Radang (kanser) usus pencegahan dan penyembuhan secara semulajadi

Radang usus besar adalah petanda adanya luka pada usus jika di biarkan tanpa perubatan dan pencegahan maka terjadinya kanser, untuk itu kita seharusnya dengan segara mendapatkan rawatan secara semulajadi seperti mendapatkan produk-produk herba yang dijamin bermutu dan organik.

Usus manusia

Sitem pencernaan kita memproses makanan yang masuk ke dalam tubuh untuk menghasilkan tenaga. Bahagian akhir sistem pencernaan adalah kolon atau usus besar yang bertugas untuk menyerap cecair dan membentuk sisa atau najis dan mengeluarkannya dari tubuh badan. Radang usus besar merupakan suatu penyakit yang serius dan kronik dan boleh membawa maut pada sesuatu kes-kes yang sangat parah. Radang usus besar adalah keadaan di mana satu atau beberapa bahagian usus mengalami radang. 

Ukruan usus besar manusia dewasa mempunyai saiz panjang sekitar 5 kaki dan seperti berliku-liku dan merupakan organ atau media tempat menyimpan dan menyerap sari dan pati makanan untuk tubuh termasuk nutrisi. Jika radang atau luka hanya berlaku pada lapisan permukaan usus besar ianya dipanggil colitis dan jika didubur disebut proctitis dan sekiranya pada usus besar dan dubur, maka ianya disebut penyakit colitis ulserative. Radang biasanya bermula dari dubur dan merebak ke usus besar, tetapi tidak meluas sampai usus halus.

Kesan yang kita akan rasa adalah cirit-birit. Radang usus menyebabkan sel-sel yang meliputi dinding usus mengelupas, terjadilah luka terbuka pada dinding usus (ulser) yang kemudian mengeluarkan lendir atau nanah. Dalam kes ini, cirit-birit sering disertai lendir, darah dan nanah. Ketika keradangan menembusi dinding usus, maka ianya disebut sebagai penyakit Crohn . Penyakit ini selain menyerang usus besar ia juga menyerang usus halus atau bahagian-bahagian lain dari saluran pencernaan. Risikonya, kanser usus besar (32%) kerana penyakit ini akan menyebabkan sel-sel membran mukus usus besar menjadi embrio kanser (disebut dislpasia). 

Proses terjadinya Radang usus besar bermula apabila berlaku sumbatan dimuara saluran usus, sebagai contoh najis akan terperangkap dan mengeras. Hal ini menimbulkan suatu keadaan usus boleh pecah dan boleh menjangkiti rongga perut bahagian dalam dan organnya. Radang usus besar sering terjadi kerana sembellit (kostipasi), gelisah, atau keguguran . Namun, penyebab utama terjadinya colitis adalah kurangnya bahan-bahan organik didalam tubuh yang boleh membantu melancarkan fungsi usus besar. Makanan yang dimasak terdiri diatas atom-atom yang telah mati dan tidak dapat membina semula sel-sel dan tisu tubuh badan kita.


Gejala atau kesan dari radang usus besar.

 1. sakit perut yang disertai rasa panas, berpeluh dan mengah
 2. kehendak mebuang air besar tapi tidak boleh
 3. terkadang buang air besar dengan kerap hingga menyebabkan keletihan
 4. kekejangan ringan pada perut bawah ketika ingin membuang air besar
 5. perut terasa sakit jika ditekan
 6. sakit sendi, seperti disekitar punggung dan lain-lain
 7. demam yang tinggi
 8. fases boleh berdarah dan berlendir
 9. nafsu makan menurun
 10. berat badan berkurang
 11. rasa mual dan muntah
 12. kedengaran bunyi yang jarang di dengar dari dalam perut
 13. boleh berlaku pendarahan pada saluran pencernaan


Maka berhati-hati jika terdapat seperti gejala-gejala seperti di atas. Jangan berlengah untuk mendapatkan rawatan segera dan akan lebih berbahaya, kerana ianya boleh menyebabkan kanser usus.

Penyakit berkaitan penghadaman seperti pedih ulu hati, radang dan barah usus antara penyebab utama kematian di hospital

Kita boleh selesai mengunyah sekeping roti dalam masa kurang dua minit. Bagaimanapun tubuh mengambil masa yang lebih lama untuk mencernakan makanan yang anda makanan. Malah, tidak ramai yang tahu bahawa tubuh mengambil masa lebih 18 jam untuk membuang sisa makanan selepas anda menikmati hidangan tengahari.Kenyataan ini jelas menunjukkan sistem pencernaan atau penghadaman ini satu sistem yang rumit. Ia juga terdedah kepada pelbagai gangguan disebabkan penyakit, diet dan tekanan emosi.Presiden Persatuan Gastroenterologi dan Hepatologi Malaysia, Dr Tan Huck Joo, berkata pada 2006 dan 2007, penyakit yang berkaitan dengan sistem pencernaan berada di tangga ke tujuh sebagai penyebab utama kematian di hospital kerajaan.

Barah usus

Boleh menyerang tanpa simptom awal. Justeru pemeriksaan berkala sangat digalakkan. Sesiapa saja boleh diserang barah usus terutama apabila usia meningkat. Ia paling banyak dikesan pada mereka yang berusia 50 tahun ke atas.Walaupun punca sebenarnya tidak diketahui tetapi faktor usia, jantina, sejarah keluarga memainkan peranan penting. Selain itu diet yang tinggi kandungan lemak dan rendah serat, merokok dan gaya hidup yang tidak aktif meningkatkan risiko diserang barah usus.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyenaraikan barah usus dan barah rektum (atau disebut juga sebagai barah kolorektal) sebagai punca kematian ke 20 paling utama di dunia pada 2004.

RAWATAN ALTERNATIFTerdapat lebih dari 20 jenis zat galian/gizi di dalam gel Aloe Vera. 13 darinya merupakan zat-zat galian asas yang diperlukan oleh semua sistem di dalam tubuh; untuk dapat berfungsi dengan baik, dan bagi menyihat dan memulihara tubuh.

Kesemua 20 jenis zat-zat galian/gizi tersebut ialah: Kalsium, Phosphorus, Magnesium, Manganese, Potassium, Besi, Copper, Zinc, Klorida, Sulphur, Sodium, Kromium, Selenium, Aluminum, Barium, Boron, Strontium, Silikon, Lithium dan Nikel.

Terdapat 12 jenis vitamin terpenting di dalam gel Aloe Vera. Vitamin-vitamin ini juga sangat diperlukan oleh tubuh; untuk membekal dan mengendali semua sistem di dalam tubuh agar sentiasa sihat, utuh dan berfungsi dengan sewajarnya.

Kesemua 12 jenis vitamin-vitamin tersebut ialah: Pemula Vitamin A (beta-carotene), B1 (thiamine), B2 (riboflavin), B3 (niacinamide), B5 (asam pantothenik), B6 (pyridoxine), B9 (asam folik atau folacin), B12 (sukar di perdapat dari sumber pokok melainkan dari sumber daging binatang), C (asam askorbik), Choline, E (tocopherol dan tocotrienol), Niacin. 

Aloe Vera membekalkan berbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Dengan bekalan nutrien yang mencukupi, sistem kekebalan tubuh menjadi bertambah mampan; mampu menangkis serangan mikroorganisma, dan mampu merawat tubuh dari sebarang kecederaan, jangkitan dan penyakit.

Aloe Vera mengandungi “acemannon” (“carrisyn” adalah nama komersial pada acemannon). Acemannon bersifat anti-virus, termasuk virus HIV. Acemannon adalah sejenis zat phyto yang menjadi pemampan kepada sistem kekebalan tubuh secara semulajadi/alami. Kajian klinikal menunjukkan bahawa acemannon menambah penghasilan “nitric oxide” (NO), iaitu sejenis kimia anti-kanser yang menyebabkan tumor kanser mengecut dan terhapus. Lebih banyak NO yang dihasilkan oleh acemannon maka lebih banyak sel-sel kanser yang mengecut, dan lebih cepat kesembuhan dari penyakit kanser. Walaupun belum ada vaksin yang muktamad bagi mengubat AIDS, namun kajian klinikal juga menunjukkan bahawa acemannon dalam Aloe Vera dapat membantu melambatkan keparahan dari serangan virus HIV, dan keadaan ini memanjangkan jangka-hayat pesakit.

Polisakkarida (terutama gula mannose) dan Lectin yang terkandung di dalam Aloe Vera juga meransang penghasilan “macrophages” (sejenis sel darah putih) bagi menghapus sebarang virus kanser. Pada masa yang sama, bahan-bahan seperti interferons, interleukines, dan faktor tumor necrosis terhasil untuk membina sel-sel baru yang sihat bebas dari kanser. 

Satu kajian yang dijalankan pada 673 para pesakit kanser paru-paru di Okinawa, Japan, disiarkan di dalam “Japanese Journal of Cancer Research”, menunjukkan bahawa Aloe Vera memiliki sifat anti-kanser paru-paru dan juga jenis-jenis kanser yang lain. 

Aloe Vera sangat berkesan sebagai pencuci semua saluran-saluran dan organ-organ penghadaman, terutama perut, usus kecil dan usus besar. Ia membersih saluran-saluran dan organ-organ tersebut, menanggal bahan-bahan sisa yang terpaut pada lapisan spora atau receptor di dinding usus, me-nyah toksin, mengurangkan keasaman (acidity), menghapus bakteria mudarat dan menghalang usus dari menyerap bahan makanan yang beracun. Ini akan membantu tubuh badan dapat menghindar dari berbagai jenis penyakit usus.


Gula polisakkarida yang terkandung di dalam Aloe Vera mempunyai nilai-nilai perawatan dan kesembuhan terhadap berbagai masaalah usus. Sangat berkesan merawat penyakit keradangan salur penghadaman dan ianya membantu mengurangkan risiko kanser usus. 

Enzim yang terkandung di dalam Aloe Vera juga memudahkan/memperbaiki penghadaman, mengendali/melancarkan pergerakan makanan, meredakan sistem saraf, meransang metabolisma tubuh dan membantu tubuh membakar kalori dengan lebih cepat. Penghadaman makanan di dalam usus akan menjadi lebih singkat. Apabila lapisan spora atau receptor menjadi bersih maka ini akan memudahkan penyerapan zat-zat makanan dan vitamin-vitamin ke dalam darah. 

Meminum jus Aloe Vera adalah penawar terbaik untuk membasmi kanser usus besar (colon), gastrik, “ulcer” usus, termasuk irritable bowel syndrome (IBS- gejala keradangan perut), radang usus kecil, radang saluran penghadaman (Crohn's disease), sembelit, buasir, kerosakan spora pada lapisan usus kecil (Celiac disease), radang dan kanser esofagus, ulser mulut, sakit kerongkong dll.

Untuk mendapatkan manfaat Forever Aloe vera gel anda boleh menghubungi Kak Chah di talian 012 644 8240 dan dapatkan aloe vera tulin yang di proses secara semulajadi dan mendapat pengiktirafan dari pelbagai agensi yang berkaitan dengan harga RM 90.00 atau berminat untuk menjalakan perniagaan secara sambilan/sepenuh masa. Kami memerlukan ramai rakan kongsi dan pengedar seperti anda.Antaranya
The International Aloe Science Council
IASC, dan negara-negara lain seperti Kesatuan Eropah, China, dan Korea, telah mewujudkan piawaian untuk menentukan apa yang baik (dan apa yang tidak) berkenaan "Aloe vera" dalam siap produk. IASC standard negara kepada produk yang hanya yang mengandungi acemannan, atau beta 1-4 glucomannans acetylated, lebih tepat dilabel sebagai lidah buaya. Acemannan adalah polisakarida yang berlaku secara semula jadi yang terdapat dalam lidah buaya dan digunakan sebagai pengecam botani secara analisis makmal. Produk yang tidak mengandungi acemannan dianggap sebagai lidah buaya tidak benar berdasarkan piawaian ini.
Rujukan web http://www.iasc.org/complete.html

Koshoer rating label
"Kosher" – a Definition
"Kosher" is a Hebrew word that literally means "fit" or "proper." When used in relation to food products, "kosher" means that the item in question meets the dietary requirements of Jewish law.
Sumber
http://www2.bharian.com.my/bharian/articles/Gangguansistempencernaan/Article 

Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.

Arkib Blog