Sejak zaman kuno, madu telah digunakan sebagai makanan dan ubat. Madu sangat sihat apabila digunakan berbanding gula.Produk madu adalah cecair yang berfungsi sebagai makanan yang disimpan oleh lebah. Bau, warna dan rasa bergantung pada jenis bunga yang dilawati.
Secara nutrisi, 1 sudu madu (21 gram) mengandungi 64 kalori dan 17 gram gula, termasuk fruktosa, glukosa, maltosa dan sukrosa. Ia mengandungi hampir tiada serat, lemak atau protein (1). Ia juga mengandungi jumlah di bawah 1% daripada RDI - beberapa vitamin dan mineral, tetapi anda perlu makan banyak madu untuk memenuhi keperluan harian anda.
Madu yang keliatan bersinar mempunyai kandungan kompaun tumbuhan bioaktif dan antioksidannya. Jenis gelap cenderung lebih tinggi dalam sebatian, berbanding jenis madu yang lebih terang (2)
Madu membantu penyembuhan luka dan terbakar
Rawatan madu telah digunakan untuk menyembuhkan luka dan luka bakar sejak zaman Mesir purba dan masih biasa dilakukan sehingga ke hari ini.
Terdapat 26 kajian mengenai madu dan rawatan luka dan didapati madu paling berkesan dalam penyembuhan luka terbakar separa-ketebalan dan luka yang telah dijangkiti selepas pembedahan.(3)
Madu juga merupakan rawatan yang berkesan untuk ulser kaki pesakit diabetik, yang merupakan komplikasi serius yang boleh menyebabkan pemotongan (4, 5). Satu kajian melaporkan kadar kejayaan 43.3% dengan madu sebagai rawatan luka dan dalam kajian lain, madu yang disapu terus sembuh 97% daripada ulser pesakit diabetes (6, 7).
Penyelidik percaya bahawa kekuatan penyembuhan madu berasal dari kesan antibakteria dan anti-radang serta keupayaannya untuk menyuburkan tisu sekitarnya (8).
Menentukan Madu yang berkualiti baik?
Madu berkualiti baik adalah madu yang tidak diubah atau dicampur dengan bahan lain, seperti air gula atau sirup jagung. Ia juga mesti mempunyai kandungan air kurang daripada 18% dalam madu tersebut.Tahap air yang lebih tinggi boleh menyebabkan penapaian dalam madu yang akan menyebabkan kehilangan kesegarannya.
Anda perlu membaca label pada bekas madu tersebut sebelum anda membelinya, jadi anda tahu apa yang anda beli dan bayar.
Pentadbiran Makanan dan Dadah USA (FDA) menyatakan bahawa madu sebenar mesti mengandungi debunga. Madu berkualiti baik biasanya ditapis ringan untuk mengeluarkan lilin, bahagian-bahagian lebah, dan serpihan lain. Proses penyaringan ini akan meninggalkan sebahagian besar debunga dan ia juga membantu madu untuk memiliki jangka hayat yang lebih lama.
Proses penapisan ultra menghilangkan kebanyakan debunga dan juga mereka akan mencampur air ke dalam madu.Produk yang dihasilkan begitu tidak dianggap sebagai madu asli tetapi ia sering dilabelkan seperti itu.
Madu Forever Living 0.5kg sebotol rm75.00
Madu yang didatangkan daripada sumber ladang di Spanyol untuk pasaran seluruh benua Asia dan sekitarnya bebas daripada pencemaran alam sekitar dan di jamin halal oleh IFANCA.
Madu Forever mempunyai kualiti sama yang di hasilkan daripada ladang madu Forever di gurun Sonoran, Arizona USA iaitu mempunyai kandungan air kurang daripada 17% walaupun dari ladang dan cara pembungkusanya. Ini membuatkan madu Forever Living sangat berkualiti dan telah pun di terima masuk lebih daripada 160 negara di dunia termasuk Malaysia.
Madu yang dihasilkan oleh lebah ternak ini di biarkan di kawasan pergunungan dan gurun luas yang mempunyai lebih 8,000 - 10,000 jenis bunga agar lebih dapat menghasilkan madu yang lebih berkualiti dan mempunyai nutrisi, vitamin dan khasiat yang lebih baik.Warna biasanya ditentukan oleh jenis bunga yang dilawati oleh lebah. Secara umum, madu berwarna terang lebih lembut dan manis, sementara madu yang lebih gelap mempunyai rasa yang lebih kuat.
Gred Madu lebah dibuat berdasarkan faktor kandungan air, tahap ketulinan, rasa, aroma dan kandungan bahan cemar. USDA mengredkan madu kepada 4 kumpulan iaitu Gred A, B dan C .
Gred A madu mengandungi kurang dari 18.6% air, rasa dan bau sangat baik juga warna dan tanpa kandungan bahan-bahan yang merbahaya.
Gred B mengandungi air kurang 18.6% serta rasa sederhana baik.
Gred C mengandungi air kurang 20% dengan kualiti rasa sederhana baik.
Rujuk maklumat pengredan USDA https://www.honeytraveler.com/types-of-honey/grading-honey/
Madu di Malaysia biasanya mengikut piawaian antarabangsa bagi kebanyakan madu impot yang banyak dijual dipasaraya tetapi piawaian untuk madu tempatan masih belum ujud lagi. Kebanyakan madu tempatan dijual dalam kaedah tradisional dan ujian makmal jarang dijalankan kecuali oleh beberapa usahawan madu. Madu asli di Malaysia masih menggunakan botol sos atau botol kicap untuk dijual.
Semoga penerangan serba-sedikit tentang madu ini dapat membantu anda mendapatkan madu yang lebih berkualiti dan asli dengan harga yang berpatutan dengan quality yang anda beli.
Untuk dapatkan maklumat dan membeli madu Forever Living dengan harga diskaun dari 15% harga ahli dan 35% harga pengedar sila berhubung dengan kami. Penghantaran keseluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak melalui poslaju,citylink dan yang setaraf denganya.
Harga produk sama di seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak tiada perbezaan harga terdapat juga diskaun yang sama seperti diatas.
SEGERA DAFTAR SEBAGAI AHLI DENGAN 15% DISKAUN TANPA PERLU RENEWAL ATAU PENGEDAR DENGAN 35% DISKAUN JUGA TANPA PERLU RENEWAL SETIAP TAHUN DISKAUN KEKAL SELAGI ANDA MEMBELI
Jana pendapatan dengan madu gurun bersama kami
Jana pendapatan dengan madu gurun bersama kami