KENAPA PERLU AMBIL SUPLEMENT

Antara yang popular dan hangat


 • Tak perlu kan boleh ambil makanan berkhasiat sahaja dah cukup tak perlu ambik supplement.
 • Mahal lah, baik beli hand bag ke atau alat makep lagi bagus
 • Kalau sakit ubat kan ada, hospital kan banyak, insuran kan boleh cover semua
 • Saya seorang yang aktif dan mengambil makanan yang sangat berkhasiat setiap hari. Supplement? TAK PERLU!
Alhamdulillah TAHNIAH 

Anda boleh memberikan seberapa banyak alasan dan justifikasi dalam pengambilan supplement.


Sebab pentingnya makanan tambahan adalah kerana menampung kekurangan nutrisi dari makanan harian. Dan yang lebih penting, ia membantu menghasilkan SEL YANG LEBIH SIHAT untuk menyerap nutrisi dan seterusnya MELINDUNGI SEL. Anda boleh memberikan seberapa banyak alasan dan justifikasi dalam pengambilan supplement. 

10 sebab untuk anda mempertimbangkan tentang peri penting mengambil supplement dalam diet dengan nutrien kualiti tinggi:


 1. Tahap pencemaran semakin meningkat dari hari ke hari. Tambah memburukkan keadaan apabila perkara yang menjadi nadi kehidupan iaitu udara yang anda hirup dan air yang anda minum juga turut tercemar.

 2. Kebanyakkan makanan diimport , jangka masa untuk sampai ke tempat dituju adalah lama, dan sekaligus menyebabkan khasiat vitamin dalam makan ini berkurangan. Ini adalah termasuk B-Complex dan Vitamin C yang amat penting.

 3. Makanan yang diproses, dimasak dan disimpan akan menyebabkan nutrient berkurangan di dalam rantaian makan seterusya menyukarkan untuk kita mendapat nutrisi dari makanan tersebut.

 4. Kebanyakkan buah-buahan dan sayur-sayuran dibesarkan secara genetik untuk menghasilkan visual yang cantik dan bukan nutrisi yang banyak.

 5. Tabiat pemakanan yang tak menentu, kekurangan kuayah dengan betul semasa makan, makan dalam keadaan tergesa-gesa dan tertekan boleh menyebabkan punca penghamadan yang tak sempurna lantas menyebabkan kegagalan tubuh badan untuk menyerap dan menguraikan keperluan nutrisi yang diperlukan dalam makanan.

 6. Kebanyakkan ubat-ubatan farmasuitikal sekarang adalah sangat kurang dengan nutrisi dan menyebabkan badan sangat mudah terdedah dengan kekurangan nutrisi.
 7. Sebab-sebab masa di dalam kehidupan dan perubahan kondisi kesihatan adalah penyebab utama nutrisi diperlukan untuk sesetengah nutrien. Contohnya ibu mengandung memerlukan folic asid yang lebih semasa hamil manakala wanita yang menoupose lebih tededah kenapa kekurangan kalsium.

 8. Kenaikan tahap pencemaran alam sekitar dalam udara, air dan makanan boleh menyebabkan tubuh badan kita untuk menggunakan nutrisi lebih daripada tahap normal bagi tujuak detox dan menyingkirkan bahan-bahan berbahaya dalam badan.

 9. Kita semua secara genetiknya lemah, termasuklah keperluan nutrisi. Semakin kurang kita pada sesetengah nutrient semakin kerap atau cepatlah kita mendapat sakit.

 10. Majoriti makanan yang anda makan telah termusnah nutrisinya semasa proses penyediaannya lagi. Ini menyebabkan anda hanya dapat rasa lazat daripada makanan tersebut tetapi tanpa nutrisinya.Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.