Mencari peluang perniagaan yang terbaik dan bersesuaian

Setiap perniagaan bermula dari wujudnya keperluan dan kehendak pelanggan terhadap sesuatu barangan. Keperluan merupakan suatu yang asas yang mesti diperolehi, dimiliki dan digunakan atau diperlukan dalam kehidupan seseorang. Ini termasuklah makanan, pakaian, perlindungan, pendidikan dan keselamatan secara asasnya.Kesemua orang mempunyai kehendak yang merupakan keinginan atau kemahuan untuk mendapatkan sesuatu yang lebih sempurna daripada yang asas. Kehendak itu lebih dipengaruhi oleh budaya, tahap pendidikan, tahap kemampuan dan peribadiannya.

Keperluan dan kehendak inilah yang membuka banyak peluang perniagaan dengan tawaran berbagai produk dan perkhidmatan yang di perlukan oleh semua orang. Maka, seseorang yang ingin melibatkan diri sebagai usahawan mesti sentiasa peka tentang perubahan-perubahan yang berlaku dalam mengenalpasti keperluan dan kehendak untuk merebut peluang-peluang perniagaan yang wujud ketika ini.

Perubahan struktur penduduk, peningkatan pendapatan dan perubahan kehendak masyarakat boleh membuka peluang-peluang perniagaan baru. Sekiranya peratusan golongan belia lebih besar daripada golongan tua dan kanak-kanak, maka keadaan ini akan mewujudkan lebih banyak peluang perniagaan yang berkaitan dengan keperluan.

Mencari peluang perniagaan yang terbaik dan bersesuaian

Perkara kedua yang perlu diambil kira dalam meninjau peluang-peluang perniagaan ialah dengan melihat apa yang ada pada diri seseorang. 

Pengalaman
Ramai usahawan menjalankan perniagaan mengikut pengalaman yang dimiliki terutamanya pengalaman kerjaya. Contohnya, seorang jurutera yang pernah berkhidmat dengan syarikat pembinaan berkemungkinan untuk membuka syarikat pembinaan apabila melihat peluang-peluang kontrak yang terbuka luas.

Ilmu dan Kemahiran
Pengetahuan dan kemahiran juga penting untuk menentukan yang seseorang itu benar-benar tahu apa yang hendak dilakukan ke atas perniagaan yang akan diceburinya.

Kewangan
Kewangan adalah faktor penting untuk menentukan peluang perniagaan itu dapat dimajukan atau sebaliknya. Sumber kewangan yang mencukupi dalam bentuk wang tunai atau aset tetap menjadi penentu kepada jenis perniagaan dan saiz pelaburan yang terlibat dalam sesebuah perniagaan yang di pilih.

Jaringan perhubungan
Peluang perniagaan yang wujud akan menjadi sukar dimajukan oleh seseorang usahawan sekiranya jaringan perhubungan dengan orang lain sangat terhad.

Bidang dan Pengkhususan Perniagaan

Bisness online pada ketika ini sedang melonjak naik samaada dengan menggunakan blog atau sebarang applikasi perhubungan internet yang kini sedang rancak di gunakan oleh semua orang di dunia untuk mempromosikan barangan dan perkhidmatanya kepada seluruh pelusok bandar dan desa.

Pengguna internet juga makin bertambah dengan bertambahnya teknologi dan "internet provider" yang kini mempromosikan berbagai-bagai perkhidmatan internet berkelajuan tinggi. Peluang yang ada kini memudahkan lebih ramai orang menikmati keberkesanan perniagaan online ketika ini.

Perniagaan online kini berpandukan kepada perkhidmatan terus kepada pengguna samada pembekalan atau perkhidmatan yang tidak lagi memerlukan setiap orang mencari daripada iklan-iklan yang traditional, maka blog atau website yang di jana haruslah memberi penerangan yang terperinci kepada pengguna.

Blog adalah jawapan yang terbaik dan menjadi pilihan kepada pelayar-pelayar intenet kini, ini kerana seseorang yang berkeinginan dapat berinteraksi dengan penjual atau pemborong secara terus tanpa memerlukan mereka ke tempat tersebut.

bersambung
bisness, bisness plan, bisness to bisness, buat, duit, FOREVER LIVING, online, peluang, 
Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.

Arkib Blog