SEJARAH LIDAH BUAYA, KHASIAT DAN KELEBIHANNYA

 
Batu bersurat Sumeria bertarikh 2200 SM, yang dijumpai di kota Nippur menunjukkan bahawa daun lidah buaya telah digunakan sebagai julap. Pada 1550 SM, orang Mesir Ebers Papyrus menunjukkan bahawa daun lidah buaya dikisar, dicampur dengan komponen perubatan lain dan direbus, kemudian digunakan dalam 12 formula perubatan untuk kegunaan dalaman dan luaran. 

Sekitar 400 SM, sap lidah buaya telah direbus untuk kegunaan domestik dan dieksport melalui pedagang Arab sepanjang barat Asia. Selain itu, pokok ini telah dikenali sebagai 'penyembuh senyap' oleh pengadut agama Hindu dan 'ramuan harmonik' oleh pakar perubatan Cina kuno. Ia telah (dan masih) ditanam dan digunakan di India sebagai agen penyembuhan dalaman dan luaran.

Lidah Buaya biasa dipergunakan sebagai kegunaan luar untuk merawat berbagai-bagai keadaan kulit, seperti luka, luka terbakar, dan ekzema. Sap daripada Lidah Buaya dikatakan dapat melegakan kesakitan dan mengurangkan keradangan. Bukti-bukti saintifik mengenai kesan-kesan sap Lidah Buaya terhadap penyembuhan luka kelihatan bercanggah (Vogler dan Ernst, 1999). Satu kajian yang dijalankan pada tahun 1990-an menunjukkan bahawa penyembuhan luka terbakar yang sederhana hingga teruk telah dicepatkan sehingga enam hari apabila luka selalu disapu dengan gel Lidah Buaya, berbanding dengan luka yang hanya dibalut oleh pembalut kasa (Farrar, 2005).

Tumbuhan asal Afrika nama Latinnya, Aloe vera ini menyimpan banyak khasiat. Anda dapat memanfaatkannya secara langsung atau mengolahnya untuk :

Mengatasi radang kulit

Radang kulit sering kali terjadi, misalnya akibat sinar X semasa alatan beroperasi, terdedah keapda sinar matahari terlalu lama ataupun luka akibat trauma. Banyak pesakit yang menggunakan cairan (gel) yang diambil dari daun lidah buaya untuk mengatasi penyakit/gangguan ini.

Mengubati luka usus

Ini berlaku karena makanan yang masuk tidak terkawal atau kita sering mengambil makanan yang “keras” yang mana akan melambatkan rangsangan asam di dalam usus. Pengambilan lidah buaya diyakini dapat menyembuhkan luka usus karena mengandung zat saponin yang mampu membersihkan usus sekaligus bersifat antiseptik.

Antrakuinonnya berfungsi sebagai antibiotik, dan zat-zat lainnya berfungsi menjalankan peranan epitelisasi atau merangsang pertumbuhan jaringan kulit dari sel-sel baru.

Merawat kulit

Lidah buaya juga melembapkan kulit. Khasiat ini sudah dikenal sejak zaman Cleopatra. Tak hairanla jika hampir 70% produk kosmetik ketika itu intisarinya adalah gel lidah buaya. Zat lignin yang terdapat didalamnya diyakini dapat menembus sekaligus meresap ke dalam kulit serta menahan hilangnya cairan dari permukaan kulit. Dengan demikian kulit tidak mudah cepat kering sementara kelembapannya sentiasa terjaga.

Menyembuhkan penyakit biasa

Siapa sangka lidah buaya ternyata dapat mengatasi berbagai penyakit biasa berlaku pada anak-anak maupun dewasa, antara lain demam, sembelit, wasir, bisul, batuk, radang tenggorokan, ruam, gigitan serangga, bahkan menghilangkan jerawat dan mengeluarkan noda hitam di wajah.

Membantu metabolisme tubuh dan regenerasi sel

Kandungan enzim cellulose, amylose, protein dan biogenik simulator merupakan zat aktif dapat membantu metabolisme dan merangsang pertumbuhan dan regenerasi sel-sel kulit.

.
KANDUNGAN ZAT-ZAT PENTING

Manfaat lidah buaya mempunyai banyak kelebihan dengan berbagai penelitian. Salah satunya Dinas Pertanian Tanaman Pangan Provinsi Kalimantan Barat pada 1998.

Hasilnya, lidah buaya terbukti menyimpan zat-zat penting seperti vitamin A, B1, B2, B3, B21, C, E, kolin, inositol, dan asam folat.

Kandungan mineralnya adalah kalsium, magnesium, potasium, sodium, besi, zinc, dan kromium.

Kandungan enzim-enzimnya, antara lain amylase, catalase, cellulose, carboxypeptidase, carboxyhelolase, dan brandykinase yang semuanya amat penting bagi metabolisme tubuh.

Lidah buaya pun ternyata memiliki kandungan beragam asam amino, yakni arginine, asparagin, asparatic acid, analine, serine, valine, glutamat, threonine, glycine, lycine, yrozine, proline, histidine, leucine, dan isoliucine.

DARI LADANG KEPADA PRODUK DAN KEPADA PENGGUNA


Forever Living Products telah mengambil inisiatif untuk mengeluarkan produk daun lidah buaya yang boleh diminum. Setelah melalui pelbagai proses penyelidikan, akhirnya produk Aloe Vera Gel telah berjaya dihasilkan. Ianya ialah produk pertama yang dikeluarkan oleh syarikat Forever Living Products pada tahun 1978, dan sehingga kini kekal sebagai produk bestseller.


Minuman jus aloe vera yang dikeluarkan oleh Forever Living dianggap yang terbaik di dunia setakat ini dan mendapat pengiktirafan serta anugerah dari banyak pihak.Lidah Buaya tulen yang  dimantapkan adalah ramuan utama dalam produk Lidah Buaya kami. Untuk memastikan anda hanya mendapatkan yang terbaik, hanya spesis Lidah Buaya yang paling mujarab iaitu Barbadensis Miller digunakan.Share:

Tiada ulasan:

Facebook Badge

Popular Posts

Contact Us

Nama

E-mel *

Mesej *

Translate

kakchahjelita. Dikuasakan oleh Blogger.

Arkib Blog