AIR TERCEMAR DAN RAWATAN AIR ALTERNATIF


Ribuan penduduk yang menetap di kawasan sekitar Kuala Lumpur, Gombak, Petaling Jaya, Klang, Sungai Buloh, Shah Alam, Hulu Selangor, Kuala Selangor dan Hulu Langat mengadu air paip di rumah mereka berbau seakan-akan najis.

Pencemaran air yang digunakan untuk aktiviti harian termasuk memasak dan minuman itu dikhuatiri berpunca daripada kebocoran tangki septik semasa banjir kilat tersebut, yang kemudiannya melimpah ke kawasan tadahan air sebelum memasuki tangki rawatan air dan seterusnya dialirkan ke tangki dan paip di rumah mereka.
AIR TERCEMAR
Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar ketika itu Datuk Seri Azmi Khalid mengesahkan kawasan pelupusan sampah Kundang yang melepaskan air resap cemarnya ke Sungai Kundang adalah salah satu punca kandungan ammonia dalam air Sungai Selangor meningkat.

Selain itu kegagalan mekanikal selama 30 minit di pusat pelupusan sampah Bukit Tagar turut menyebabkan air resap cemar mengalir ke dalam Sungai Selangor.

Jabatan Alam Sekitar (JAS) turut mengumumkan bahawa sampel yang diambil daripada Sungai Selangor mengandungi kandungan ammonia 10 kali ganda dari kadar yang sepatutnya.AIR BERTAPIS DIJUAL MAHAL
Gambar berkaitan seorang suri rumah yang sanggup berhabis wang membeli air mineral untuk minuman dan kegunaan lain termasuk memasak, semata-mata kerana sangsi terhadap keselamatan air paip yang dibekalkan.

Bagaimanapun alternatif itu memerlukan kos yang tinggi kerana secara purata 1.5 liter air mineral dijual dengan harga RM1.80 hingga RM2.50.

Jika 10 botol diperlukan sehari, kos yang perlu ditanggung untuk mendapatkan air bersih ialah antara RM18 dan RM25 sehari!. Harga yang agak tinggi untuk kegunaan harian.


Rujuk http://kpdnkk.bernama.com/newsBm.php?id=185753&

Jika anda mahu penapis air berkualiti tetapi dengan kualiti yang hebat... sila hubungi kami untuk demo dan penerangan.
hubungi telefon atau wasap
wasap.my/60192830717
atau wasap.my/60126448260
Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.

Arkib Blog