NUTRIEN MAKANAN DAN PENCEMARAN TUMBUHAN SELAMATKAH KITA

Tubuh kita terdiri dari 100 triliun sel dan sel-sel ini memerlukan 114 macam nutrisi yang berbeza-beza dan juga air sepanjang hari. Apabila tubuh badan tidak dapat daripada bahan makanan anda, maka ianya akan mengambil dari sumber lain yang terdapat di dalam badan, maka itu yang membuat terjadinya penuaan diri.

Apa yang anda masukkan ke dalam tubuh sangat mempengaruhi kesihatan dan kehidupan anda. Kandungan gizi dari makanan yang masuk ke tubuh akan menentukan komposisi membran sel, sumsum tulang, darah dan hormon.

Nutien dalam makanan membantu

•Pertumbuhan dan perkembangan
•Meningkatkan imunisasi
•Detoksifikasi – penghilang racun
•Anti-penuaan tubuh badan
•Meningkatkan paras tenaga & ketahanan tubuh

Lobak, kubis, tomato, buah limau, epal, dan banyak lagi merupakan sumber vitamin. Setiap sayur-sayuran dan buah-buahan mempunyai kandungan vitamin.Boleh dikatakan hampir semua makanan mempunyai kandungan vitamin. Cuma yang membezakan adalah jenis-jenis vitaminnya.

  1. Tomato - kaya dengan vitamin A, C, dan serat juga zat besi.
  2. Avokado - kaya dengan khasiat protein, kalsium, zat besi, vitamin A dan C.
  3. Pisang - vitamin A dan C, potasium dan zat besi.
  4. Nanas - vitamin A, B, dan C.
  5. Telur, susu, hati - menyediakan vitamin A.
  6. Kekacang dan daging - sumber kepada vitamin B1.
  7. Keju, putih telur, dan yogurt - menyediakan vitamin B2.
  8. Ubi kentang, sardin, dan tuna - sumber untuk vitamin D.
  9. Sayuran berdaun hijau, kacang soya, dan gandum - kaya dengan vitamin E.
  10. Kubis dan daun salad - penyumbang kepada vitamin K.

Terdapat juga beberapa jenis mineral yang di perlukan oleh tubuh badan kita untuk mengimbangkan tahap kesihatan dan ketahanan tubuh. Sumber-sumber bahan makanan yang kita ambil menentukan tahap mineral yang di terima oleh tubuh badan kita.Berikut adalah senarai bahan mineral dalam makanan dan keutamaanya kepada tubuh badan.

Kalsium
Membantu membina tulang dan gigi yang kuat. Mengingkatkan fungsi otot dan saraf. Membantu darah membeku. Menggiatkan enzim-enzim yang diperlukan tubuh untuk menukarkan makanan kepada tenaga.


Fosforus
bergantung dengan kalsium dalam pembinaan tulang dan gigi yang sihat. Diperlukan untuk metabolisme, kimia tubuh, fungsi saraf dan otot.

Magnesium
Menjana enzim yang diperlukan untuk mengeluarkan tenaga dalam tubuh. Diperlukan oleh tubuh dalam pembentukan bahan genetik dan pertumbuhan tulang.

Kalium
Membantu mengekalkan keseimbangan cecair badan dan amat diperlukan oleh fungsi saraf dan otot.

Folik Asid
dianggap sebagai makanan otak, ia diperlukan untuk pengeluaran tenaga dan pembentukan sel darah merah. Ia juga menguatkan imuniti dengan membantu dalam pembentukan yang sesuai dan fungsi sel darah putih.

Berfungsi sebagai koenzim dalam sintesis DNA dan RNA , ia penting untuk memecahkan dan penyalinan sel yang sihat. Folik asid terlibat dalam metabolisma protin, dan telah digunakan dalam pencegahan dan rawatan folik asid anemia. Zat ini juga boleh membantu dalam depresi dan "anxiety". Folic acid sangat penting dalam kehamilan dan membantu mengatur pembentukan sel saraf "embryonic" dan " fetal" , yang amat penting untuk tumbesaran yang normal dan sangat berkesan apabila digabungkan dengan vitamin B12 dan vitamin C.

Zat besi atau iron
Zat besi atau iron adalah nutrien penting untuk badan manusia. Seorang lelaki dewasa yang sihat mempunyai 40 hingga 50 mg iron per kilogram berat badan manakala bagi wanita dewasa mempunyai 35 hingga 50 mgs per kilogram berat badan.

Iron memainkan peranan penting dalam pengangkutan oksigen daripda paru-paru ke tisu. Iron bergabung dengan oksigen di dalam paru-paru dan melepaskan oksigen dalam tisu-tisu yang memerlukannya. Iron digunakan dalam pembuatan haemoglobin ia juga berperanan penting dalam fungsi normal imuniti. Kekurangan iron telah menunjukkan badan kita mudah mendapat jangkitan.

Iodin
Fungsi yang diketahui adalah sebagai bahagian perlu kepada hormon tairod. Hormon tairod mengatur banyak aktiviti berlainan termasuk tumbesaran, pembiakan , fungsi neuromuskular, pertumbuhan kulit dan rambut, metabolisma selular, dan menolong melepaskan tenaga ke dalam sel.

Potassium
Potassium diperlukan untuk mengekalkan imbangan cecair badan, menghantar isyarat saraf, pelepasan insulin, dan kontraksi otot.Kekurangan potassium bukanlah sesuatu yang jarang berlaku kerana pengambilan garam yang banyak, makan makanan yang dikilang, pengambilan diuretik dan meminum air yang banyak akan menyahkan potassium daripada badan kita. Daripada penyelidikan menunjukan peningkatkan potasium dan pengurangan sodium dapat mengurangkan risiko stroke dan penyakit jantung sebanyak 21%.

APAKAH MAKANAN KITA SELAMAT UNTUK DI MAKAN ?
Dirujuk daripada KOSMO Online

MENGIKUT perangkaan Jabatan Statistik Malaysia untuk Mei 2008, harga makanan mewakili lebih 30 peratus daripada Indeks Harga Pengguna (CPI) di Malaysia.Menurut Persatuan Pengguna-pengguna Standard Malaysia (Standards Users), di negara-negara industri, 30 peratus daripada penduduk negara berkenaan mengalami masalah penyakit yang berpunca daripada makanan setiap tahun.

"Contohnya, di Amerika Syarikat, 76 juta kes penyakit disebabkan makanan, mengakibatkan 325,000 orang dimasukkan ke wad dan dianggarkan 5,000 kematian berlaku setiap tahun.

"Bagi negara-negara membangun yang kurang mendokumentasikan perkara ini, kes-kes seperti ini sememangnya membebankan kerana banyaknya penyakit berpunca daripada makanan termasuk yang disebabkan parasit," kata Pengarah Standards Users, Ratna Devi Nadarajan.

Ratna Devi berkata, terdapat tiga punca masalah makanan iaitu pencemaran disebabkan mikroorganisme seperti kuman dan bakteria, bahan kimia yang digunakan dalam pembuatan dan pemprosesan makanan serta pencemaran fizikal seperti kotoran dan debu.

Katanya, antara mikroorganisma yang menyebabkan pencemaran makanan ialah bakteria Salmonella, E.Coli (terutamanya EO157:H7 yang menyebabkan pendarahan usus), Vibrio cholerae, Listeria monocytogens (menyebabkan listeriosis - pendarahan usus) dan kumpulan bakteria Campylobacter.

"Bahan kimia yang wujud secara semula jadi boleh memudaratkan kesihatan makanan termasuk toksin daripada kulat atau cendawan. Ia juga boleh disebabkan bahan alah atau alergi dalam makanan laut dan kekacang. Pencemaran makanan diproses akibat bahan kimia boleh berlaku akibat penyimpanan dan pengendalian makanan yang tidak betul," jelasnya.

Berdasarkan laporan daripada Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (FSQD), Kementerian Kesihatan, terdapat peningkatan mendadak dari segi bilangan kes keracunan makanan.

Ratna Devi berkata, dari Januari hingga April 2008, terdapat 6,237 kes keracunan makanan berbanding 6,938 untuk keseluruhan tahun 2006. "Kami di Standards Users berpendapat sekiranya harga bahan makanan terus meningkat, kecenderungan untuk berkompromi dengan langkah keselamatan dalam proses penyediaan makanan akan turut meningkat.

"Ini akan menyebabkan insiden keselamatan dan keracunan makanan turut meningkat, bersama-sama dengan kehadiran benda asing, penggunaan bahan kimia atau pengawet yang dilarang, penjualan barangan yang tamat tarikh luput, pelabelan yang tidak betul serta pengurangan dalam kekerapan pembersihan premis penyediaan makanan," tegasnya.DETOX ATAU NYAHTOKSID DARI TUBUH SECARA SEMULAJADI

Bagaimana untuk memastikan sumber nutrisi dan vitamin makan dan buah-buah yang kita makan dapat diserap sepenuhnya ke dalam tubuh badan dengan baik dan selamat daripada bahan toksin dan kimia yang terdapat hasil daripada aktiviti pertanian dan pengilangan yang kini semakin berleluasa di dalam teknologi moden dan serba canggih demi memenuhi permintaan dan pendapatan setiap individu atau syarikat yang terlibat.

Terdapat satu tumbuhan yang sangat berguna kepada tubuh badan manusia yang telah pun di gunakan beribu-ribu tahun lampau dengan tidak ada sebarang pencemaran dan penggunaan bahan kimia untuk membiak dan mendapatkannya.

Kesihatan kita tidak bergantung kepada apa makanan yang kita makan tetapi yang sangat penting adalah jumlah yang dapat menyerap ke dalam sel kita setiap hari adalah langkah yang kritikal. Jadi sering kali penyerapan yang lemah dan senyap seperti dalam penyakit pencernaan seperti IBS dan dalam keadaan awalnya ia hanya menunjukkan kadar penuaan dan kesihatan semakin menurun.

Badan bertindak balas dan mempunyai kebolehan untuk membina semula dan anda akan kelihatan berasa lebih baik dan lebih baik. MENGOPTIMASI KESIHATAN dari luar dan dalam dengan makan daripada pelbagai kumpulan makanan; protein, (gluten rendah) karbohidrat [kacang, keladi, kentang merah dan lagi], lemak sihat, sayur-sayuran dan buah-buahan dan pengalaman meminum aloevera yang berkualiti menjadi tumpuan kualiti kesihatan saban hari (terbaik sebelum makan).

Rujukan daripada

Pokok tersebut adalah daun Aloevera yang di datangkan terus daripada ladang Forever Living perhatikan dengan tanaman pokok aloevera yang tidak memerlukan racun serangga perosak untuk menjaga dan mengawalnya tumbuhan tersebut.

Terdapat beribu-ribu artikel dan kajian klinikal daripada seluruh dunia tentang kebaikkan menjadikan aloevera gel sebagai satu sumber supliment dan makanan tambahan untuk tubuh badan kita seharian dengan mengamalkan meminum aloevera gel maka kita sentiasa menyaktoksin tubuh badan daripada sumber makanan yang kita ambil setiap hari tanpa kita perlu risau tentang toksid dari sumber makanan yang kita ambil.

Firman Allah subhanahu wata'ala, artinya, 'Kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad, maka bertawakkallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertawakkal kepada-Nya.' (QS. Al-Imran: 159)

Dari Umar Bin Khattab radhiyallahu 'anhu, beliau berkata, 'Saya mendengar Rasulullah s.a.w berkata, 'Jikalau kalian bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benarnya, niscaya Allah akan memberikan rezki kepada kalian seperti seekor burung, pagi-pagi ia keluar dari (sarangnya) dalam keadaan lapar dan pulang di petang hari dalam keadaan kenyang.' (HR. Imam Ahmad & At-Tirmidzi, dan teks hadits ini dari beliau, Abu 'Isa berkata: hadits ini hasan shaheh)

Nabi shallallahu ‘alayhi wa sallam berkata : “Akan masuk syurga 70,000 orang dari kalangan umatku tanpa dihisab”, mereka berkata : Siapakah mereka wahai Rasulullah? Baginda menjawab : “Mereka ialah orang tidak mengubati dirinya dengan ruqyah (jampi), tidak percaya kepada petanda baik atau buruk (dengan melihat burung dan sebagainya) dan tidak membakar bahagian tubuh yang sakit dengan besi panas. Mereka bertawakal kepada Allah semata-mata”
(Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Set Forever Living untuk lelaki dan perempuan

Each of the pack contains 4 of FOREVER's most nutritious products, carefully selected to provide a multitude of nutrients from natural sources to supplement your diet - antioxidants, phytonutrients, essential fatty acids, essential amino acids, vitamins, minerals and hundreds other nutritional compounds.

Her Pack Contents :

2 x Aloe Vera Nectar
1 x Forever Royal  Jelly
1 x  Forever Absorbent C
1 x Forever Arctic-Sea

Each of the pack contains 4 of FOREVER's most nutritious products, carefully selected to provide a multitude of nutrients from natural sources to supplement your diet - antioxidants, phytonutrients, essential fatty acids, essential amino acids, vitamins, minerals and hundreds other nutritional compounds.

His Pack Contents :

2 x Aloe Vera Gel
1 x Forever Bee Pollen
1 x  Forever Absorbent C
1 x Forever Arctic-Sea

HUBUNGI KAMI UNTUK KETERANGAN LANJUT TENTANG PRODUK DAN HARGA JUGA DAPATKAN DISKAUN HEBAT 15% - 30% 

KAKCHAH 012 644 8260 ABG MAN 010 427 8224
Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.