Makanan yang kita makan boleh memberi impak besar kepada struktur dan kesihatan otak kita. Makan diet yang meningkatkan otak boleh menyokong fungsi otak bagi jangka pendek dan jangka panjang.
Otak adalah organ intensif yang memerlukan tenaga dan menggunakan sekitar 20 peratus kalori badan, jadi ia memerlukan banyak bahan bakar yang baik untuk mengekalkan kepekatan sepanjang hari.
Otak juga memerlukan nutrien tertentu untuk kekal sihat. Asid lemak Omega-3, sebagai contoh, membantu membina dan memperbaiki sel-sel otak, dan antioksidan mengurangkan tekanan dan radang selular, yang dikaitkan dengan penuaan otak dan gangguan neurodegeneratif, seperti penyakit Alzheimer.
Antara sumber makanan yang diperlukan otak kita untuk kesihatan Dan kecerdasan
Minyak ikan omega 3
Minyak ikan adalah sumber asid lemak omega-3 yang baik. Omega-3 membantu membina membran di sekeliling setiap sel dalam badan, termasuk sel-sel otak. Oleh itu ianya dapat memperbaiki struktur sel-sel otak yang disebut neuron.
Kajian pada tahun 2017 mendapati bahawa orang yang mempunyai kadar omega-3 yang tinggi telah meningkatkan aliran darah di dalam otak. Para penyelidik juga mengenal pasti hubungan antara tahap omega-3 dan kognisi yang lebih baik, atau kebolehan berfikir.
Rujuk sumber https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28527220
Keputusan ini menunjukkan bahawa makan makanan kaya omega-3, seperti minyak ikan boleh meningkatkan fungsi otak.
Ikan laut sejuk yang mengandungi tahap omega-3 yang tinggi termasuk:
- salmon
- makarel
- tuna
- herring
- sardin
Anda juga boleh mendapatkan omega-3 dari kacang soya, kacang, biji rami, dan biji-bijian lain.
Buah-buah berri
Beri mengandungi antioksidan flavonoid. Penyelidikan menunjukkan bahawa ini boleh menjadikan beri makanan yang baik untuk otak.
Kajian pada 2014 ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192974/ ) menyatakan bahawa sebatian antioksidan dalam buah beri mempunyai banyak kesan positif pada otak, termasuk:
# meningkatkan komunikasi antara sel-sel otak
# mengurangkan keradangan di seluruh badan
# meningkatkan kepekaan, yang membantu sel-sel otak membentuk sambungan baru
# meningkatkan pembelajaran dan ingatan
# mengurangkan atau melambatkan penyakit neurodegenerative yang berkaitan dengan usia dan penurunan kognitif.
Telur
Telur boleh menjadi makanan otak yang berkesan.
Mereka adalah sumber vitamin B yang berikut:
- vitamin B-6
- vitamin B-12
- asid folik
Penyelidikan terkini mencadangkan bahawa vitamin ini boleh menghalang pengecutan otak dan melambatkan penurunan kognitif.
Rujuk sumber
Makanan yang mengandungi sebatian seperti asid lemak yang sihat, yang dapat membantu memperbaiki struktur sel-sel otak yang disebut neuron. Sebatian lain, seperti gula dan lemak tepu, boleh merosakkan struktur sel otak.
Makanan yang meningkatkan otak cenderung mengandungi satu atau lebih daripada yang berikut:
- Antioksidan, seperti flavonoid atau vitamin E
- Vitamin B
- Lemak yang sihat
- Asid lemak omega
Selain melaraskan diet, seseorang dapat mengoptimumkan fungsi otak mereka dengan:
# tidak makan terlalu banyak atau terlalu sedikit
# tidur cukup
# mengekalkan terhidrasi
bersenam secara teratur
# mengurangkan tekanan melalui yoga, senaman atau meditasi
Antara produk supplemen Forever dicadangkan adalah
Aloevera gel
Kaya mineral, vitamin dan nutrisi
Articsea
Omega9 dan omega3 dan kaya EPA DHA dan sumber vitamin E
Pomesteen
Sumber anti oksidan tertinggi dalam nilai ORAC.
Ingin maklumat lebih lanjut sila berhubung dengan kami
Wasap/fb messenger fb.com/kakchahjelita