yang berlebihan
 12. Jangkitan kuman/parasit, terutamanya di kalangan mereka yang lemah sistem ketahanan badannya



Di sini beberapa tips dapat membantu anda melegakan gejala gastrik. Dengan mengurangkan pengambilan makanan dan minuman yang boleh merangsangkan refluks iaitu makanan pedas atau goreng, kopi, tomato, oren, coklat dan alkohol; makan dengan perlahan-lahan, dalam hidangan kecil tetapi kerap elakkan berbaring 2 hingga 3 jam selepas makan; bersenam untuk mengurangkan berat badan dan memakai pakaian yang longgar.

Kepada mereka yang mempunyai penyakit gastrik refluks. 

Aloe Vera Gel distabilkan 100% dan Kompleks Antrakuinon yang membantu dalam mengurangkan keradangan esofagus. 
Forever Bee Honey, bertindak sebagai makanan beralkali untuk membantu melegakan masalah gastrik.


Forever Fields of Greens mengandungi rumput barli muda, rumput gandum, alfalfa dan lada cayenne yang kaya dengan mineral beralkali, boleh membantu mengurangkan perembesan asid perut. 
Forever Nature Min membekalkan 11 jenis mineral dalam gabungan yang seimbang untuk penyerapan maksimum; mineral-mineral ini boleh meneutralkan asid gastrik.


WHATSAPP/CALL/MSG  010 427 8224 / 012 644 8230
Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.

Arkib Blog