As salam dan selamat malam semua rakan-rakan dan pembaca blog kakchah
Ramai antara kita di Malaysia ketika ini tidak menjaga pemakanan atau tidak peka tentang tabiat cara pemakanan yang baik bagi mengurangkan risiko berlaku penyakit seperti strok dan jantung tersumbat.
Ubah cara pemakan kita jaga kesihatan jantung dan salur darah anda risiko penyakit diri anda dan keluarga bergantung kepada ilmu pengetahuan anda. Dapatkan makanan yang baik-baik dan halal bagi menjamin kebahagian hidup kita bersama.
Risiko untuk berlaku masalah diatas adalh sangat tinggi dan menakutkan ini adalah berdasarkan satistik penyakit yang dihadapai oleh semua orang di dunia ketika ini disebabkan tabiat dan cara pengambilan makanan yang tidak betul dan kurangnya pendedahan dan ilmu.
Satu kajian baru menunjukkan bahawa menunggu sekurang-kurangnya sejam selepas makan malam sebelum tidur akan mengurangkan risiko strok pada sekitar dua pertiga.
Presiden Kolej Kardiologi Amerika Syarikat, David Holmes, MD, profesor perubatan di Mayo Clinic College of Medicine di Rochester, Minn., berkata: "Apabila kita makan, akan berlakunya perubahan gula dalam darah, kadar kolesterol berubah, perubahan aliran darah," dan "Semua perubahan sementara ini boleh menyebabkan risiko strok.
Dan untuk setiap 20 minit atau lebih masa yang anda tunggu untuk tidur, akan menurunkan 10% risiko strok, kata penyelidik Cristina-Maria Kastorini, ahli pemakanan di Institut Perubatan Universiti Loannina, Greece.
Kastorini memberitahu WebMD bahawa kajian terdahulu menunjukkan bahawa jika menjamah makanana terlalu dekat dengan waktu tidur, dikaitkan dengan berlakunya peningkatan risiko penyakit refluks (ulu hati). Ini seterusnya dikaitkan dengan apnea tidur, faktor risiko strok, katanya.
Kajian lain yang melibatkan 500 orang yang sihat, 250 orang yang mengalami stroke dan 250 dengan sindrom koronari akut. Sindrom koronari akut adalah sejenis penyakit jantung yang lazim berlaku di mana biasanya terdapat pengurangan pengaliran darah yang mengalir ke jantung kerana arteri tersumbat, yang boleh mengakibatkan sesak pada dada dan juga serangan jantung.
Dalam kajian orang yang tidur dalam beberapa jam selepas makan malam, menunggu 60 hingga 70 minit adalah 66% lebih kecil kemungkinannya mengalami strok. Mereka yang menunggu 70 minit hingga dua jam mempunyai kemungkinan 76% kemungkinan mengalami strok. Selepas dua jam, pengurangan risiko mula berlaku, atas alasan yang belum dijelaskan.
Makan malam penting untuk membekalkan tenaga dan nutrien untuk keperluan tubuh badan. Pengambilan makanan yang teratur penting untuk memastikan tubuh badan mendapat tenaga dan nutrien yang diperlukan untuk berfungsi dengan normal.
Setiap tahun, 15 juta orang di seluruh dunia mengalami strok. Hampir enam juta orang mati, dan lima juta orang lagi dilaporkan lumpuh secara kekal. Strok ditakrifkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia sebagai masalah yang kerap berlaku dan mengganggu fungsi serebral, yang berlaku dalam masa lebih dari 24 jam atau penyebabkan kematian tanpa sebab yang kurang jelas selain dari masalah penyakit vaskular.
Supplemen atau makanan tambahan membantu menambah bekalan nutrisi dan vitamin yang kekurangan dalam tubuh badan disebabkan oleh cara penanaman, memasak dan faktor umur. Dapatkan supplemen yang di iktiraf oleh badan-badan kesihatan sedunia di banyak negara bagi memenuhi keperluan nutrisi tubuh badan anda.
Perlukan maklumat dan info lebih lagi klik link untuk wasap kami
kakchah / abg man
Sumber rujukan
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5550667/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3387919/
https://www.webmd.com/stroke/news/20110830/sleeping-soon-after-dinner-may-raise-stroke-risk#2
https://www.sciencedaily.com/releases/2000/11/001120072759.htm