Pengeluar makanan menggunakan mana-mana 14,000 bahan tambahan buatan makmal untuk membuat makanan kami kelihatan lebih segar, lebih menarik atau lebih lama untuk disimpan.
15 bahan tambahan kimia dan kesan sampingan yang mungkin akan membantu anda.
1. METHYLCYCLOPROPENE
Gas ini dipamp ke peti-peti apel untuk menghalangnya daripada menghasilkan etilena, hormon semulajadi buah-buahan setelah dipetik. Biasanya dikenali sebagai SmartFresh, bahan kimia ini mengekalkan kesegaran epal selama setahun dan pisang sehingga sebulan. Sulfur dioksida berfungsi dengan tujuan yang sama apabila disembur pada anggur.
ARTIFICIAL COLORS
Penyelidik makanan pada awal 1900-an telah menghasilkan banyak warna tiruan dari pewarna arang batu dan petrokimia. Selama bertahun-tahun, FDA mengharamkan banyak bahan kimia ini sebagai karsinogen yang terbukti (agen kanser-memburukkan lagi). Hari ini, FDA hanya membenarkan 10 warna dalam makanan.
www.fda.gov/ForIndustry/ColorAdditives/default.htm) Web site for more information.
ARTICIAL FLAVORING (PERISA TIRUAN)
Istilah ini merujuk kepada beratus-ratus bahan kimia makmal yang direka untuk meniru rasa semula jadi. Sebagai contoh, beberapa perasa vanila tiruan dibuat dari sisa petroleum atau bahan buangan kilang kertas.
ASPARTAME
Pengganti gula ini dijual secara komersial sebagai Equal dan NutraSweet dan dipuji sebagai penyelamat untuk pemakanan yang tidak berpuas hati dengan rasa tidak selesa saccharine. Malangnya, satu daripada 20,000 bayi dilahirkan tanpa kemampuan untuk memetabolisme fenilalanin, salah satu daripada dua asid amino dalam Aspartame. Oleh itu, ia tidak disyorkan untuk wanita hamil dan bayi.
ASTAXANTHIN
Hampir 90 peratus salmon yang dijual di pasar raya hari ini berasal dari ladang. Diet salmon ternakan tidak termasuk krustasea, yang mengandungi astaxanthin semula jadi yang membolehkan daging berwarna merah jambu dalam salmon liar.Astaxanthin dihasilkan daripada tar arang batu.
BENZOATE BENZOIC ACID / SODIUM
Selalunya ditambahkan kepada produk susu dan daging, pengawet ini digunakan dalam banyak makanan, termasuk minuman, produk gula rendah, bijirin dan daging. Kedua-duanya menghalang fungsi enzim pencernaan dan ini akan menyebabkan sakit kepala, sakit perut, serangan asma dan hiperaktif pada kanak-kanak.
BHA (HYDROXYANISOLE BUTIK) DAN BHT (HYDROXYTOLUENE BUTIK)
Antioksidan ini adalah sejenis bahan kimia yang berasal dari petroleum yang tidak sama dengan minyak yang ditambahkan kepada makanan yang mengandung minyak sebagai bahan pengawet dan untuk menangguhkan keoksidaan. Paling biasa dijumpai dalam keropok, bijirin, sosej, daging kering dan makanan lain dengan lemak tambahan. Agensi Antarabangsa Penyelidikan Mengenai Kanser Organisasi Kesihatan Dunia menganggap BHA kemungkinan karsinogen kepada manusia.
CANTHAXANTHIN
Ujian telah menunjukkan terdapat banyak canthaxanthin boleh menyebabkan kerosakan retina.
EMULSIFIERS
Pengemulsi, diperbuat daripada lemak sayuran, gliserol dan asid organik, memanjangkan hayat produk rak dan biarkan cecair yang biasanya tidak bercampur, seperti minyak dan air, untuk menggabungkan dengan lancar.
HIGH-FRUCTOSE CORN SYRUP
Pemanis di mana-mana ini membantu mengekalkan kelembapan sambil mengekalkan kesegaran.
MONOSODIUM GLUTAMATE (MSG)
MSG boleh didapati dalam banyak produk yang diproses, seperti salad dressing, bumbu, perasa, bouillon dan cip makanan ringan. Sesetengah laporan menunjukkan MSG menyebabkan pengetatan di dada, sakit kepala dan sensasi terbakar di leher dan bawah lengan.
OLESTRA
FDA meluluskan lemak palsu ini untuk digunakan dalam makanan ringan beberapa tahun yang lalu, terdapat bantahan daripada berpuluh-puluh penyelidik tentang kebimbangan mereka kerana Olestra dapat menghalang keupayaan kita untuk menyerap vitamin sihat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran.
Terdapat beberapa lain bahan dalam makanan yang boleh dirujuk pada link ini https://m.medicalxpress.com/news/2010-01-chemical-additives-food.html